Foto: Politiet.

Sådan overvåger politiet din nummerplade helt automatisk

En politibil forsynet med et it-system, der genkender din nummerplade og kontrollerer, om bilen er efterlyst, er på trapperne. Tag med på besøg hos Rigspolitiets it-udviklere og hør, hvordan det virker.

Interview: Der er påklistret et hjemmelavet skilt på den dør, der giver adgang til Rigspolitiets centrale it-afdeling. Den ligger på en villavej i Hvidovre på grænsen til Københavns kommune.

Skiltet fortæller, at man i øjeblikket tester automatisk nummerpladegenkendelse, og at der er installeret kameraer, som overvåger pladsen.

Og det er lige præcis årsagen til besøget.

Jeg skal nemlig mødes med Michael Mølkær Jensen, der er it-udviklingschef i Rigspolitiet, for at få en forklaring på, hvordan den mobile udgave af nummerpladegenkendelsen fungerer.

Forsøget har allerede været gennem en testfase, og nu arbejder Michael Mølkær Jensen og hans kollegaer på et udbud, der skal definere rammerne for den endelige version, som skal implementeres i de hvidmalede patruljevogne, der bekæmper kriminalitet i kongeriget.

"Vores testfase har vist, at det virker utrolig godt. Teknologien har overrasket ved at være meget præcis. Det er ret imponerende at opleve i praksis," fortæller han med begejstring i stemmen.

Har I ligefrem opklaret forbrydelser, mens I bare har testet?

"Vi har haft nogle kvalitative scenarier, der er blevet brugt i efterforskning," siger Michael Mølkær Jensen på politisprog.

Det betyder ja.

"Vi er blevet bekræftet i, at teknologien virker, og businesscasen ser god ud. I øjeblikket definerer vi vores behov i et udbud, der skal finde en leverandør, der kan skrue den helt rigtige it-løsning sammen," fortæller Michael Mølkær Jensen, mens vi sidder i det spartansk indrettede mødelokale.

Skanner i topfart
For et genkende en nummerplade skal politibilerne forsynes med kameraer, der kan tage billeder i alle retninger for at finde oplysninger om de biler, der passeres af patruljevognen.

"Vi har slet ikke haft problemer med at opfange nummerinformationerne. Vi kan passere de parkerede biler i et tempo, der svarer til almindelig bykørsel uden at misse noget som helst," fortæller Michael Mølkær Jensen.

Systemet er ligeledes beregnet til brug på motorvejen, hvor trafikken bevæger sig i samme retning.

"Det vil være lige optimistisk nok at forvente, at vi kan fange modgående trafik på motorvejen, da der jo er fysiske begrænsninger, men ud over det er det tæt på samtlige nummerplader, vi kan opfange."

Kameraet opfanger nummerpladens bogstaver, og tal opløses fra billedformat til tekstformat, som kan anvendes til et opslag i en database, der administreres af den computer, som allerede er installeret i en del af de danske politibiler.

Databasen indeholder blandt andet informationer om, hvorvidt en bil er eftersøgt, stjålet, har forsikringsproblemer eller om køretøjet mangler at blive synet.

"Når en registreret nummerplade passeres, får betjentene i patruljevognen en notifikation på skærmen om, at her er noget galt."

"En af udfordringerne i løsningen er at få etableret sikker adgang til vores back end-løsninger, så vi eksempelvis kan hente oplysninger fra databaserne automatisk. Derfor var løsningen i testperioden baseret på en database i bilen." vurderer Michael Mølkær Jensen.

"Det vil vi forsøge at undgå i den endelige løsning for at få en så automatisk løsning som muligt." Genkender I også ansigter?
I testfasen er alle positive resultater ligeledes blevet kontrolleret manuelt. Den proces ønsker etatens koncern-it naturligvis også at få automatiseret.

"Det skal være så automatisk som muligt, ingen tvivl om det."

Hvordan håndterer I juraen i løsningen. Gemmer I billederne, eller opbevares de kun på computeren, mens der foretages et opslag i databasen?

"Løsningen i testperioden har fulgt de gældende regler på området, og det sikrer vi selvfølgelig også, at den varige løsning kommer til."

Hvordan tackler I så it-sikkerheden, så der ikke sker uheld?

"Når der skal være adgang til back end-systemer fra en patruljevogn, skal sikkerheden være på plads. Det kan eksempelvis ske via VPN-forbindelser. Den pc, der sidder i bilen, kommunikerer via GSM og den teknologi, kan nok også genbruges i denne løsning."

Er det næste trin så stemmegenkendelse eller ansigtsgenkendelse?

"Nej, det er der ingen planer om," svarer Michael Mølkær Jensen med et grin.

"Men det er en generel strategi, at vores løsninger skal være mobile, der hvor det giver mening, så vi kan flytte dem ud til den enkelte betjent eller vogn. Det giver rigtig god mening at gøre vores it mobil. Det er nummerpladegenkendelse et ganske godt eksempel på."

Hvad er potentialet i digital nummerpladegenkendelse for politiet?

"Det har et stort potentiale."

"Men hvis vi skærer helt ind til benet, er den store fordel, at vi kan håndtere mange flere nummerplade-undersøgelser digitalt, end vi nogensinde har haft mulighed for manuelt. Det siger næsten sig selv, at det ikke er ret mange nummerplader, vi kan nå at tjekke manuelt," siger Michael Mølkær Jensen og fortsætter:

"Så automatisk nummerpladegenkendelse giver et bedre grundlag for at opklare forbrydelser og hjælper på trafiksikkerheden."

Klar næste sommer
Den succesrige testfase betød, at businesscase-arbejdet blev skubbet i gang, og et udbudsmateriale er ligeledes på trapperne.

"Et udbud tager jo noget tid, men vi håber meget på at være klar med nummerpladegenkendelse i løbet af 2015," fortæller Michael Mølkær Jensen.

Rigspolitiets koncern-it har det overordnede ansvar for at sikre, at politiets kerneopgaver it-understøttes bedst muligt gennem udvikling af it-løsninger til dansk politi.

It-afdelingen har cirka 270 ansatte.

Læs også:

Kom med om bag scenetæppet i den digitale biograf


Sådan bliver du indfanget i lufthavnens enorme it-spind

Eksplosion i datakriminalitet: Nu opruster dansk politiPremium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.