Artikel top billede

Du logges på jobbet: Her er din fagforenings dom

Både Prosa og DJØF har en særlig holdning til, at mange arbejdsgivere logger de ansattes mail og internet-færden.

Tusindvis af offentlig ansatte får logget deres mail og internet-brug. Og flere myndigheder forbeholder sig ret til at tjekke medarbejdernes mail.

Langt hen af vejen er det ok, men det skal dog holdes på et minimum, mener landets fagforeninger.

"Som udgangspunkt er det Prosas holdning, at der kun skal logges det mest nødvendige i kortest mulig tid," udtaler formand Niels Bertelsen fra Prosa.

Han mener, at der skal være klare og overskuelige regler om logningen, og medarbejderne skal være bekendt med reglerne og konsekvenserne af ikke at følge dem.

"Medarbejderne skal derfor være bekendte med, hvad der logges, og hvorfor det sker," forklarer han.

Ud over at vide, at logningen finder sted, er det også vigtigt at vide, hvornår den vil blive brugt og af hvem, påpeger han.

"Særligt fordi der sker en større og større registrering af oplysninger af både borger og medarbejdere, og dermed en større mulighed for samkøring og dermed en øget risiko for misbrug," forklarer Prosa-formanden.

Må din chef læse dine mails?

I en lidt anden boldgade er holdningen den samme.

"Det er også vores opfattelse, at det skal være muligt for en arbejdsgiver at få adgang til en medarbejders mailboks ved fravær på arbejdspladsen, da det skal være muligt at drive forretningen, selv om en medarbejder for eksempel er blevet langtidssyg," forklarer Niels Bertelsen.

Imidlertid må medarbejderen selv tage nogle særlige forholdsregler på mailen, lyder rådet.

Sådan skal du bruge din mail

"Medarbejderen må så opfordres til at adskille arbejdsmæssige og private mails, så det ikke fører til, at arbejdsgiver læser private mails," forklarer Prosa-formanden.

Derimod er det helt i orden og det eneste fornuftige, at der logges, når ansatte har adgang til personfølsomme data, mener han.

"Sådan har det i øvrigt været i rigtig mange år," forklarer han.

"Generelt må vi sige, at det er vores holdning, at man kun skal logge, når der er en rigtig god grund til det. Derfor vender vi os imod de tilfælde, hvor der ikke er det," slutter han.

DJØF: Overvej hvad der logges
Lars Qvistgaard, der er formand for DJØF's Overenskomstforening for offentligt ansatte, mener, at arbejdsgivere altid skal overveje, hvor mange og hvilke oplysninger der logges på de ansatte.

"Det er altid en overvejelse. Og frem for alt skal de ansatte orienteres om det. Ligesom data skal slettes igen," understreger han.

Faktisk kommer det ikke bag på ham, at mange danske myndigheder logger deres ansatte i stor stil. Og DJØF har da heller ikke haft nogle sager, hvor der er sket misbrug af oplysningerne.

"En arbejdsgiver har ret til at sørge for, at reglerne bliver fulgt. Og det er helt legitimt at logge oplysninger, som det har været fremme," siger han.

Han påpeger dog samtidig, at i takt med den digitale udvikling, hvor flere og flere data kommer til, så skal man overveje endnu nøjere, præcis hvilke oplysninger der logges.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere