Her er fremtidens mad: Lad os printe en lækker frokost

Inden længe kan det blive virkelighed at printe en fuld og velsmagende frokost. I dag er det ingen sag at printe kager og slik. Så vild bliver dit køkken i fremtiden.

Artikel top billede

Det er inden for forskernes rækkevide snart at begynde at producere printet mad, hvis ingredienser kan sammensættes nøje efter kroppens behov uden hensyn til naturens egne valg.

Sådan lyder det fra en række fremtids-orienterede forskere, der ser en fremtid, hvor det bliver muligt at printe lækre fødevarer i en hvilken som helst form, hvor der eksempelvis tilsættes broccoli, nogle rødbeder, en knivspids gris, en sjat fisk og så videre.

Printer-selskabet 3D Systems har allerede været i stand til at konfigurere sine top-printere til at printe forskellige kager og slik-produkter, som du kan se på ovenstående billede.

Ifølge selskabets administrerende direktør, Avi Reichentall, er 3D Systems på vej med en serie små 3D-printere, som vil være beregnet til at stå ved siden af kaffemaskinen i køkkenet.

I første omgang vil de være bygget til at kunne printe små kager og lignende, som kan følge med kaffen.

"Vi arbejder på en chokolade-printer til køkkenet. Den skal være lige så cool som en Keurig-kaffemaskine (lille kaffeautomat til køkkenet, red.)," siger Avi Reichentall til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

"Vi har allerede sukker-produkter printet af en 3D-printer. Og vi arbejder på snart at kunne tilbyde dessert-kokke, konditorer og bagere en serie af printere, der kan printe sukker-produkter," siger han.

Mad-patroner

På forsker-siden er man på vej endnu længere ud.

Her arbejder udviklingsselskabet Intellectual Ventures Laboratory blandt andet på maskiner, der kan printe mange forskellige blandinger af fryse-tørrede madvarer til former, der ser lækre og appetitlige ud.

Intellectual Ventures Laboratory har blandt andet arbejdet med forskellige former for højtryk-homogenisering, frysetørring, centrifugering, fordampning og ultrasoniske bade for at se, hvordan fødevarer reagerer på molekylært niveau.

Pablos Holman fra Intellectual Ventures Laboratory siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at det bliver muligt at bygge printere, hvor de frysetørrede ingredienser befinder sig i patroner, der ligner almindelige blæk-patroner.

Så skal der blot tilsættes vand samt eventuelt vitaminer og vupti: Maden står på bordet.

Den sundeste mad - og vi spilder ingenting

Ifølge Pablos Holman er selskabet fortsat i udviklings-fasen.

"Vi er på dot matrix-niveauet eller samme niveau, som printning var i begyndelsen af 1980'erne. Vi er for tiden i stand til at printe smoothies og energi-barer," siger han.

Slut med madspild

En af de store fordele ved 3D-printet mad er, at det kan afhjælpe det meget store madspild, som de nuværende produktionsformer giver, mener Pablos Holman.

I dag skal forbrugerne eksempelvis køre til butikken, købe råvarer, gemme dem i køleskab og fryser, finde dem frem og forberede dem.

Og de fleste ender alligevel med at smide store dele af de indkøbte varer ud. Ligesom supermarkederne smider store mængder varer ud hver eneste dag.

Med printet mad kan man nøjes med at printe nøjagtigt den rette mængde mad, mener han.

Ligeledes kan man med printet mad nøje følge med i produkternes nærings-indhold. Det gør, at man ville kunne følge med i udviklingen af en persons helbred i forhold til ernæringen over et helt liv.

Ligeledes kan maden tilføjes medicin, kost-tilskud, vitaminer og andre ting.

"Dit måltid kan sammensættes alene til dig. Du undgår usunde ting, og du kan få tilsat dine farmaceutiske produkter. Maskinen kender dig og ved, hvad du tidligere har spist," siger Pablo Holman.

Læs også:

Ren science-fiction: Så vilde er 3D-printere blevet

Vild fremtid: Sådan bruger Lego og Danfoss 3D-printere

Snart kan du printe din egen pizza

Nu kommer det første hus fra en 3D-printer

Computerworld Events

Vi samler hvert år mere end 6.000 deltagere på mere end 70 events for it-professionelle.

Ekspertindsigt – Lyt til førende specialister og virksomheder, der deler viden om den nyeste teknologi og de bedste løsninger.
Netværk – Mød beslutningstagere, kolleger og samarbejdspartnere på tværs af brancher.
Praktisk viden – Få konkrete cases, værktøjer og inspiration, som du kan tage direkte med hjem i organisationen.
Aktuelle tendenser – Bliv opdateret på de vigtigste dagsordener inden for cloud, sikkerhed, data, AI og digital forretning.

It-løsninger | Online

ERP Insights 2025

Få den nyeste viden om værktøjer, der kan optimere hele din virksomhed med udgangspunkt i AI og fleksibilitet.

It-løsninger | København Ø

Automatisering med Copilot & Agentic AI

Høst viden og erfaringer fra andre om, hvordan Copilot og Agentic AI i praksis kan skabe værdi og fleksibilitet i din organisation.

Sikkerhed | Online

Erfaringer fra frontlinjen: Sådan ændrer trusselsbilledet sig

Kort og fokuseret digitalt event: Erfaren frontkæmper fra den digitale sikkerhedsverden giver dig overblik og konkrete anbefalinger til det aktuelle trusselsbillede.

Se alle vores events inden for it

KMD A/S

Product Owner til KMD Nexus

Københavnsområdet

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Løsningsarkitekt til Kontoret Udviklingsprojekter i Udlændingestyrelsen

Københavnsområdet

Everllence

Software Developer – R&D

Københavnsområdet

Netcompany A/S

Data Management Consultant

Københavnsområdet

Navnenyt fra it-Danmark

Adeno K/S har pr. 22. september 2025 ansat Steen Riis-Petersen som ServiceNow Expert. Han kommer fra en stilling som Senior Manager hos Devoteam A/S. Nyt job
IT Confidence A/S har pr. 1. oktober 2025 ansat Johan Léfelius som it-konsulent. Han skal især beskæftige sig med med support, drift og vedligeholdelse af kunders it-miljøer samt udvikling af sikre og stabile løsninger. Han kommer fra en stilling som kundeservicemedarbejder hos Telia Company Danmark A/S. Han er uddannet (under uddannelse) som datatekniker med speciale i infrastruktur. Han har tidligere beskæftiget sig med kundeservice, salg og teknisk support. Nyt job

Johan Léfelius

IT Confidence A/S

Sebastian Rübner-Petersen, 32 år, Juniorkonsulent hos Gammelbys, er pr. 1. september 2025 forfremmet til Kommunikationskonsulent. Han skal fremover især beskæftige sig med Projektledelse, kommunikationsstrategier og implementering af AI. Forfremmelse
Enterprise Rent-A-Car har pr. 1. september 2025 ansat Christian Kamper Garst som Senior Key Account Manager. Han skal især beskæftige sig med at vinde markedsandele i hele Norden som led i en storstilet turnaround-strategi. Han kommer fra en stilling som Salgsdirektør hos Brøchner Hotels. Nyt job

Christian Kamper Garst

Enterprise Rent-A-Car