Artikel top billede

Ny ballade om statens brug af it-konsulenter

Så er der igen kritik af statens store forbrug af it-konsulenter. Et notat belyser, at det offentlige kan lære en hel del af private virksomheder.

Så er den gal igen: Kritik af statens store forbrug af it-konsulenter.

Således har berlingske.dk fået aktindsigt i et notat, der fortæller, at staten i 2011 og 2012 købte ydelser hos private it- og managementkonsulenter for mindst 3,8 milliarder kroner om året.

En udgift, der er 400 millioner højere end i 2010, viser notatet fra Moderniseringsstyrelsen.

Oplysningerne har fået statsrevisorerne til at kræve, at Rigsrevisionen går ind i sagen, skriver avisen.

"Jeg er meget overrasket og vil nu bede Rigsrevisionen om at overvåge det her område, så vi løbende kan få notater om, hvordan det går. Beslutningen om at lukke sagen fra 2010 ville jo ikke være blevet truffet, hvis vi havde kendt den reelle udvikling i forbruget," udtaler Venstres Kristian Jensen, der er sidder i statsrevisorkollegiet, til Berlingske Tidende. 

Har været der før

Pointen er, at Rigsrevisionen tidligere har set på netop det høje forbrug.

Professor Jørgen Grønnegaard Christensen fra statskundskab ved Aarhus Universitet tilkendegiver over for Berlingske, at meget tyder på, at Finansministeriet ikke formår at følge Rigsrevisionens anbefalinger tilstrækkeligt.

Finansminister Bjarne Corydon (S) udtaler i en skriftlig kommentar til avisen blandt andet:

"Mange offentlige opgaver inden for eksempelvis anlæg og it vil formentligt slet ikke kunne løses uden konsulentbistand fra den private sektor".

Ældre notat: Lære af private? 
Tidligere har en opgørelse været fremme, der viste, at staten brugte cirka fire milliarder kroner om året på konsulenter - heraf gik rundt regnet halvdelen til eksterne it-konsulenter.

Ifølge de skønsmæssige tal fra finansminister Bjarne Corydon fra dengang, altså med stigning i brugen af it-konsulenter, så regningen landede tæt på cirka 1,9 milliard kroner.

ITEK under Dansk Industri har tidligere glædet sig over brugen af it-konsulenter, fordi det simpelthen er klogt at bruge ekstern hjælp til opgaver. man ikke selv kan klare godt nok.

Imidlertid har Finansministeriet rent faktisk for nogle år tilbage undersøgt, hvordan store private virksomheder egentlig greb opgaven an.

For kunne det offentlige ligefrem lære noget af, hvordan de private virksomheder bruger eksterne konsulenter - herunder it-konsulenter?

Historisk drejning hos private

Et ældre notat fra Finansministeriet peger i hvert fald på, at der historisk har været forskel på, hvordan man greb opgaven an.

For i staten har man, ifølge notatet fra slutningen af 2010, indkøbt it-konsulenter fra decentralt hold.

Desuden viste en gennemgang af cirka 2.400 statslige kontrakter - "at der er betydelige forskelle i de priser, der på tværs af staten betales for sammenlignelige konsulentopgaver".

Mens Finansministeriets interview med flere private virksomheder angående deres køb af konsulenter, viser noget andet her.

I staten foregår købene meget decentralt, hedder det i notatet fra dengang.

Sådan gjorde Nordea og SAS

"Dette i modsætning til tilgangen i en række større private virksomheder", hedder det fra Finansministeriet, der konkret har interviewet Lego, SAS, Novo Nordisk, PFA Kredit og Nordea.

Eksempelvis fremhæves Nordea, der i år 2009 havde en profit på 23 milliarder kroner, og brugte cirka 790 millioner kroner konsulentydelser - herunder cirka 461 millioner kroner på it-konsulentydelser.

For allerede helt tilbage i 2002 lavede Nordea en consultant procurement-afdeling i it-afdelingen, der skulle undersøtte køb af it-konsulenter og stå for kontrakter med videre.

Og i 2006 skulle afdelingen også bistår i forhold til andre konsulent-køb end af it-konsulenter, ifølge notatet.

Derudover fremhæves SAS, der for alvor lavede en mere central indkøbspolitik for nogle år siden.

Hos SAS kunne førhen omkring 1.200 chefer købe konsulentbistand. Siden blev det vedtaget, at kun cirka fem personer kunne bevillige køb af konsulentydelser.

Hos pensionsselskabet PFA med 500.000 kunder og cirka 1.000 ansatte, der i 2009 havde en omsætning på 32 milliarder kroner, blev årligt brugt 500 millioner kroner på it-konsulenter.

"Heraf består ca. 90 procent af it-konsulentydelser - cirka 450 millioner kroner. De resterende 10 procent anvendes til managementkonsulneter og generel rådgivning", fremgår det af notatet.

Notatet taler samtidig om store besparelser i købene af konsulentydelser hos de private virksomheder.

I forbindelse med udlevering af notat, der krævede en del tovtrækkeri, fordi en myndighed i første omgang ville hemmeligspemple oplysninger derfra, understreges det, at oplysningerne om virksomhederne er af ældre dato.

Derfor kan man gøre tingene markant anderledes i dag - ligesom tallene naturligvis ikke er opdateret til 2013-forhold.

I det hele taget har der været nogen debat om hemmelighedskræmmeriet omkring statens brug af it-konsulenter.

Det kan du læse mere om her.

Men hvad er din mening? Bruger statens for mange it-konsulenter?

Og hvordan ser virkeligheden ud derude i dag? Kan statens lære noget af private virksomheders brug af it-konsulenter?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kommunal IT-sikkerhed: Sådan håndterer du det mest effektivt
Hvordan sikrer du systemer og fortrolige data i den kommunale sektor trods begrænsede budgetter og en lang række krav til den digitale transformationsproces? Få et godt overblik her.