Her er fremtidens mad: Lad os printe en lækker frokost

Inden længe kan det blive virkelighed at printe en fuld og velsmagende frokost. I dag er det ingen sag at printe kager og slik. Så vild bliver dit køkken i fremtiden.

Artikel top billede

Det er inden for forskernes rækkevide snart at begynde at producere printet mad, hvis ingredienser kan sammensættes nøje efter kroppens behov uden hensyn til naturens egne valg.

Sådan lyder det fra en række fremtids-orienterede forskere, der ser en fremtid, hvor det bliver muligt at printe lækre fødevarer i en hvilken som helst form, hvor der eksempelvis tilsættes broccoli, nogle rødbeder, en knivspids gris, en sjat fisk og så videre.

Printer-selskabet 3D Systems har allerede været i stand til at konfigurere sine top-printere til at printe forskellige kager og slik-produkter, som du kan se på ovenstående billede.

Ifølge selskabets administrerende direktør, Avi Reichentall, er 3D Systems på vej med en serie små 3D-printere, som vil være beregnet til at stå ved siden af kaffemaskinen i køkkenet.

I første omgang vil de være bygget til at kunne printe små kager og lignende, som kan følge med kaffen.

"Vi arbejder på en chokolade-printer til køkkenet. Den skal være lige så cool som en Keurig-kaffemaskine (lille kaffeautomat til køkkenet, red.)," siger Avi Reichentall til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

"Vi har allerede sukker-produkter printet af en 3D-printer. Og vi arbejder på snart at kunne tilbyde dessert-kokke, konditorer og bagere en serie af printere, der kan printe sukker-produkter," siger han.

Mad-patroner

På forsker-siden er man på vej endnu længere ud.

Her arbejder udviklingsselskabet Intellectual Ventures Laboratory blandt andet på maskiner, der kan printe mange forskellige blandinger af fryse-tørrede madvarer til former, der ser lækre og appetitlige ud.

Intellectual Ventures Laboratory har blandt andet arbejdet med forskellige former for højtryk-homogenisering, frysetørring, centrifugering, fordampning og ultrasoniske bade for at se, hvordan fødevarer reagerer på molekylært niveau.

Pablos Holman fra Intellectual Ventures Laboratory siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at det bliver muligt at bygge printere, hvor de frysetørrede ingredienser befinder sig i patroner, der ligner almindelige blæk-patroner.

Så skal der blot tilsættes vand samt eventuelt vitaminer og vupti: Maden står på bordet.

Den sundeste mad - og vi spilder ingenting

Ifølge Pablos Holman er selskabet fortsat i udviklings-fasen.

"Vi er på dot matrix-niveauet eller samme niveau, som printning var i begyndelsen af 1980'erne. Vi er for tiden i stand til at printe smoothies og energi-barer," siger han.

Slut med madspild

En af de store fordele ved 3D-printet mad er, at det kan afhjælpe det meget store madspild, som de nuværende produktionsformer giver, mener Pablos Holman.

I dag skal forbrugerne eksempelvis køre til butikken, købe råvarer, gemme dem i køleskab og fryser, finde dem frem og forberede dem.

Og de fleste ender alligevel med at smide store dele af de indkøbte varer ud. Ligesom supermarkederne smider store mængder varer ud hver eneste dag.

Med printet mad kan man nøjes med at printe nøjagtigt den rette mængde mad, mener han.

Ligeledes kan man med printet mad nøje følge med i produkternes nærings-indhold. Det gør, at man ville kunne følge med i udviklingen af en persons helbred i forhold til ernæringen over et helt liv.

Ligeledes kan maden tilføjes medicin, kost-tilskud, vitaminer og andre ting.

"Dit måltid kan sammensættes alene til dig. Du undgår usunde ting, og du kan få tilsat dine farmaceutiske produkter. Maskinen kender dig og ved, hvad du tidligere har spist," siger Pablo Holman.

Læs også:

Ren science-fiction: Så vilde er 3D-printere blevet

Vild fremtid: Sådan bruger Lego og Danfoss 3D-printere

Snart kan du printe din egen pizza

Nu kommer det første hus fra en 3D-printer

Event: SAP Excellence Day 2026

It-løsninger | Nordhavn

Få konkrete erfaringer med S/4HANA, automatisering og AI i praksis. Hør hvordan danske virksomheder realiserer gevinster og etablerer effektive SAP-løsninger. Vælg fysisk deltagelse hos SAP eller deltag digitalt.

24. februar 2026 | Gratis deltagelse

Netcompany A/S

Erfaren Linux Operations Engineer

Nordjylland

Netcompany A/S

IT Manager

Midtjylland

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Har du SAP-kendskab, og mod til at arbejde i Forsvarets Cyberdivision i Hvidovre?

Københavnsområdet

Region Midtjylland

Frontend-udvikler med iværksættermindset

Midtjylland

Navnenyt fra it-Danmark

Norriq Danmark A/S har pr. 1. september 2025 ansat Alexander Bendix som Consultant. Han skal især beskæftige sig med tilføre nye, friske perspektiver og værdifuld viden til NORRIQS Data & AI-afdeling. Nyt job

Alexander Bendix

Norriq Danmark A/S

Norriq Danmark A/S har pr. 1. september 2025 ansat Thea Scheuer Gregersen som Finace accountant. Hun skal især beskæftige sig med håndteringer af bl.a. bogføring og finansiel rapportering på tværs af selskaberne. Hun er uddannet Bachelor´s degree i Business Administration & Economics og en Master of Sustainable Business degree. Nyt job

Thea Scheuer Gregersen

Norriq Danmark A/S

Adeno K/S har pr. 22. september 2025 ansat Steen Riis-Petersen som ServiceNow Expert. Han kommer fra en stilling som Senior Manager hos Devoteam A/S. Nyt job
Enterprise Rent-A-Car har pr. 1. september 2025 ansat Christian Kamper Garst som Senior Key Account Manager. Han skal især beskæftige sig med at vinde markedsandele i hele Norden som led i en storstilet turnaround-strategi. Han kommer fra en stilling som Salgsdirektør hos Brøchner Hotels. Nyt job

Christian Kamper Garst

Enterprise Rent-A-Car