Dansk patentbrev falder på gulvet

Trods opbakning fra Dansk Folkeparti kunne regeringen ikke blive enig med SF, De Radikale og Socialdemokraterne om et fælles brev om softwarepatenter til EU. SF kalder det stærkt beklageligt, men glæder sig over, at regeringen har ændret holdning undervejs.

De danske politikeres forsøg på at skrive et fælles brev til EU i sagen om det omstridte direktiv om softwarepatenter ser ud til at være faldet på gulvet.

Hverken De Radikale, Socialdemokraterne eller SF vil gå med til de formuleringer, der er fremsat af Bendt Bendtsen (K), mens Dansk Folkeparti omvendt bakker op om erhvervs- og økonomiministeren.

Bendt Bendtsen vil ikke acceptere et udspil fra de tre partier, som til gengæld ikke ville acceptere ministerens eget forslag.

- Det er stærkt beklageligt, for så har man sagt nej til at sige rimelig klart, at vi selvfølgelig accepterer patenter, der har opfindelseshøjde, siger Anne Grete Holmsgaard fra SF.

Sammen med Dansk Folkeparti, Lone Dybkjær (R) og Svend Auken (S) sendte hun tirsdag et forslag til et fælles udspil til Bendt Bendtsen. Ministeren var dog ikke tilfreds, og hun skrev derfor et nyt oplæg.

Et af stridspunkterne er patenteret softwares evne til at fungere sammen med anden software, også kaldet interoperabilitet. I sit andet forslag ændrede Anne Grete Holmsgaard det fra, at interoperabilitet altid skulle være gratis til, at den økonomiske kompensation ikke må ødelægge softwareudviklingen.

- Men jeg fik en ny tekst, der var yderst tvetydig og efter min mening meget vidtgående. Den ødelagde interoperabiliteten og betød, at man kunne sidde og tinge om det her i årevis, mener Anne Grete Holmsgaard.

Trods sammenbruddet i forhandlingerne om at nå frem til et fælles brev, ser Anne Grete Holmsgaard dog et enkelt lyspunkt, som handler om at undgå patenter på rendyrket software.

- Der er vundet en ting ved det. Ministeriet har efter to et halvt års diskussion accepteret, at tekniske bidrag er, når naturkræfter virker, siger hun.

Den holdning deles af it-fagforeningen Prosa.

- Det positive ved ministerens brev er, at der for første gang er afgørende bevægelse i den danske holdning til softwarepatenter, skriver formand Peter Ussing i en pressemeddelelse.

Prosa har sammen med IT-Politisk Forening inviteret Europa-Parlamentets talsmand i patentsagen, Michel Rocard, til at deltage i en konference den 15. september i Folketinget sammen med andre udenlandske eksperter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere