Artikel top billede

Når du ruller cloud-løsningen ud: Disse ting skal du passe på

Du skal holde tungen lige i munden, hvis du for alvor vil i gang med at opskalere din brug af cloud-løsninger. Se nogle af faldgruberne ved at gå fra små til store workloads.

Mange virksomheder er i dag for alvor begyndt at eksperimentere med cloud-løsninger.

Typisk er første skridt ind i cloud-verdenen at flytte mindre workloads over på en cloud-baseret løsning, mens de store og forretningskritiske workloads i begyndelsen holdes på egne servere.

Går det godt, vil it-chefen ofte begynde at overveje mulighederne for at flytte flere af virksomhedens funktioner ud i cloud'en.

Det vil i sagens natur kræve, at cloud-leverancens skaleres op. Og mens det er ret enkelt at håndtere en mindre og afgrænset cloud-løsning, stiger kompleksiteten markant, når virksomheden begynder at rulle de store workloads ud i skyen.

Hvad skal du være opmærksom på? Her er fem gode råd.

Få styr på styringen

I mange større organisationer begynder cloud-brugen med, at forskellige afdelinger uafhængigt af hinanden begynder at flytte småting ud i skyen. Og ikke altid bliver it-afdelingen involveret.

Skrækscenariet er, at mange forskellige afdelinger anvender mange forskellige cloud-leverandører og mange forskellige konti - for eksempel til at dele materiale, mail, lager og lignende.

Det kan måske være en acceptabel løsning, når det gælder små workloads.

Men når skaleringen for alvor skal i gang, er det afgørende, at it-afdelingen får defineret nøjagtigt, hvem der styrer og håndterer de mange forskellige konti, så der kan dannes samlet overblik og fælles regler - og regningen kan sendes ét sted hen, så virksomheden kan holde styr på omkostningerne.

Sluk lyset, når du går

Det er meget nemt for de enkelte afdelinger at opskalere cloud-ressourcerne. Ofte kræver det bare et par klik og et OK, og så er der mere plads og flere muligheder.

Det er bare ikke altid, at afdelingerne er lige så ferme til at huske at nedskalere, når de ikke længere har brug for ressourcerne.

Derfor kan det være en god idé for it-afdelingen at gennemgå alle afdelingernes cloud-forbrug jævnligt for at sikre, at ressourcerne er på niveau med det faktiske behov.

Sådan rammer du rigtigt

Ikke for meget - og ikke for lidt

Et af de store potentialer ved cloud computing er netop muligheden for kun at betale for nøjagtigt den mængde plads og it-ressourcer, som du har brug for netop nu.

Public cloud-leverandørerne tilbyder typisk en slags menu-kort, som man kan vælge ud fra.

Her kan man eksempelvis vælge antal virtuelle maskiner, størrelse på de virtuelle maskiner, så de kan håndtere netop de pågældende workloads, storage-platform, fil-størrelser, svartider og lignende.

Men det gælder om at være nøjagtigt, så man ikke betaler for noget, som man ikke bruger.

Derfor: Vær grundig, når du overvejer, hvad præcist den pågældende cloud-baserede applikation skal anvendes til. Og mål efter, om du har valgt den rigtige - eller om du har betalt for overkapacitet.

Larmende naboer

Man deler typisk infrastruktur med andre, hvis man anvender tjenester i en public cloud, hvilket jo på mange måder er grunden til, at prisen kan holdes nede, da også cloud-leverandørerne tilstræber at anvende serverne fuldt ud og minimere spildpladsen.

Det kan meget vel være helt uproblematisk at dele virtuelle servere med andre brugere og selskaber.

Men i nogle tilfælde kan det udløse bøvl og besvær og bekymringer over den såkaldte netværks-volatilitet, der dog angiveligt i dag er et mindre problem, end det har været tidligere år.

Det kan selvfølgelig lade sig gøre at betale for at have dedikerede ressourcer, der er isolerede fra andre brugere, men det koster.

Bedste løsning er at ramme så præcist som muligt, når du beslutter dig for størrelsen af den virtuelle maskine, som du vil købe.

Tag også de små gevinster hjem

Der findes forskellige afregningsmodeller for cloud-løsninger, som man skal lære at kende, da de kan anvendes til at lægge arbejdsprocesserne om, så de passer bedst muligt.

Eksempelvis afregner Amazon Web Services per såkaldt API-call. Det betyder, at man ikke bør sende mange filer enkeltvis, men derimod bundle dem i større pakker, som man op- eller downloader samlet.

Har du selv erfaringer med opskalering af cloud-løsninger? Skriv dem i feltet herunder.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.