Artikel top billede

(Foto: © Rikspolisstyrelsen 2005 /)

It-systemer driller: Politet står på herrens mark

Betjente som bruger timer på en simpel rapport og en CIO, der forlader jobbet. Svenskerne genopfører Polsag-skandale med et system udset til dansk politi.

Svenskernes nye politi-system PUST, der er baseret på Oracles Siebel-platform, som det svenske politi har spenderet foreløbigt 300 millioner kroner på, er begyndt at drille de svenske betjente.

Den ansvarlige for projektet, it-direktøren Ola Öhlund forlader desuden sin stilling den første juni for at søge nye udfordringer. 

Sidste år fortalte det svenske Rigspoliti ellers til Computerworld om hvordan de havde løst problemerne med deres politi-it. Læs mere om det her. 

Oracle-systemet, der også benyttes i Finland, er blevet set på som en mulig erstatning for det kulsejlede CSC og Scanjour-projekt Polsag, der herhjemme kostede Rigspolitiet en halv milliard kroner, efter at systemet blev droppet sidste forår.

Men andre landes løsninger på it til politiet er også i spil.

Problemer ligner de danske

Ifølge Computerworlds svenske søsterblad kan en enkelt rapport tage timer at skrive mod de 20 minutter det tog i det gamle system.

Ifølge en intern rapport er problemerne nu så omfattende, at de giver problemer med arbejdsmiljøet.

Dermed er oplevelsen hos de svenske betjentes oplevelse af PUST tilsyneladende i tråd med de problemer som bornholmske betjente fortalte om under den udrulning af Polsag, de var prøveklud for, inden justitsministeren trak stikket definitivt på skandalesystemet i februar 2012.

I Sverige er udrulningen af det nye system blevet forsinket adskillige gange. Det svenske rigspoliti har budgetteret med omkring 87 millioner kroner til projektet om året til og med 2015, skriver Computersweden.

It-direktøren hos det svenske rigspoliti, Ola Öhlund, indrømmer overfor Computersweden, at budgettet er sprængt og behovet for undervisning af betjentene er blevet undervurderet.

"Vi har været for ambitiøse. Vi har rullet et system, der ikke var godt nok, for tidligt ud," siger it-direktør Ola Öhlund til bladet, der spørger direkte, om problemerne har relation til, at han forlader sin stilling den første juni.

"Til efteråret har jeg været her i fem år, og det er et ret krævende arbejde at køre så mange omstillingsprojekter. Derfor føler jeg, at det er tid til nye udfordringer," siger Ola Öhlund til Computersweden.

Sådan er status hos dansk politi

Ingen underskrift endnu

I Danmark fortæller Rigspolitiets it-direktør Michael S. Hansen, at Rigspolitiet endnu ikke har købt noget nyt it-system.

Efter at have lukket Polsag med rapporten fra Rigsrevisionen overvejer Rigspolitiet i øjeblikket, hvad kravene til et fremtidigt system skal være. Derfor har myndigheden slet ikke taget fat på et nyt projekt endnu, fortæller han.

"Lige nu kigger vi på, hvordan vi kunne tænke os at arbejde, hvis vi havde frit valg, selvfølgelig indenfor lovgivningens rammer. Først derefter kigger vi på, hvad markedet kan tilbyde. Om det så ender med en Oracle Siebel løsning, noget helt andet, eller måske flere forskellige systemer, det ved vi slet, slet ikke endnu," siger Michael S. Hansen.

Michael S. Hansen overtog i fjor it-chefstolen hos politiet efter at Lars Guld Fuglsang blev fyret efter kort tid på posten.

Læs mere om Michael S. Hansens planer med politiets it her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere