Artikel top billede

(Foto: /)

Danske telefirmaer kan tjene kassen på nye roaming-regler

EU's planer om stop for roaming-afgifter kan ende med at blive en fordel for teleselskaberne.

EU-kommissionens planer om at forbyde roaming-takster mellem teleselskaberne i de forskellige EU-lande, kan føre til en eksplosion i det europæiske forbrug af mobil-telefoni og mobil-data. Det vurderer Morten Imsgard, aktieanalytiker i Sydbank med speciale i telemarkedet.

Siden 2007 har EU strammet grebet om teleselskabernes roaming-priser, som gradvist er blevet sænket. Og senest har den hollandske konkurrence-kommissær Neelie Kroes annonceret, at hun nu går efter helt at fjerne roaming-systemet.

I stedet vil hun tvinge teleudbyderne til at give forbrugere og virksomheder de samme priser for telefoni og dataforbindelser, uanset hvor mange landegrænser bits og bytes passerer undervejs.

Ifølge Morten Imsgaard er der ingen tvivl om, at roaming har været en endog meget lukrativ forretning for telebranchen. Men han vurderer, at teleselskaberne på den lange bane kan være bedst tjent med at få lavere priser.

"Det er en god forretning for teleselskaberne, at man har kunnet opretholde de her meget, meget høje priser. Det har selvfølgelig også gjort, at politikerne har fulgt ekstra godt med i, om det er et område, der skal reguleres," siger Morten Imsgard.

"De høje priser har så også haft den effekt, at kunderne er blevet meget opmærksomme på, at når man er i udlandet, så koster telefoni ekstremt meget. Så forbruget er jo ikke vanvittig stort. Så hvis vi når dertil, at dataroaming-afgifterne bliver sat voldsomt meget ned eller helt forsvinder, vil det umiddelbart være negativt for teleselskaberne. Men på den anden side kan det føre til noget mere forbrug, som så kan opveje de lavere priser," siger Morten Imsgard.

Han peger på svenske erfaringer, hvor mindre teleselskaber har skabt en niche, hvor de giver kunderne faste og relativt lave priser på udlandstelefoni. Det har ført til voldsomme stigninger i trafikken.

Telebranchen er ligesom de enkelte teleselskaber ikke voldsomt meddelsomme om, hvor mange penge de hiver hjem via roaming, og ifølge Morten Imsgard er der heller ikke fodslag i branchen, når det gælder holdningen til EUs regulering af priserne.

EU-indblanding kan være en fordel - for de store spillere

Hidtil har især sydeuropæiske teleselskaber scoret kassen på de til tider abnorme priser for at ringe hjem fra Costa Del Sol eller slå sin GPS til, når man vil finde kystvejen til Rom. Den model har også været til fordel for de nordeuropæiske kolleger, som har fået deres del af kagen.

Men omvendt har de store europæiske selskaber en strategisk interesse i åbne markeder, som kan skubbe på en udvikling i retning af færre og større spillere på markedet.

Det betyder paradoksalt nok, at EU's iver for at lovgive sig frem til mere åbne markeder og lavere priser kan blive en fordel for de helt store teleselskaber.

"Det er en branche, hvor teleoperatørerne har svært ved at finde fælles fodslag om, hvad der er forretningsmæssigt interessant. Nogle vil gerne bevare tilstanden, som den er i dag, mens andre gerne vil have priserne ned. Det gør så, at industrien ikke selv kan finde nogen løsninger."

"Men der er ikke mange teleselskaber, der er vanvittigt positive over for, at der bliver sat prisreguleringer op fra EU's side. De vil gerne forsøge at holde fast i det set up, de har, og vil helst ikke have politisk indblanding i en branche, som er hårdt presset af konkurrence på mange måder," siger Morten Imsgard.

Læs mere:

Nu skal roaming-afgifter i EU helt væk

Ekspert: Derfor er lave roaming-priser godt for alle

Kunde i chok: Fik telefonregning på 20.000 kroner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere