Artikel top billede

(Foto: /)

Danske telefirmaer kan tjene kassen på nye roaming-regler

EU's planer om stop for roaming-afgifter kan ende med at blive en fordel for teleselskaberne.

EU-kommissionens planer om at forbyde roaming-takster mellem teleselskaberne i de forskellige EU-lande, kan føre til en eksplosion i det europæiske forbrug af mobil-telefoni og mobil-data. Det vurderer Morten Imsgard, aktieanalytiker i Sydbank med speciale i telemarkedet.

Siden 2007 har EU strammet grebet om teleselskabernes roaming-priser, som gradvist er blevet sænket. Og senest har den hollandske konkurrence-kommissær Neelie Kroes annonceret, at hun nu går efter helt at fjerne roaming-systemet.

I stedet vil hun tvinge teleudbyderne til at give forbrugere og virksomheder de samme priser for telefoni og dataforbindelser, uanset hvor mange landegrænser bits og bytes passerer undervejs.

Ifølge Morten Imsgaard er der ingen tvivl om, at roaming har været en endog meget lukrativ forretning for telebranchen. Men han vurderer, at teleselskaberne på den lange bane kan være bedst tjent med at få lavere priser.

"Det er en god forretning for teleselskaberne, at man har kunnet opretholde de her meget, meget høje priser. Det har selvfølgelig også gjort, at politikerne har fulgt ekstra godt med i, om det er et område, der skal reguleres," siger Morten Imsgard.

"De høje priser har så også haft den effekt, at kunderne er blevet meget opmærksomme på, at når man er i udlandet, så koster telefoni ekstremt meget. Så forbruget er jo ikke vanvittig stort. Så hvis vi når dertil, at dataroaming-afgifterne bliver sat voldsomt meget ned eller helt forsvinder, vil det umiddelbart være negativt for teleselskaberne. Men på den anden side kan det føre til noget mere forbrug, som så kan opveje de lavere priser," siger Morten Imsgard.

Han peger på svenske erfaringer, hvor mindre teleselskaber har skabt en niche, hvor de giver kunderne faste og relativt lave priser på udlandstelefoni. Det har ført til voldsomme stigninger i trafikken.

Telebranchen er ligesom de enkelte teleselskaber ikke voldsomt meddelsomme om, hvor mange penge de hiver hjem via roaming, og ifølge Morten Imsgard er der heller ikke fodslag i branchen, når det gælder holdningen til EUs regulering af priserne.

EU-indblanding kan være en fordel - for de store spillere

Hidtil har især sydeuropæiske teleselskaber scoret kassen på de til tider abnorme priser for at ringe hjem fra Costa Del Sol eller slå sin GPS til, når man vil finde kystvejen til Rom. Den model har også været til fordel for de nordeuropæiske kolleger, som har fået deres del af kagen.

Men omvendt har de store europæiske selskaber en strategisk interesse i åbne markeder, som kan skubbe på en udvikling i retning af færre og større spillere på markedet.

Det betyder paradoksalt nok, at EU's iver for at lovgive sig frem til mere åbne markeder og lavere priser kan blive en fordel for de helt store teleselskaber.

"Det er en branche, hvor teleoperatørerne har svært ved at finde fælles fodslag om, hvad der er forretningsmæssigt interessant. Nogle vil gerne bevare tilstanden, som den er i dag, mens andre gerne vil have priserne ned. Det gør så, at industrien ikke selv kan finde nogen løsninger."

"Men der er ikke mange teleselskaber, der er vanvittigt positive over for, at der bliver sat prisreguleringer op fra EU's side. De vil gerne forsøge at holde fast i det set up, de har, og vil helst ikke have politisk indblanding i en branche, som er hårdt presset af konkurrence på mange måder," siger Morten Imsgard.

Læs mere:

Nu skal roaming-afgifter i EU helt væk

Ekspert: Derfor er lave roaming-priser godt for alle

Kunde i chok: Fik telefonregning på 20.000 kroner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere