Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Forslag: Afskaf CPR-nummeret og indsæt en data-minister for Danmark

Enhedslisten vil have oprettet et it- og dataministerium og have fjernet CPR-systemet, der er 'hamrende usikkert.'

Der er store problemer med den digitale sikkerhed i Danmark, mener Enhedslisten, og det skal der gøres noget drastisk ved.

Enhedslisten vil derfor have oprettet et decideret it- og dataministerium, ligesom partiet mener, at der skal oprettes en it-havarikommission, der skal grave i årsagerne, når skaden sker.

Danmark er i de senere år blevet ramt en stribe gange af sager, der har vist, at der er problemer med datasikkerheden.

Enhedslisten peger blandt andet på den seneste sag, hvor en snushane har været i stand til systematisk at overvåge og udlevere betalingsoplysninger om kendte danskere til Se og Hør.

Det kan du læse mere om her: Her er læren af lækage-skandalen i Nets.

Tidligere er CSC og CPR-registret blevet hacket, ligesom Nets har fået mange advarsler om sikkerhedsproblemer.

Du kan læse mere om det store CSC-hack her: CSC hacket: Centrale danske registre i fare.

Opret et ministerium

Enhedslisten mener, at der er brug for en række nye initiativer, hvis det offentlige skal følge med den digitale udvikling, der i dag gennemsyrer landet.

Det begynder med oprettelsen af et it- og dataministerium med en ansvarlig minister, som ifølge partiet skal have ansvaret for Datatilsynet, persondataloven og lignende.

Hertil kommer, at Enhedslisten vil have styrket Datatilsynet, som partiet mener er for svagt - både når det gælder ressourcer og beføjelser - til at føre reelt tilsyn i dag.

Partiet mener også, at Datatilsynet bør tage sager op af egen drift, ligesom tilsynet bør begynde at udføre deciderede kontroller af virksomheder og organisationers håndtering af personfølsomme data.

"For eksempel så alle dataansvarlige bliver kontrolleret hvert 10. år, men data-ansvarlige, som håndterer personfølsomme oplysninger for mere end 100.000 borgere, kontrolleres hvert femte år, og de helt store aktører udsættes for løbende kontrol," hedder det i udspillet fra Enhedslisten.

Enhedslisten mener også, at der skal indføres forbud mod al sammenkøring af informationer uden nogen egentlig begrundelse, ligesom logningsbekendtgørelsen og CPR-systemet bør afskaffes.

"CPR-systemet, som vi kender det, er hamrende usikkert," mener partiet.

Det peger på, at man kan anvende CPR-nummeret alene til identifikation, selv som det egentligt ikke er et hemmeligt nummer.

I stedet mener Enhedslisten, at eksempelvis nøglekort eller lignende bør erstatte CPR-nummeret som identifikationsmiddel for danskerne.

Du kan læse hele Enhedslistens udspil her: Sikkerhed i den digitale infrastruktur.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere