Artikel top billede

Alle kundeservice-folk i Nets har adgang til følsomme kort-data

Massevis af ufaglærte, unge ansatte i Nets' kunde-support har løbende fulgt med i danskernes dankort-transaktioner - og har misbrugt beføjelserne i stor stil.

Opdateret med kommentar fra Nets

Det er uhyre nemt for medarbejdere i Nets at få adgang til databaserne for Dankort og andre kreditkort for at se, hvor og hvornår der er blevet gennemført betalinger eller hævet penge via kortet.

Det fortæller en tidligere ansat i Nets til Version2.

Ifølge den tidligere ansatte har eksempelvis de helt unge og ufaglærte ansatte i Nets' kunde-support adgang til oplysningerne.

"Det var normalt at kigge på, hvad ekskærester og kendte personer brugte deres kort til. Hvis ens venner var i byen, kunne man se, hvor de var henne," siger den tidligere medarbejder til net-udgivelsen.

De ulovlige opslag blev lagt ind mellem de legitime opslag, som arbejdet krævede, og forsvandt derfor ned i den lange liste af opslag - helt op til tre i minuttet.

Den tidligere medarbejder fortæller til Version2, at der ikke var overvågning nok til at opdage de mange ulovlige opslag.

Der findes angivelig ikke nogen systematisk oplæring sted af de unge og ufaglærte support-folk i selskabet. De undervises i stedet via såkaldt 'sidemands-oplæring.'

Nets: Ultimativt kan det føre til afskedigelser
Over for Jyllands-Posten bekræfter Nets' kommunikationschef Søren Winge, at medarbejderne i kundeservice har adgang til data. Men han mener, at der ikke er tale om et systematisk misbrug:

»Vi kan ikke genkende billedet af, at data bliver misbrugt systematisk. Slet ikke,« siger Søren Winge.

En »omfattende« række kontrolinstanser skal forhindre, at misbruget finder sted, oplyser Nets til avisen.

Blandt andet bliver medarbejderes fortid undersøgt, og selskabet kræver en ren straffeattest fra medarbejdere i kundeservice, ligesom medarbejderne modtager undervisning i de specifikke sikkerhedskrav. De skal også underskrive en særlig fortrolighedsaftale.

Sker det alligevel, at data bliver misbrugt, får det konsekvenser, fastslår kommunikationschefen.

»Ultimativt kan det føre til afskedigelser,« siger Søren Winge.

»Vi har haft eksempler på sagen, hvor folk har tilgået data, som ikke var relevant for dem. Det har konsekvenser. Og vi har også måttet fyre folk på baggrund af det,« siger Søren Winge.

Er der brug for yderligere tiltag - for eksempel, at man registrerede, hvilke medarbejdere, der søgte mest og så undersøgte deres logfiler?

»Jeg vil ikke gå præcist ind i hvilke tiltag, vi har og benytter, men det er klart, at dette er noget, vi kigger på efter den konkrete sag om Se og Hør,« siger Søren Winge til Jyllands-Posten.

Læs også:

Nets og IBM har kendt til data-lækager i lang tid

Her er læren af lækage-skandalen i Nets

Se og Hør-læk mere alvorlig end først antaget: Kan have ramt NemID

Ekspert: Se og Hør-sag kunne være undgået med mindre kontrol

Avis: Kreditkort-spion var ansat i IBM
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere