Artikel top billede

Sprængfarlig skandale: Millioner af it-kroner brugt ulovligt

Tre it-firmaer i sprængfarlig udbudsskandale forsøger at holde værdien af ulovligt indgået aftaler hemmelige.

En større udbudsskandale er under opsejling hos NaturErhvervsstyrelsen.

I første omgang afslørede nogle få sætninger i en rapport urent trav i forbindelse med tildeling af kontrakter.

Det kan du læse mere om her: Afsløring: Styrelse indgik seks ulovlige it-aftaler.

Nu viser det sig, at alene to af seks ulovligt indgåede kontrakter, der imod reglerne ikke har været i udbud, beløber sig til 3,8 millioner kroner.

Imidlertid tyder meget på, at styrelsen slet ikke har overblik over skandalen endnu.

År uden udbud

Den ene af de to kontrakter drejer sig om Fisketegnssystemet.

Her lød det i første omgang fra styrelsen 20. februar 2014, at den ulovlige del af denne opgave, som ikke havde været i udbud, havde en værdi på 7.336.188,11 kroner - altså 7,3 millioner kroner.

Oplysninger, der har været godkendt i direktionen hos NaturErhvervsstyrelsen, inden de blev udleveret, viser sig dog at være forkerte.

For få timer før deadline på denne artikel henvender styrelsen sig igen i en mail, hvor leverandøren IBM er cc til orientering.

Nu viser det sig, at dette rettelige beløb, der har været "udbudsretlig uortodoks" har en værdi på 1,637.393,97 kroner, oplyser styrelsen pludselig den 26. februar 2014.

Leverandørens navn angives dog fortsat til at være: IBM Danmark.

Sejler for styrelse
NaturErhvervsstyrelsen har, siden man blev opmærksom på de mange uregelmæssigheder i de seks it-aftaler, blandt andet ansat folk til at rette op på tingene.

Imidlertid tyder den foreløbige afgørelse på en aktindsigt Computerworld sendte 2. december 2013, som en delafgørelse blev truffet 20. februar 2014, at overblikket over skandalen ikke er på plads.

Således hed det i første omgang om Fisketegnssystemet, at det at opgaven ikke havde været i udbud i 120 måneder - siden 2003, oplyste myndigheden.

Det blev siden rettet til siden 2011. Unægteligt lidt af en forskel.

Et leverandør-navn mangler

Fra fisk til bier 

Derudover har myndigheden også offentliggjort værdien af en anden kontrakt, nemlig på Det Centrale Bigårdsregister, der bærer forkortelsen CBR-systemet.

Værdien i kroner af opgaven, som ikke var i udbud er: 2.189.791,36 kroner.

Mens længden af opgaven i antal måneder er 39 måneder.

Navnet på leverandøren er landinspektørfirmaet LE34 A/S, hedder det.

"CBR er et webbaseret system med adressen: https://cbr.pdir.dk," forklarer styrelsen.

Hovedfunktionaliteten i CBR er, at den enkelte biavler kan oprette og registrere sig som ejer af en eller flere bigårde og samtidigt markere den geografiske placering af
den eller disse bigårde på et landkort, forklarer styrelsen.

Fire beløb ukendte

Imidlertid har it-virksomhederne Ciber, SAS Institute og Cowi i såkaldte høringssvar til NaturErhvervstyrelsen krævet, at værdien af de kontrakterne, der er indgået ulovligt med dem, ikke må offentliggøres.

"Af konkurrencemæssige grunde oplyser Ciber typisk kun navn på kunden (reference) og beskrivelse af udførte opgavers tekniske karakter.

"Derimod oplyser Ciber aldrig kontraktsstørelser, dvs beløb og varighed af konkurrencemæssige årsager," skriver Ciber i et høringssvar.

Og udtaler overfor styrelsen:

- Værdien i kroner af opgaven - Ønskes ikke offentliggjort.

- Længnden af opgaven i antal måneder - Ønskes ikke offentliggjort".

Her stopper et af de andre selskaber, Cowi, dog ikke.

For selskabet angivet i høringssvaret, at:

"- Værdien i kroner af PDgis-opgaven

- Varigheden af PDgis-opgaven i antal måneder

- Resumé af, hvori PDgis-opgaven består eller betod

vil medføre en nærliggende risiko for, at COWI vil lide skade af betydning...."

Èt leverandør-navn mangler

Endelig skriver SAS Institute, med hvem der er indgået to aftaler uden om udbud, at antal timer ikke må oplyses sammen med den samlede sum. Ligesom offentliggørelsen af prisen for software vil skade selskabet.

Den sidste af de seks kontrakter indgået ulovligt uden om udbud, drejer sig om et satelit-kommunikation, her er leverandørens navn, ikke blevet frigivet endnu.

Du kan læse mere om kontrakterne og forløbene senere her på Computerworld.dk - herunder styrelsens forskellige udlægninger af forløbene, som der øjensynligt ikke er helt styr på endnu.

Derudover følger Computerworld naturligvis sagen, når nye oplysninger kommer frem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Skyder gammelt sikkerhedsråd i sænk: Derfor kan du trygt koble dig på åbne wifi-netværk
Du behøver ikke længere frygte, at blive udsat for digitalt misbrug, hvis du logger på et åbent wifi-netværk, lyder det fra en norsk sikkerhedsekspert. En dansk ekspert mener dog endnu ikke, at tiden er inde til at droppe sikkerhedsrådet.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.