Artikel top billede

Dansker anholdt i den store CSC-hackingsag

En dansk mand sidder i dag i grundlovsforhør bag lukkede døre, fordi han er anklaget som medskyldig i den store CSC-hackerskandale. Læs her, hvordan politiet kom på sporet af den nu sigtede danske hacker.

Mens alle pile indtil videre har peget på den svenske Pirate Bay-stifter Gottfrid Svartholm Warg som den angivelige bagmand bag det store hackerangreb på CSC's danske afdeling i perioden april til august 2012, kommer det nu frem, at også en dansker er dybt involveret.

Danskeren, der angiveligt blot er 20 år, sidder i skrivende stund i et grundlovsforhør for lukkede døre i Retten på Frederiksberg i København, og han har indtil videre nægtet sig skyldig i anklagerne under politiets afhøringer.

Politiet ønsker den danske statsborger varetægtsfængslet. 

Det fortæller politidirektøren for Københavns Politi, Thorkild Fogde, ved et interimistisk pressemøde foran Rigspolitets bygning i København.

Sikre på gerningsmanden

Thorkild Fogde fra Københavns Politi er øverst ansvarlig for efterforskningen, og han ønsker ikke at oplyse, hvorvidt den danske mand er tidligere straffet.

Han siger dog, at computere og en mængde papirer er blevet beslaglagt med henblik på at lukke eventuelle bagdøre i indgangen til CSC's systemer i en efterforskning, der stadig vil tage 'en rum tid'.

"Vi er så sikre på, at det er den rigtige person, at vi har ønsket ham varetægtsfængslet," siger Thorkild Fogde til de fremmødte pressefolk.

Dansk IP-adresse dukker op

Sagen har længe rullet i Sverige, og i januar 2013 bliver dansk politi tippet om, at der i forbindelse med undersøgelser af Pirate Bay-stifter Gottfrid Svartholms computer er dukket en dansk IP-adresse op, der peger mod indtrængning hos CSC's danske afdeling.

Derefter tager politiet fat i Rigspolitiets it-leverandør CSC for at høre, om det nu også kan passe.

PET er hevet ind i hacker-sagen

I årets første uger bekræfter CSC i Danmark efter en gennemgang af sine systemer, at den svenske efterforskning har peget i den rigtige retning.

Da det sker, går it-leverandøren i gang med at lukke alle tænkelige huller, som i perioden april til august 2012 er blevet brugt til blandt andet at downloade filer omkring politiets kørekortregister, herunder CPR-numre, samt oplysninger om efterlyste personer i Schengen-registrene.

At der går så lang tid, før sagen er fremme i offentligheden, har Thorkild Fogde denne kommentar til:

"Der er i sagens natur visse begrænsninger på oplysninger til offentligheden, når efterforskningen er i gang. Hvis de formodede gerningsmænd fik kendskab til efterforskningen, kunne de måske gå i gang med at slette deres spor."

Ingen skader - indtil videre

Indtil videre oplyser politiet til pressen, at der ikke er konstateret nogen konkrete skader i forbindelse med indbruddet og downloads af de mange filer omkring danskere med kørekort.

Alligevel er Politiets Efterretningstjeneste (PET) sammen med Center for Cybersikkerhed og Forsvarets Efterretningstjeneste (FET) blevet inddraget i sagen.

"Vi yder en omfattende bistand mod hackerangrebet mod politiets it-leverandør," siger chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf på pressemødet,

Han fortæller samtidig, at PET ønsker at få et fuldt overblik om eventuelle skaders omfang, så politiet sammen med CSC kan imødekomme og træffe alle de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger fremadrettet.

Ud over den anholdte danske har politiet udstedt en nordisk arrestordre på Gottfrid Svartholm Warg, hvilket du kan læse mere om her.

Rigspolitiet oplyser, at strafferammen for indbrud og hacking af denne art på dansk infrastruktur kan løbe op i seks års fængsel.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere