Artikel top billede

Foto: Dan Jensen (Foto: Dan Jensen)

Nye problemer hagler ned over den digitale post

Er det lovligt, at myndigheder kan rette i indholdet af de mails, du har modtaget for flere år siden? Det skal nu afgøres.

Der er sat en undersøgelse i gang, som skal klarlægge, om det er lovligt, at offentlige myndigheder må rette oplysninger i din digitale post med tilbagevirkende kraft.

Problemstillingen er opstået i kølvandet på beslutningen om, at alle danskere fra november skal modtage korrespondancer med myndighederne i digital form via borger.dk og virk.dk.

I den forbindelse indfører kommuner og styrelser en 'rettefunktion' i løsningen, så der kan ændres afsendernavne i allerede sendte mails.

Argumentet for at gøre det er, at hvis en styrelse eksempelvis skifter navn, så skal det navn også ændres i mails, der tidligere er sendt fra den pågældende myndighed.

Det kunne eksempelvis være tilfældet, da IT- og Telestyrelsen efter sidste folketingsvalg blev splittet op og smurt ud på flere ressort-områder.

I dette eksempel ville afsenderen i en mail fra IT- og Telestyrelsen kunne ændres til Erhvervsstyrelsen, som var en af flere styrelser, der overtog opgaver fra IT- og Telestyrelsen.

Er det lovligt?

På den måde skal det gøres nemmere for brugeren at finde rundt i gamle mails.

Men der er rejst spørgsmål om, hvorvidt det er lovligt at fifle med oplysninger med tilbagevirkende kraft.

Den sag skal Folketingets Ombudsmand nu undersøge.

Det skriver Politiken.

Den går ikke

Flere jurister har over for avisen sat spørgsmålstegn ved lovligheden af den beslutning.

Fra denne kant har eksperterne en frygt for, at beslutningen vil se stort på retssikkerheden for den enkelte borger.

Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig for digital post, ser intet problem og forklarer, at det blot er for at hjælpe borgerne. Styrelsen fastslår, at der ikke ændres på selve indholdet i de kommunale mails, men blot i afsenderens navn i adressefeltet.

Men det argument ser ikke ud til at være godt nok.

"Jeg tror gerne, at Digitaliseringsstyrelsen kun opfatter det som en servicefunktion. Men en ting er, hvad de gør i deres egne arkiver. Den afgørende forskel er, at nu vil de også ændre i borgernes egne arkiver, og det ser jeg som et principielt problem," siger professor i statskundskab Kim Normann Andersen, Aalborg universitet, til avisen.

Læs også:
3,3 millioner danskere skal med: Vil gigantisk it-projekt kunne lykkes?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere