Artikel top billede

Foto: Dan Jensen (Foto: Dan Jensen)

Nye problemer hagler ned over den digitale post

Er det lovligt, at myndigheder kan rette i indholdet af de mails, du har modtaget for flere år siden? Det skal nu afgøres.

Der er sat en undersøgelse i gang, som skal klarlægge, om det er lovligt, at offentlige myndigheder må rette oplysninger i din digitale post med tilbagevirkende kraft.

Problemstillingen er opstået i kølvandet på beslutningen om, at alle danskere fra november skal modtage korrespondancer med myndighederne i digital form via borger.dk og virk.dk.

I den forbindelse indfører kommuner og styrelser en 'rettefunktion' i løsningen, så der kan ændres afsendernavne i allerede sendte mails.

Argumentet for at gøre det er, at hvis en styrelse eksempelvis skifter navn, så skal det navn også ændres i mails, der tidligere er sendt fra den pågældende myndighed.

Det kunne eksempelvis være tilfældet, da IT- og Telestyrelsen efter sidste folketingsvalg blev splittet op og smurt ud på flere ressort-områder.

I dette eksempel ville afsenderen i en mail fra IT- og Telestyrelsen kunne ændres til Erhvervsstyrelsen, som var en af flere styrelser, der overtog opgaver fra IT- og Telestyrelsen.

Er det lovligt?

På den måde skal det gøres nemmere for brugeren at finde rundt i gamle mails.

Men der er rejst spørgsmål om, hvorvidt det er lovligt at fifle med oplysninger med tilbagevirkende kraft.

Den sag skal Folketingets Ombudsmand nu undersøge.

Det skriver Politiken.

Den går ikke

Flere jurister har over for avisen sat spørgsmålstegn ved lovligheden af den beslutning.

Fra denne kant har eksperterne en frygt for, at beslutningen vil se stort på retssikkerheden for den enkelte borger.

Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig for digital post, ser intet problem og forklarer, at det blot er for at hjælpe borgerne. Styrelsen fastslår, at der ikke ændres på selve indholdet i de kommunale mails, men blot i afsenderens navn i adressefeltet.

Men det argument ser ikke ud til at være godt nok.

"Jeg tror gerne, at Digitaliseringsstyrelsen kun opfatter det som en servicefunktion. Men en ting er, hvad de gør i deres egne arkiver. Den afgørende forskel er, at nu vil de også ændre i borgernes egne arkiver, og det ser jeg som et principielt problem," siger professor i statskundskab Kim Normann Andersen, Aalborg universitet, til avisen.

Læs også:
3,3 millioner danskere skal med: Vil gigantisk it-projekt kunne lykkes?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere