Artikel top billede

Igen og igen og igen: Så mange advarsler har Nets fået siden 2007

Det burde ikke komme bag på Nets, at sikkerheden omkring selskabets kreditkortoplysninger er hullet. Det har Nets vidst siden 2007, og advarslerne er blevet gentaget flere gange.

I en fodboldkamp ryger man ud efter to gule kort.

Men den regel gælder altså ikke, når man er en virksomhed, der opbevarer nogle af de mest følsomme oplysninger i Danmark.

Nets har nemlig fået en hel stribe advarsler på vejen mod den skandale, som er blevet blotlagt i forbindelse med en Nets/IBM-ansats salg af oplysninger til Se og Hør.

En ekstern revision af it-sikkerheden fra 2007, der skal beskytte Dankortets data, indeholder en stribe særligt kritisable forhold og påtegnelser om, at sikkerheden ikke er i orden.

Det skriver Berlingske, der er kommet i besiddelse af revisionspapirerne.

Igen i 2010 og 2013

Der er også en revisionsrapport fra 2010, der vedrører IBM's drift af NemID, som advarer mod sikkerhedsproblemer.

I erklæring fra PwC fra april 2010 skriver revisionsfirmaet blandt andet, at: "Der eksisterer enkeltstående svagheder vedrørende adgangs- og rettighedshåndtering."

Med andre ord: Et juridisk vink med en vognstang om, at der er problemer med præcis det forhold, som i år har ført til en afsløring om, at der er lækket data fra systemerne til et kulørt ugeblad.

Læs mere her: It-sikkerhedsprocedurer i Nets har manglet kontrol i årevis

Ifølge Berlingske har der også været en påtegnelse, der er blevet givet til betroede medarbejdere i Nets og til bestyrelsen i 2013, hvor der er anmærkninger om, at alt for mange personer i Nets har adgang til fortroligt materiale.

Ud over de officielle rapporter har Nets i 2013 modtaget en række konkrete tip fra en fotograf, der har haft tilknytning til Se og Hør. Han fortalte, at bladet benyttede oplysninger fra en kilde i Nets.

Læs også: Endnu en skandale: Jeg anklager...!

Nets: Vi har fulgt op
Berlingske har spurgt Nets bestyrelsesformand siden 2007, Peter Lybecker, om, hvorfor der ikke blev reageret på advarslerne.

I en mail skriver han blandt andet til avisen:

"Nets har løbende fulgt op på systemrevisionsrapporterne, hvor vi har kunnet konstatere, at IBM på enkelte områder har haft brug for mere faste processer, end de har haft. Vi har anset dette for værende løst i 2011."

Han peger desuden på, at på baggrund af Nets-lækket skal sikkerheden ses efter i sømmene igen, og at indskærpede krav fra revisionen skal indarbejdes.

Læs også:

Afsløring: Tys-tys-kilden har haft fingrene i NemID

Det kan vi lære af Se og Hør-skandalen

Nets og IBM har kendt til data-lækager i lang tid

Her er læren af lækage-skandalen i Nets

It-sikkerhedsprocedurer i Nets har manglet kontrol i årevis
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere