Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Åben krig om mobilbetalinger: Så meget er på spil for de danske banker

ComputerViews: Den danske bank-branche blæser til åben krig om betalings-løsninger til din mobil og vil gøre alt for at få dig med. Se her, hvad kampen egentlig handler om.

ComputerViews: Det er ikke for sjov skyld, at 81 danske pengeinstitutter slår pjalterne sammen om mobil-betalings-løsningen Swipp som udfordrer til Danske Banks gigantiske mobil-succes, Mobilepay.

Det kan du læse mere om her: 81 danske pengeinstitutter vil have Mobilepay ned med nakken.

De 81 danske pengeinstitutter er bekymrede, og de er parat til at sætte alt ind på at få løbet gang i deres mobilbetalings-løsning, Swipp, der i dag har blot omkring 300.000 brugere.

Siden lanceringen for 14 måneder siden 1,2 millioner brugere nemlig taget Danske Bank-løsningen til sig.

Det svarer til omkring 85.000 nye brugere om måneden i gennemsnit - altså en meget glubsk fortæring af et marked, der tydeligvis har været klar til en løsning af denne type.

Det åbne spørgsmål er derfor, om ikke de 81 Swipp-banker er for sent på den.

Den rigtige løsning

Den meget store fremgang for Mobilepay understreger, at Danske Bank så rigtigt, da banken lancerede sin velfungerende og enkle betalings-løsning i foråret sidste år.

Banken så også tydeligvis rigtigt, da den besluttede sig for at gøre Mobilepay anvendelig for alle danskere - og ikke kun bankens egne kunder - så privat-kunder i alle danske banker kan anvende Mobilepay til at overføre penge til og fra deres konti. Det har sikret, at udbredelsen har spredt sig som ringe i vandet fra bruger til (ny) bruger.

Forude venter eksempelvis en aftale med Dansk Supermarked, så Mobilepay kan anvendes til at betale med i supermarkedet.

Vigtigt er det imidlertid også, at erhvervskunder skal være kunder i Danske Bank for at anvende Mobilepay - som danskerne altså i dag har taget til sig.

Det betyder, at konkurrenterne er begyndt at frygte, at (i hvert fald nogen af) deres erhvervskunder skal kunne finde på at overveje at skifte bank for at komme over på Mobilepay - alene fordi deres kunder (og deres kunder) anvender løsningen.

Stærk position

Det giver Danske Bank en særdeles stærk position på markedet, som Swipp-bankerne kan få svært ved at udfordre.

Ganske vist har de 81 Swipp-banker - der tæller store Danske Bank-rivaler som Nordea og Jyske Bank - omkring tre millioner privatkunder, hvor netbank-kunderne har mulighed for at tage Swipp til sig.

Men mange af disse anvender allerede Mobilepay, og hvorfor skulle de skifte?

Hvilken 'killer feature' har Swipp, der skal få brugerne til at droppe Mobilepay (som alle vennerne måske også har) og skifte til Swipp?

Det spørgsmål blæser indtil videre i vinden.

Så meget er der på spil for bankerne (og det er ikke småting)

Det handler det om

For bankerne er der meget på spil.

Kampen handler om at få skabt en dominans på fremtidens betalingsområde, som meget vel kan vise sig at komme til at udspringe fra netop smartphonen.

Det underbygges ikke mindst af, at regeringen med sin nye vækstpakke vil lancere et tre-årigt forsøgsprojekt rettet mod kontantløse butikker, der alene skal modtage betaling fra enten kort eller (ikke mindst) mobiltelefoner.

Bankerne har set skriften på væggen, hvilket blandt andet deres salg af Dankort-selskabet Nets er med til at understrege: Det er smartphonen, der er omdrejningspunktet som betalingsløsning i fremtiden.

Det har andre spillere selvfølgelig også set, og vi kan meget vel vente flere meget store spillere på markedet inden alt for længe, hvor ikke mindst Apple, Amazon og Paypal er interessante spillere med meget store muskler.

Hertil kommer, at også teleselskaberne har lanceret  mobilbetalings-løsningen Paii, hvor man kan betale via SMS. Denne løsning skal angiveligt videreudvikles til en slags digital tegnebog baseret på NFC.

Fuld knald på markedet

Der er med andre ord fuld knald på markedet, og for de danske banker gælder det netop nu om at få momentum og få etableret en de facto-standard, som ikke er til at komme uden om, hvis man vil noget med mobilbetalinger på det danske marked i fremtiden. Og det vil man.

Lige nu sidder Danske Bank på den de facto-standard, som alle de danske rivaler skal forsøge at knække og som har defineret hele markedet.

Det er ikke nogen nem og kortsigtet opgave.

En mulig udgang på den tilstundende krig kan meget vel blive, at Swipp-bankerne og Danske Bank etablerer et samarbejde, så de to løsninger bliver kompatible med hinanden. Det ville være til gavn for kunderne - og på sigt også for bankerne.

En anden løsning kan være, at Swipp-bankerne forsøger at forhindre brug af Mobilepay på konti, der hører hjemme hos dem for at fremme brugen af Swipp.

Så vil kaos være løs.

Hvad mener du? Har Swipp en chance mod Mobilepay? Hvilken killer-funktion mangler Swipp for at kunne banke Danske Bank-løsningen?

Skriv din mening i feltet herunder.

Læs også:

Her er de mobile betalings-løsninger, der skal erstatte din pung

81 danske pengeinstitutter vil have Mobilepay ned med nakken.

Betal med MobilePay i Netto og Bilka

Snart kan du shoppe løs med MobilePay

Nu kan du købe hotdogs, kaffe og taxature med MobilePay
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.