Artikel top billede

KMD's nye top-duo: Her satser vi på enorm vækst i de kommende år

Interview: KMD's nye magtfulde top-tandem har med den internationale topprofil Leo Apotheker som ny mand for bordenden udset et helt nyt område, som KMD nu sætter fulde sejl for at erobre. Forude håber KMD at ramme gigantiske summer.

Interview: KMD sætter fulde sejl på et nyt forretnings-område, hvor selskabet ser guld og grønne skove, enorme vækstmuligheder og store chancer for massiv ekspansion i udlandet.

Det sker, efter KMD i december sidste år blev købt af kapitalfonden Advent International, hvilket du kan læse mere om her.

Kapitalfonden har indsat den tidligere topchef for de globale giganter SAP og HP, tyskeren Leo Apotheker, som bestyrelsesformand for selskabet. Det kan du læse mere om her.

Storsatsning

Hvor KMD hidtil har lagt vægt på at levere forskellige it-løsninger til især kommunernes administrationer, vil selskabet nu fortsætte ud i skolernes klasselokaler og i sundhedssektoren.

Det skal ske med en storsatsning på det, som KMD kalder for 'borgernære softwareløsninger,' som dækker skole-området og sundhedsområdet med it-løsninger, som anvendes af den enkelte dansker.

KMD har allerede lagt grundstenene med en del indledende fodarbejde og udviklingsarbejde af de første systemer, som i dag er i pilot forskellige steder i landet.

"Men nu er tiden inde til at hæve området. Det bliver et hoved-område for KMD i de kommende år," siger KMD's administrerende direktør, Lars Monrad-Gylling, da Computerworld møder ham og Leo Apotheker til en snak om selskabets fremtid og nye satsningsområder.

Enorme forventninger

Hverken Lars Monrad-Gylling eller Leo Apotheker lægger skjul på, at forventningerne til området er meget store.

Det skyldes ikke mindst, at blot 20 procent af det offentliges samlede budgetter i dag ifølge direktøren går til KMD's traditionelle kerneområde, nemlig forskellige former for administrations-it.

"De resterende 80 procent af det offentlige budgetter går til uddannelse og til sundhedssektoren, som jo er der, hvor vi nu går ind. Man kan sige, at vi er ved at åbne for digitaliseringen af den største del af den offentlige sektor," siger direktøren.

Lars Monrad-Gylling peger på, at der i dag årligt bliver brugt mere end 50 milliarder kroner på de danske skoler, hvor der beskæftiges mere end 50.000 lærere, som underviser 700.000 skoleelever.

"Det er et meget stort miljø. Vi har meget store forventninger," siger han.

Han vil dog ikke fortælle noget om de konkrete økonomiske målsætninger, som KMD har til området.

Hvor meget forventer du, at KMD omsætter for om året på dette område om tre år?

"Det kan jeg ikke lige huske. Ha ha. Men meget. Vi har selvfølgelig mål, som vi sigter efter, men dem vil jeg ikke fortælle noget om. Men jeg kan sige, at vi allerede i dag omsætter for 300 millioner kroner på de borgernære områder, og vi forventer, at det tal vil vokse rigtigt meget i de kommende år," siger han.

Milliard-omsætning venter

KMD omsætter årligt i alt for i omegnen af fire milliarder kroner og er noget af en guldrandet forretning.

Lars Monrad-Gylling siger, at han ikke vil være 'helt tilfreds', hvis blot 10 procent af KMD's samlede omsætning vil stamme fra det nye satsningsområde om fem år.

"Men 30 procent vil jo nok være tilfredsstillende. Vi har en ambition om, at dette område skal komme til at udgøre en væsentlig del af selskabets omsætning. Men det er klart, at det kan udvikle sig i forskellige retninger," siger han.

Skolesektoren kan nemlig vise sig at være en svær størrelse at bide skeer med. Danmarks mange tusinder lærere har deres egne måder at gøre tingene på, og vaner kan være svære at ændre på.

"Men nu beviser vi, at det kan lade sig gøre. Og at værktøjerne er her," siger Lars Monrad-Gylling.

Derfor er tiden ved at være moden

Han ser flere tegn på, at tiden er ved at være moden for at øge digitaliseringsgraden i skolerne.

"Vi kan klart se nogle drivere. Der er eksempelvis en tendens med, at man er ved at ændre på lærernes forberedelsestid. Det gør, at folk har brug for nye værktøjer. Samtidig skal mange lærere snart på pension. Vi får brug for mere undervisning med færre lærere. Her er digitalisering et af svarene," siger han.

Folkeskolen har tidligere vist sig at være ret langsom til at tage digitale løsninger til sig. Hvor lang tid kan I vente på et gennembrud? Kan I vente i 10 år?

"Det ville overraske mig meget, hvis det tager så lang tid. Jeg tror, at det vil gå meget hurtigere. Der er behov for det. Så det vil ske."

Lars Monrad-Gylling er overbevist om, at udviklingen vil blive accelereret fra politisk side, hvis ikke den tager fart af sig selv.

KMD: Derfor vil området med garanti tage fart inden for få år

"Jeg vil vædde på, at dette område vil blive del af en politisk debat, hvis ikke det har flyttet sig væsentligt inden for de næste tre år. Folketinget vil ikke tolerere, at det ikke sker. Det kan endda ske allerede til sommer. Det kan føre til, at digitale elementer i undervisningen på en eller anden måde vil blive gennemtvunget - for eksempel ved at man politisk formulerer en række konkrete mål," siger Lars Monrad-Gylling.

"Det er åbentlyst, at it kan forbedre den måde, som vi arbejder på. Vi anvender jo it alle andre steder i samfundet og i erhvervslivet, og derfor vil det også komme her," siger han.

Den holdning deler Leo Apotheker.

Knopskyder med stor fart

"Udbredelsen af ny teknologi knopskyder enormt hurtigt. Det er ligesom en virus. Og det kan jo ikke passe, at der findes et eller to områder i et samfund, der er helt immun overfor den digitale udbredelse og hvor man bestemmer sig for, at de devices, som man anvender andre steder, ikke kan anvendes," siger han.

Leo Apotheker har som bestyrelsesformand pæn tålmodighed. Kommer gennembruddet ikke til næste år, så kommer det året efter. Eller året efter.

"Det er jo ikke sikkert, at vi når at se den sidste skole i Danmark implementere den sidste ide. Men det er også ligegyldigt. Det vigtige er, at udviklingen begynder at tage fart," siger han.

Leo Apotheker peger på, at den teknologiske tendens i dag er person-orienteret. Tidligere har it-implementering i stor stil handlet om at automatisere back-office-funktioner.

"Nu handler det om at skabe nye forbindelser mellem borgerne og det offentlige og optimere brugen af ressourcer efter hvem, der har brug for hvad. Det er it perfekt til, og vi ser denne tendens i mange lande i dag," siger han.

Læs også:

Skovler penge ind: Så guldrandet en forretning er KMD

Overblik: KMD's nye ejere vil score kassen

KMD-topchef efter salg: Her er KMD's fremtid

Ekspert: Sådan kan Léo Apotheker forgylde KMD

Verdensberømt tidligere HP-topchef ny formand for KMD

Kommunalt topmøde: Sådan skal CIO'en tackle KMD

Her er prisen: Så meget betaler KMD for Uni-C-system

It-giganter på spring: Vi kan klare statens it-drift

KMD-ansatte printer millioner af ubrugelige sider hvert år
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.