Artikel top billede

Millionunderskud: Nedtur for stor dansk Apple-forhandler

For andet år i træk må Eplehusets danske afdeling indkassere et stort underskud.

Kassen er tom i den norskejede Apple-kæde Eplehusets danske afdeling, som kom ud af 2013 med et nærmest katastrofalt underskud på 7,3 millioner kroner.

To af millionerne er gået til stigende udgifter til lønninger, mens indtjeningen er dykket fra 24,5 til 19,2 millioner kroner.

De to poster svarer næsten på krone til det blamerende millionunderskud, som har ramt selskabet.

Tilsammen er den danske afdeling i 2013 blevet lænset for så mange penge, at egenkapitalen nu er nede i et minus på 2,8 millioner kroner, men ifølge regnskabet står de norske ejere klar med kapital, der sikrer at det danske selskab kan fortsætte.

Skift i købevaner
Eplehusets norske koncernchef, Bjørn Tore Brevik, forklarer til Computerworld, at det skuffende resultat hænger sammen med, at kunderne i stigende omfang køber (billige) iPads fremfor (dyre) Mac-computere.

Men derudover er der også brugt penge på indretning af en ny butik i Kolding, ligesom et nyt SAP-baseret kassesystem har voldt kvaler.

"Vi havde i 2013 et øget antal kunder per butik, men en lavere omsætning per kunde. Det er den vigtigste årsag til vores underskud," siger Bjørn Tore Brevik.

Det er andet år i træk, at kæden må lægge ryg til et voldsomt forringet resultat i den danske forretning, som i 2012 indkasserede et minus på knap en million kroner.

Flere ansatte fyret

Eplehusets nedtur har også kostet på medarbejdersiden, hvor otte-ti medarbejdere er blevet fyret i løbet af 2013 - blandt andet i forbindelse med at man har nedlagt en selvstændig salgsafdeling, som gik efter erhvervskunder.

I stedet satser Eplehuset nu ensidigt på salg, service og reparationer af Apple-produkter og tilbehør, dels på nettet og dels via sine nuværende syv butikker - fire på Sjælland og tre i Jylland.

"Vi arbejder nu på at sælge til erhvervskunder via vores butikker, men vi satser stadig fuldt ud på erhvervssalg," siger Bjørn Tore Brevik.

For at rette op på økonomien har Eplehuset desuden centraliseret en række fælles funktioner hos det norske moderselskab.

Blandt andet er stillingen som lokal chef blevet sløjfet, efter at den danske landechef forlod sit job i december.

Den norske koncernchef understreger, at han forventer et positivt resultat for den danske afdeling i 2014.

Læs også:

Få historien: It-butikkernes vilde rutsjetur

Apple overgiver sig: Slipper iPhones løs på markedet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere