Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Tidligere minister: Derfor er overvågning nødvendigt

Tidligere justitsminister Brian Mikkelsen fremhæver, at noget overvågning er bedre end anden. Og så skal it-kriminelle straffes hårdere.

Tidligere kulturminister, justitsminister og nuværende it-ordfører Brian Mikkelsen fra Det Konservative Folkeparti tager imod Computerworld-læsernes forslag til en saglig it-politisk debat med kyshånd. 

"Som ordfører er man politiker og ikke ekspert, og derfor skal man netop lytte til eksperterne, uanset hvordan de ser ud," fortæller han til Computerworld med slet skjult hentydning til Trine Bramsens famøse indlæg om it-folk med hvide tennissokker i sandalerne.

Brian Mikkelsen fremhæver, at Computerworld-læsernes topprioritering med at sætte sikringen af privatlivets fred allerhøjest falder helt i hak med, hvad der er fokus på hos Det Konservative Folkeparti.

"Interessen for at sikre privatlivets fred bekræfter mig i, at der er brug for politisk opmærksomhed på, om vi gør nok i Danmark for at hjælpe borgere og virksomheder med fortsat at håndtere de digitale udfordringer," fortæller Brian Mikkelsen til Computerworld.

Det Konservative Folkeparti var for en håndfuld år siden med Lene Espersen som justitsminister og siden selvsamme Brian Mikkelsen i spidsen for Justitsministeriet med til at indføre og håndhæve logningsbekendtgørelsen, der reelt satte gang i en stor-overvågning af danskerne på nettet og via mobiltelefonen.

"Der skal være helt klare retningslinjer for, hvornår data kan udleveres og til hvem."

Den beslutning fortryder han ingenlunde i dag, og han mener ikke, at tele-overvågningen er i modstrid med sikring af privatlivets fred.

"I Danmark er der fuld sikkerhed om oplysningerne, som er meget brugbare for PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) og FE (Forsvarets Efterretningstjeneste, red.) i kampen mod terror og organiseret kriminalitet. Og derfor hænger tingene efter min mening sammen."

Sluk for Big Brother

Brian Mikkelsen mener dog, at grænsen er overskredet, hvis eksempelvis Skat begynder at troppe op i folks haver uden en dommerkendelse. 

Eller at Arbejdstilsynet trænger ind på privat grund. 

"Der skal være helt klare retningslinjer for, hvornår data kan udleveres og til hvem - det skylder vi både borgerne og de virksomheder, der i givne situationer vil være forpligtede til at udlevere data," udtaler Brian Mikkelsen. 

"Her er det afgørende, at vi får lagt snittet rigtigt i blandt andet det kommende EU-direktiv om privacy og i retningslinjer for det offentliges brug af cloud-tjenester, så det vil jeg følge tæt," lyder det.

Brian Mikkelsen vil have hævet strafferammen for it-kriminelle

Brian Mikkelsen understreger, at alle politikere bør være på stikkerne, når det kommer til overvågning. 

"Vi skal være politisk opmærksomme på at stoppe offentlige myndigheder, når de vil have mere magt i forhold til borgerne," fortæller Brian Mikkelsen til Computerworld. 

Frygter cyberangreb

Brian Mikkelsen ser også cyberangreb som en stor, reel trussel mod danskernes digitale sikkerhed

"Øget digitalisering af erhvervslivet, i det offentlige og i alle danskeres hverdag skal følges af et fokus på, at vi kan gebærde os trygt i den digitale verden. Første halvår af 2013 har tydeliggjort, at både myndigheder og virksomheder er under pres fra cyberangreb," forklarer han og fortsætter:

"Hacking er ikke bare drengestreger, det er stærkt samfundsskadelig virksomhed, der koster samfundet dyrt, og det skal vi behandle som sådan. Her skal vi måske ind og se på, om strafferammerne skal revurderes," lyder det fra De Konservatives it-ordfører.

Tidligere har Venstre også meldt ud, at hackere ikke bare skal straffes hårdt - men også straffes rigtig hårdt

Brian Mikkelsen har ikke et konkret årstal klar på rede hånd, men påpeger, at politiet og anklagemyndigheden skal have større fokus på længere straf for cyberkriminalitet. 

Flere penge til it-iværksættere

Ud over konservative kendingsmelodier med mere lov og orden fremhæver Brian Mikkelsen, at en af it-branchens helt store udfordringer ligger i adgangen til kolde kontanter.

"Det er skidt, ikke mindst for en vækstbranche som it-erhvervet," vurderer han og fremhæver samtidig, at der kan være hjælp på vej i EU's såkaldte COSME-program, der har til hensigt at hjælpe små og mellemstore virksomheder med finansielle midler. 

Han ser også positivt på, at Computerworld-læserne har stemt mere it i undervisningen og sundheds-it ind i toppen af politikernes to-do-liste.

"Vi skal turde være ambitiøse og sætte konkrete mål. Jeg vil derfor se på, om ambitionsniveauet i den kommende strategi for digital velfærd er lagt rigtigt," lyder det med reference til den kommende digitaliseringsreform, der venter lige om hjørnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere