Artikel top billede

Her er Apples nyheder: Nu skal iOS og Mac'en for alvor flette fingre

iPhone- og Mac-brugere får en stribe nye funktioner, som vil knytte Apples to styresystemer tættere sammen end nogensinde før.

Til efteråret vil Apple knytte tættere bånd end nogensinde før mellem på den side din iPhone og iPad og på den anden side din Mac. 

Det står klart, efter at Apples administrerende direktør Tim Cook og Apples software-chef Craig Federighi her til aften indtog scenen til Apples udvikler-konference, WWDC. Her blev de kommende udgaver af Apples styresystemer til iPhone og iPad, iOS 8, samt den tiende udgave af Mac-styresystemet, OS X, præsenteret.

Den nye udgave af OS X til Mac får navnet Yosemite efter den berømte nationalpark i Apples hjemstat Californien.

OS X Yosemite gør brug af det flade designsprog, som Apple i fjor lancerede med iOS 7. Det vil sige, at der er færre metaforer til fysiske produkter og færre 3D-effekter. Til gengæld bliver brugerfladen mere transparent, og Apple gør hyppigt brug af det "matterede glas-look", som også bliver brugt i iOS.

Nye fælles-funktioner

Integrationen mellem de to styresystemer bliver især understreget af en række nye funktioner, der kommer til at knytte Mac og iOS-enhederne sammen. Den mest bemærkelsesværdige er Continuity, der gør det muligt at bruge en Mac-computer som en forlængelse af en iPhone. 

Til stor begejstring for publikum i Moscone Center i San Francisco demonstrerede Craig Federighi, hvordan det eksemplvis bliver muligt via en iPhone at foretage og modtage opkald direkte på en Mac-computer, selv hvis telefonen sidder i en oplader i den anden ende af huset.

Den samme funktion gør det ligeledes muligt at aktivere en iPhones internetdelingsfunktion direkte fra en Mac samt modtage og sende sms-beskeder uden at være i fysisk kontakt med telefonen. 

ICloud låner fra Dropbox

ICloud er i dag det bånd, der binder brugernes forskellige Apple-enheder sammen på tværs af platforme og hardware.

Det bånd blev forstærket yderligere ved aftenens præsentation, hvor Apple introducerede iCloud Drive.

Indtil nu har Apple satset på at gøre synkronisering af dokumenter usynlig.

Når du eksempelvis foretager opdateringer i et dokument, bliver ændringer automatisk og nærmest ubemærket skubbet ud til alle brugerens enheder. Men med iCloud Drive lancerer Apple et synligt drev, hvor brugerne kan gemme filer i mapper. Akkurat som mange af os kender det fra Dropbox eller Google Drive. I sagens natur bliver iCloud Drive en tæt integreret del af Apples økosystem. En integration som konkurrenterne sandsynligvis kun vil kunne drømme om at få adgang til.

Det er dog værd at bemærke, at iCloud Drive også vil blive tilgængelig for Windows-brugere.

Her er de største iOS 8-nyheder

Ekstra batteri-tid til Netflix-brugere

Ved WWDC i fjor præsenterede Apple OS X Mavericks. En opdatering der først og fremmest forbedrede præstationerne under motorhjelmen på styresystemet. Det vil sige, at der var fokus på at forbedre systemets ydeevne samt øge stabiliteten og batteritiden. Kvaliteter der har gjort, at vi på Computerworld for nylig har udråbt Mavericks til at være "det perfekte styresystem"

Forbedringerne i år ser til gengæld ud til at være fokuseret på at styrke brugeroplevelsen. Dog er der også blevet optimeret under motorhjelmen. Eksempelvis hævder Apple, at det med Yosemite bliver muligt at presse intet mindre end to timers ekstra batteritid ud af en Mac, når den bruges til at streame Netflix-film i Apples Safari-browser. 

iOS 8 byder på afdæmede forandringer

På overfladen ser forandringerne i iOS 8 dog ud til at være lidt mindre markante.

Eksempelvis har der været fokus på mindre forbedringer som muligheden for at svare på beskeder og Facebook-notifikationer direkte på telefonens låseskærm, forbedret adgang til "favoritterne" i brugerens telefonbog samt en nyskabelse ved navn Quicktype, der er en forbedret intelligent ordbog, som dog i første omgang ikke bliver tilgængelig på dansk.

En af de store nyskabelser i iOS 8 bliver en satsning på helbredsrelaterede apps og hardware.

Som Computerworld tidligere har beskrevet, har Apple gennem de seneste år ansat en lang række medarbejdere, der befinder sig i krydsfeltet mellem teknologi og medicinsk forskning. Det udmønter sig i første omgang i app'en Health, der bliver et hjemsted for data om brugerens sundhedstilstand, aktivitetsniveau, kost og søvn. 

Health vil kunne indhente data fra fitness-trackere og sundhedsgadets som bluetooth-udstyrede blodtryks- og blodsukkermålere.

Det måske mest interessante perspektiv ved Health er dog, at app'en kan komme til at spille en central rolle i lanceringen af det efterhånden sagnomspundne iWatch, der ifølge rygterne vil være i stand til at indsamle mange af denne type sundheds-data. 

Satser på smarthomes

Ud over samarbejde med producenter af sundheds-gadget vil Apple med iOS 8 også intensivere samarbejdet med producenter af såkaldte smarthome-gadgets, som eksempelvis intelligente lamper samt intelligente låse- og alarmsystemer.

Det betyder, at det blandt andet vil blive muligt at betjene lamper og låsesystemer via Siri. Fra scenen til aftenens præsentation fortalte Craig Federighi, at du før sengetid vil kunne løfte din telefon og sige "Siri, get ready for bed", hvorefter dine døre automatisk vil blive låst, og lyset i huset vil blive dæmpet.

På disse områder bliver iOS mere som Android

iOS 8 bød ligeledes på godt nyt til familier, der sværger til Apple-enheder.

En ny funktion ved navn Family Sharing er især tiltænkt forældre, der ønsker at holde styr på deres børns iPhone- og iPad-brug. 

Eksempelvis giver Family Sharing forældre mulighed for at holde øje med, hvor børnene befinder sig via Apples apps "Find my friends" eller "Find my iPhone." Samtidig bliver det også muligt for børn at købe apps til deres egne enheder ved hjælp af forældrenes kreditkort. Det er dog vigtigt at understrege, at et sådant app-indkøb kun kan gennemføres, hvis forældrene først godkender det på deres egne enheder.

Låner fra AndroidIOS har traditionelt set altid adskilt sig fra Android ved, at iOS-brugere har haft væsentligt færre muligheder for at tilpasse deres enheder. 

Her i spalterne har vi eksempelvis tidligere efterspurgt muligheden for at udskifte Apples standard-tastatur i iOS med et tredjeparts-tastatur som eksempelvis Swiftkey, der er populært blandt Android-brugere. 

Med iOS 8 ser det dog ud til, at Apple har hørt vores bønner. For nu bliver det muligt for app-udviklere at skabe deres egne alternative iOS-tastaturer som eksempelvis Swiftkey.

Derudover giver Apple også app-udviklerne mulighed for at udvikle såkaldte widgets til det såkaldte Notification Center i både iOS 8 og Yosemite. Det kan eksempelvis være widgets, der viser de seneste sportsresultater eller vejrudsigter.

Flere gode nyheder til udviklerne

App-udviklerne kan desuden glæde sig over, at de nu får mulighed for at integrere Apples fingeraftryks-scanner i deres apps. Her understregede Apple dog, at apps ikke vil få adgang til selve fingeraftrykket, der som vi tidligere har fortalt bliver opbevaret i krypteret form i en særlig "afskærmet" del af iPhonen. 

Den største nyhed for app-udviklerne var dog uden tvivl Apples lancering af et nyt programmeringssprog ved navn Swift. 

Swift vil ifølge Apple gøre det betydeligt lettere for app-udviklere at skabe nye apps, og bedømt på jublen blandt de tusindvis af udviklere, der overværede præsentationen, er der tale om en kæmpe nyhed.

Læs også:
Dette nye Apple-produkt kan blive din læges bedste ven 

Ny funktion i iOS: Styr lyset med din iPhone
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere