Artikel top billede

20-30.000 softwarepatenter på vej til Danmark

En ny plan for patentdomstol i EU kan i sidste ende betyde, at 20-30.000 softwarepatenter får virkning i Danmark, frygter IT-Politisk Forening og SF-politiker. Minister afviser blankt.

Om få år vil EU oprette en helt ny patentdomstol, der skal erstatte de nationale domstoles patentsager, og samtidig vil EU overtage den europæiske patentorganisations EPO's 20.-30.000 softwarepatenter

Det frygter næstformand Flemming Bjerke fra IT Politisk Forening.

"Der er allerede udstedt 20-30.000. Ikke alle er rene softwarepatenter, men en del er. En ny magtfuld EU patentdomstol, der dømmer på grundlag af EPO's fortolkning af EPK, vil gøre softwarepatenter til en realitet i EU, og det vil blive betydeligt nemmere at håndhæve dem i EU," siger Flemming Bjerke.

Han peger på, at Kommissionen og Ministerrådet i disse måneder er ved at udarbejde en ny patentstrategi.

De softwarepatenter, som Europaparlamentet afviste i 2005, kan dermed alligevel blive en realitet, forklarer han.

Forhandlinger vigtige

Meget afhænger derfor af de politiske forhandlinger omkring oprettelsen af den nye patentdomstol.

Overtager EU-patentsdomstolen bare ukritisk EPO's retsgrundlag, når det gælder software, har vi ganske alvorlige problemer, forklarer Flemming Bjerke til Prosa-bladet.

Også Annegrete Holmsgaard fra SF frygter et indtog af softwarepatenter ad bagdøren.

Derfor stillede hun for nylig et spørgsmål til erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Ministeren forklarer, at oprettelsen af en fælles europæisk patentdomstol ikke berører spørgsmålet om, hvilke typer af opfindelser, der kan patenteres.

"En kommende europæisk patentdomstol vil således skulle afgøre patenttvister om europæiske patenter og eventuelle fremtidige EF-patenter på baggrund af det eksisterende regelgrundlag," siger Bendt Bendtsen.

Han henviser til, at opfindelser, der alene angår software, forretningsmetoder eller præsentation af information, ikke kan patenteres.

"Det bemærkes afslutningsvist, at regeringen fortsat er modstander af, at opfindelser, der alene består af software, forretningsmetoder eller præsentation af information, kan patenteres," skriver ministeren.

Ikke godt nok

Men svaret beroliger hverken Anne-Grete Holmsgaard eller Flemming Bjerke.

"Jeg er bestemt ikke tilfreds med svaret. Jeg frygter fortsat, at det vi står overfor er en 'salami' taktik. Først en fælles EU-patentdomstol, dernæst skal denne domstol tage stilling til de mange software patenter ,der er på vej igennem EPO," siger Anne-Grete Holmsgaard.

Og Flemming Bjerke er nervøs for ordet 'alene'.

"Læg mærke til ordet 'alene' - en elastisk fortolkning af dette har været en murbrækker for softwarepatenter i EPO. Har software en ikke nærmere beskrevet 'teknisk effekt' mener EPO, det kan patenteres," siger Flemming Bjerke.

Han frygter derfor fortsat en bølge af softwarepatenter ind i Danmark via EU de kommende år.

"For vil oprettelsen af den nye patentdomstol virkelig slet ikke få nogen effekt på godkendelse af softwarepatenter?" spørger han skepisk.

Måske ikke hvis de 'alene' består af software, men betyder det en delvis indførsel af softwarepatenter, forklarer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere