Artikel top billede

Dansker anholdt i den store CSC-hackingsag

En dansk mand sidder i dag i grundlovsforhør bag lukkede døre, fordi han er anklaget som medskyldig i den store CSC-hackerskandale. Læs her, hvordan politiet kom på sporet af den nu sigtede danske hacker.

Mens alle pile indtil videre har peget på den svenske Pirate Bay-stifter Gottfrid Svartholm Warg som den angivelige bagmand bag det store hackerangreb på CSC's danske afdeling i perioden april til august 2012, kommer det nu frem, at også en dansker er dybt involveret.

Danskeren, der angiveligt blot er 20 år, sidder i skrivende stund i et grundlovsforhør for lukkede døre i Retten på Frederiksberg i København, og han har indtil videre nægtet sig skyldig i anklagerne under politiets afhøringer.

Politiet ønsker den danske statsborger varetægtsfængslet. 

Det fortæller politidirektøren for Københavns Politi, Thorkild Fogde, ved et interimistisk pressemøde foran Rigspolitets bygning i København.

Sikre på gerningsmanden

Thorkild Fogde fra Københavns Politi er øverst ansvarlig for efterforskningen, og han ønsker ikke at oplyse, hvorvidt den danske mand er tidligere straffet.

Han siger dog, at computere og en mængde papirer er blevet beslaglagt med henblik på at lukke eventuelle bagdøre i indgangen til CSC's systemer i en efterforskning, der stadig vil tage 'en rum tid'.

"Vi er så sikre på, at det er den rigtige person, at vi har ønsket ham varetægtsfængslet," siger Thorkild Fogde til de fremmødte pressefolk.

Dansk IP-adresse dukker op

Sagen har længe rullet i Sverige, og i januar 2013 bliver dansk politi tippet om, at der i forbindelse med undersøgelser af Pirate Bay-stifter Gottfrid Svartholms computer er dukket en dansk IP-adresse op, der peger mod indtrængning hos CSC's danske afdeling.

Derefter tager politiet fat i Rigspolitiets it-leverandør CSC for at høre, om det nu også kan passe.

PET er hevet ind i hacker-sagen

I årets første uger bekræfter CSC i Danmark efter en gennemgang af sine systemer, at den svenske efterforskning har peget i den rigtige retning.

Da det sker, går it-leverandøren i gang med at lukke alle tænkelige huller, som i perioden april til august 2012 er blevet brugt til blandt andet at downloade filer omkring politiets kørekortregister, herunder CPR-numre, samt oplysninger om efterlyste personer i Schengen-registrene.

At der går så lang tid, før sagen er fremme i offentligheden, har Thorkild Fogde denne kommentar til:

"Der er i sagens natur visse begrænsninger på oplysninger til offentligheden, når efterforskningen er i gang. Hvis de formodede gerningsmænd fik kendskab til efterforskningen, kunne de måske gå i gang med at slette deres spor."

Ingen skader - indtil videre

Indtil videre oplyser politiet til pressen, at der ikke er konstateret nogen konkrete skader i forbindelse med indbruddet og downloads af de mange filer omkring danskere med kørekort.

Alligevel er Politiets Efterretningstjeneste (PET) sammen med Center for Cybersikkerhed og Forsvarets Efterretningstjeneste (FET) blevet inddraget i sagen.

"Vi yder en omfattende bistand mod hackerangrebet mod politiets it-leverandør," siger chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf på pressemødet,

Han fortæller samtidig, at PET ønsker at få et fuldt overblik om eventuelle skaders omfang, så politiet sammen med CSC kan imødekomme og træffe alle de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger fremadrettet.

Ud over den anholdte danske har politiet udstedt en nordisk arrestordre på Gottfrid Svartholm Warg, hvilket du kan læse mere om her.

Rigspolitiet oplyser, at strafferammen for indbrud og hacking af denne art på dansk infrastruktur kan løbe op i seks års fængsel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere