Efter CPR-hack: Er mainframes overhovedet sikre?

Flere angreb på de ellers så sikre mainframe-systemer er dukket op i CPR-hackersagen. Spørgsmålet er nu: Kan vi stadig stole på det store jern?

Den store skandinavske hackersag med indbrud hos flere virksomheder som blandt andre Nordea og Logica (nu CGI) i Sverige og CSC i Danmark har fællestrækket, at angrebene er sat ind på mainframes.

Det store jern har ellers traditionelt haft ry for at være ubrydeligt og lukket land for hackerne, siden de store mainframe-computere begyndte at brumme i datacentre i 1960'erne.

Siden den store skandinaviske hackersag er begyndt at rulle i pressen, har flere sikkerhedseksperter påpeget, at angrebene er sket via mainframens operativsystem, zOS, hvilket kunne tyde på, at IBM's store computere nu endegyldigt har mistet sin sikkerheds-uskyld.

Et mangehovedet monster
Men helt så simpelt er det nu ikke.

"Usikkerhed på mainframes er et monster med mange hoveder," siger sikkerhedsekspert i distribuerede systemer Christian Damsgaard Jensen, som til dagligt arbejder ved Institut for Anvendt Matematik og Computer Science hos DTU. 

Han fremhæver især to årsager til, at mainframes har haft noget af en særstatus på it-området, når det kommer til sikkerhed.

"Dels er viden om maskinarkitekturen med hardware og operativsystem ikke så udbredt, dels har mainframes i den klassiske systemarkitektur været adskilt fra omverdenen i lukkede systemer," vurderer Christian Damsgaard Jensen.

Få huller i jernet
Med hensyn til de lukkede rum i eksempelvis en bank har mainframe typisk haft dedikerede forbindelser til filialnet og SWIFT (internationalt finansielt netværk, red.).

Det har betydet, at der lidt populært sagt har været meget få huller i systemarkitekturen at komme ind ad for hackerne.

"Hackere kan jo godt sidde derhjemme og arbejde med buffer overflows og den slags på sin Windows-maskine, men det har jo været svært at prøve i praksis på en mainframe," lyder det fra Christian Damsgaard Jensen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.