Artikel top billede

Efter CPR-hack: Er mainframes overhovedet sikre?

Flere angreb på de ellers så sikre mainframe-systemer er dukket op i CPR-hackersagen. Spørgsmålet er nu: Kan vi stadig stole på det store jern?

Den store skandinavske hackersag med indbrud hos flere virksomheder som blandt andre Nordea og Logica (nu CGI) i Sverige og CSC i Danmark har fællestrækket, at angrebene er sat ind på mainframes.

Det store jern har ellers traditionelt haft ry for at være ubrydeligt og lukket land for hackerne, siden de store mainframe-computere begyndte at brumme i datacentre i 1960'erne.

Siden den store skandinaviske hackersag er begyndt at rulle i pressen, har flere sikkerhedseksperter påpeget, at angrebene er sket via mainframens operativsystem, zOS, hvilket kunne tyde på, at IBM's store computere nu endegyldigt har mistet sin sikkerheds-uskyld.

Et mangehovedet monster

Men helt så simpelt er det nu ikke.

"Usikkerhed på mainframes er et monster med mange hoveder," siger sikkerhedsekspert i distribuerede systemer Christian Damsgaard Jensen, som til dagligt arbejder ved Institut for Anvendt Matematik og Computer Science hos DTU. 

Han fremhæver især to årsager til, at mainframes har haft noget af en særstatus på it-området, når det kommer til sikkerhed.

"Dels er viden om maskinarkitekturen med hardware og operativsystem ikke så udbredt, dels har mainframes i den klassiske systemarkitektur været adskilt fra omverdenen i lukkede systemer," vurderer Christian Damsgaard Jensen.

Få huller i jernet

Med hensyn til de lukkede rum i eksempelvis en bank har mainframe typisk haft dedikerede forbindelser til filialnet og SWIFT (internationalt finansielt netværk, red.).

Det har betydet, at der lidt populært sagt har været meget få huller i systemarkitekturen at komme ind ad for hackerne.

"Hackere kan jo godt sidde derhjemme og arbejde med buffer overflows og den slags på sin Windows-maskine, men det har jo været svært at prøve i praksis på en mainframe," lyder det fra Christian Damsgaard Jensen.

IBM afviser at udtale sig om sikkerheden

"Når nu mainframes er begyndt at blive brugt til mange andre ting, så er det klart, at angrebsoverfladen bliver større. Og den tendens er selvfølgelig ikke blevet mindre af, at flere og flere outsourcer, så der er adgang fra flere forskellige steder," fortsætter han og tilføjer:

"Hvis man ikke har sat sin VPN-forbindelser ordentligt op, ja, så kan der jo opstå muligheder for it-kriminelle."

Hackerne sælger informationer 
Også hackernes ændrede adfærd spiller en rolle.

De er gået fra at prale om indbrud til at sælge sikkerhedsinformationer. Det spiller en væsentlig rolle for sikkerheden i mainframes ifølge DTU-sikkerhedsforskeren.

"Før handlede det om, at man skulle vise andre, hvor god man er til at bryde ind til i dag at handle om at sælge hemmeligheder om eksempelvis mainframe-usikkerheder. Samtidig er man gået fra angreb til Windows-computere til de steder, hvor der er penge, og det er jo blandt andet på mainframes," siger Christian Damsgaard Jensen.

IBM vil ikke bidrage

Computerworld har talt med flere sikkerheds- og mainframeeksperter, som ikke ønsker at stå frem.

Deres overordnede budskab er dog, at de forventer, at efterforskningen på begge sider af Øresund i den store skandinaviske hackersag vil afsløre, at der er sket menneskelige fejl i opsætningen af de ramte systemer.

Computerworld har også spurgt IBM, hvorvidt man kan regne med sikkerheden i mainframes fremover, men it-giganten ønsker ikke at deltage i den slags spekulationer.

"IBM vil for at udelukke enhver mulighed for utilsigtet bistand til hacker-samfundet ikke offentligt diskutere detaljer omkring sikkerheden af IBM-systemer," lyder svaret fra Big Blue.

Christian Damsgaard Jensen trækker på skuldrene over svaret, som han kalder 'fornuftigt'.

"På den ene side kan IBM ikke rigtigt sige noget om eventuelle egne sikkerhedshuller. Omvendt kan selskabet heller ikke klandre kunderne for at have sat systemet forkert op, så svaret fra IBM kan ikke undre mig."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere