Artikel top billede

Tidligere minister: Derfor er overvågning nødvendigt

Tidligere justitsminister Brian Mikkelsen fremhæver, at noget overvågning er bedre end anden. Og så skal it-kriminelle straffes hårdere.

Tidligere kulturminister, justitsminister og nuværende it-ordfører Brian Mikkelsen fra Det Konservative Folkeparti tager imod Computerworld-læsernes forslag til en saglig it-politisk debat med kyshånd. 

"Som ordfører er man politiker og ikke ekspert, og derfor skal man netop lytte til eksperterne, uanset hvordan de ser ud," fortæller han til Computerworld med slet skjult hentydning til Trine Bramsens famøse indlæg om it-folk med hvide tennissokker i sandalerne.

Brian Mikkelsen fremhæver, at Computerworld-læsernes topprioritering med at sætte sikringen af privatlivets fred allerhøjest falder helt i hak med, hvad der er fokus på hos Det Konservative Folkeparti.

"Interessen for at sikre privatlivets fred bekræfter mig i, at der er brug for politisk opmærksomhed på, om vi gør nok i Danmark for at hjælpe borgere og virksomheder med fortsat at håndtere de digitale udfordringer," fortæller Brian Mikkelsen til Computerworld.

Det Konservative Folkeparti var for en håndfuld år siden med Lene Espersen som justitsminister og siden selvsamme Brian Mikkelsen i spidsen for Justitsministeriet med til at indføre og håndhæve logningsbekendtgørelsen, der reelt satte gang i en stor-overvågning af danskerne på nettet og via mobiltelefonen.

"Der skal være helt klare retningslinjer for, hvornår data kan udleveres og til hvem."

Den beslutning fortryder han ingenlunde i dag, og han mener ikke, at tele-overvågningen er i modstrid med sikring af privatlivets fred.

"I Danmark er der fuld sikkerhed om oplysningerne, som er meget brugbare for PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) og FE (Forsvarets Efterretningstjeneste, red.) i kampen mod terror og organiseret kriminalitet. Og derfor hænger tingene efter min mening sammen."

Sluk for Big Brother

Brian Mikkelsen mener dog, at grænsen er overskredet, hvis eksempelvis Skat begynder at troppe op i folks haver uden en dommerkendelse. 

Eller at Arbejdstilsynet trænger ind på privat grund. 

"Der skal være helt klare retningslinjer for, hvornår data kan udleveres og til hvem - det skylder vi både borgerne og de virksomheder, der i givne situationer vil være forpligtede til at udlevere data," udtaler Brian Mikkelsen. 

"Her er det afgørende, at vi får lagt snittet rigtigt i blandt andet det kommende EU-direktiv om privacy og i retningslinjer for det offentliges brug af cloud-tjenester, så det vil jeg følge tæt," lyder det.

Brian Mikkelsen vil have hævet strafferammen for it-kriminelle

Brian Mikkelsen understreger, at alle politikere bør være på stikkerne, når det kommer til overvågning. 

"Vi skal være politisk opmærksomme på at stoppe offentlige myndigheder, når de vil have mere magt i forhold til borgerne," fortæller Brian Mikkelsen til Computerworld. 

Frygter cyberangreb

Brian Mikkelsen ser også cyberangreb som en stor, reel trussel mod danskernes digitale sikkerhed

"Øget digitalisering af erhvervslivet, i det offentlige og i alle danskeres hverdag skal følges af et fokus på, at vi kan gebærde os trygt i den digitale verden. Første halvår af 2013 har tydeliggjort, at både myndigheder og virksomheder er under pres fra cyberangreb," forklarer han og fortsætter:

"Hacking er ikke bare drengestreger, det er stærkt samfundsskadelig virksomhed, der koster samfundet dyrt, og det skal vi behandle som sådan. Her skal vi måske ind og se på, om strafferammerne skal revurderes," lyder det fra De Konservatives it-ordfører.

Tidligere har Venstre også meldt ud, at hackere ikke bare skal straffes hårdt - men også straffes rigtig hårdt

Brian Mikkelsen har ikke et konkret årstal klar på rede hånd, men påpeger, at politiet og anklagemyndigheden skal have større fokus på længere straf for cyberkriminalitet. 

Flere penge til it-iværksættere

Ud over konservative kendingsmelodier med mere lov og orden fremhæver Brian Mikkelsen, at en af it-branchens helt store udfordringer ligger i adgangen til kolde kontanter.

"Det er skidt, ikke mindst for en vækstbranche som it-erhvervet," vurderer han og fremhæver samtidig, at der kan være hjælp på vej i EU's såkaldte COSME-program, der har til hensigt at hjælpe små og mellemstore virksomheder med finansielle midler. 

Han ser også positivt på, at Computerworld-læserne har stemt mere it i undervisningen og sundheds-it ind i toppen af politikernes to-do-liste.

"Vi skal turde være ambitiøse og sætte konkrete mål. Jeg vil derfor se på, om ambitionsniveauet i den kommende strategi for digital velfærd er lagt rigtigt," lyder det med reference til den kommende digitaliseringsreform, der venter lige om hjørnet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.