Artikel top billede

Forslag: Afskaf CPR-nummeret og indsæt en data-minister for Danmark

Enhedslisten vil have oprettet et it- og dataministerium og have fjernet CPR-systemet, der er 'hamrende usikkert.'

Der er store problemer med den digitale sikkerhed i Danmark, mener Enhedslisten, og det skal der gøres noget drastisk ved.

Enhedslisten vil derfor have oprettet et decideret it- og dataministerium, ligesom partiet mener, at der skal oprettes en it-havarikommission, der skal grave i årsagerne, når skaden sker.

Danmark er i de senere år blevet ramt en stribe gange af sager, der har vist, at der er problemer med datasikkerheden.

Enhedslisten peger blandt andet på den seneste sag, hvor en snushane har været i stand til systematisk at overvåge og udlevere betalingsoplysninger om kendte danskere til Se og Hør.

Det kan du læse mere om her: Her er læren af lækage-skandalen i Nets.

Tidligere er CSC og CPR-registret blevet hacket, ligesom Nets har fået mange advarsler om sikkerhedsproblemer.

Du kan læse mere om det store CSC-hack her: CSC hacket: Centrale danske registre i fare.

Opret et ministerium

Enhedslisten mener, at der er brug for en række nye initiativer, hvis det offentlige skal følge med den digitale udvikling, der i dag gennemsyrer landet.

Det begynder med oprettelsen af et it- og dataministerium med en ansvarlig minister, som ifølge partiet skal have ansvaret for Datatilsynet, persondataloven og lignende.

Hertil kommer, at Enhedslisten vil have styrket Datatilsynet, som partiet mener er for svagt - både når det gælder ressourcer og beføjelser - til at føre reelt tilsyn i dag.

Partiet mener også, at Datatilsynet bør tage sager op af egen drift, ligesom tilsynet bør begynde at udføre deciderede kontroller af virksomheder og organisationers håndtering af personfølsomme data.

"For eksempel så alle dataansvarlige bliver kontrolleret hvert 10. år, men data-ansvarlige, som håndterer personfølsomme oplysninger for mere end 100.000 borgere, kontrolleres hvert femte år, og de helt store aktører udsættes for løbende kontrol," hedder det i udspillet fra Enhedslisten.

Enhedslisten mener også, at der skal indføres forbud mod al sammenkøring af informationer uden nogen egentlig begrundelse, ligesom logningsbekendtgørelsen og CPR-systemet bør afskaffes.

"CPR-systemet, som vi kender det, er hamrende usikkert," mener partiet.

Det peger på, at man kan anvende CPR-nummeret alene til identifikation, selv som det egentligt ikke er et hemmeligt nummer.

I stedet mener Enhedslisten, at eksempelvis nøglekort eller lignende bør erstatte CPR-nummeret som identifikationsmiddel for danskerne.

Du kan læse hele Enhedslistens udspil her: Sikkerhed i den digitale infrastruktur.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere