Artikel top billede

Et nyt Apple-produkt kan blive din læges nye bedste ven

ComputerViews: Med lanceringen af et iWatch kan Apple muligvis starte ny sundhedsrevolution.

ComputerViews: Mens lanceringen af Apples iWatch ser ud til at nærme sig, melder spørgsmålene sig: 

Hvad kan et sådan ur, og vil det i det hele taget kunne få succes? 

Det er helt oplagte spørgsmål at stille. Ikke mindst med tanke på, at vi indtil videre stadigvæk venter på, at kropsbårne teknologier - også kendt som wearable technologies - får deres store folkelige gennembrud. 

Det mest lovende eksempel på denne type teknologi er sandsynligvis Googles digitale brille, Glass.

Det er et vildt og nyskabende produkt. Men det er også stadigvæk et eksperimentelt produkt, der endnu ikke er tilgængeligt for den almindelige forbruger, og vi ved derfor heller ikke, om det har potentiale til at blive en succes i den brede befolkning.

De seneste år er der til gengæld blevet lanceret stribevis af såkaldte fitness trackere. Men indtil videre ser de mest af alt ud til at være nicheprodukter, der kun appellerer til et publikum med meget specifikke behov, og det samme ser ud til at være tilfældet med smartwatches som Pebble og Samsungs Galaxy Gear
 
I dag er der altså endnu ikke nogen, der for alvor har slået hul i muren til et nyt marked for kropsbåren teknologi, og spørgsmålet er derfor, hvordan Apple har tænkt sig at gøre det, hvis virksomheden lancerer et iWatch. 

For at besvare dette spørgsmål kan vi med fordel tage udgangspunkt i, hvordan Apple præsenterede den første iPhone.

iWatch får en vifte af funktioner
Da Steve Jobs i 2007 løftede sløret for iPhonen, blev den ikke blot præsenteret som en ny mobiltelefon. Den blev præsenteret som en kombination af tre forskellige produkter: en telefon, en widescreen iPod og et "internet communication device".

På samme måde kan et iWatch meget vel blive præsenteret som et ur, en forlængelse af din smartphone og måske vigtigst af alt: Et revolutionenerende "sundheds-gadget".

Og det er ikke antagelser, der blot er grebet ud af den blå luft. Meget tyder på, at Apple arbejder benhårdt på at udvikle en række sundheds-funktioner, der kan komme til at indgå i et iWatch. 

For få måneder siden kunne Apple-siden 9to5mac fremvise skærmbilleder fra den næste generation af Apples mobile styresystem, iOS 8. Af billederne fremgår det, at styresystemet kommer til at indeholde en ny app ved navn Healthbook, der efter alt at dømme skal fungere som hjemsted for en lang række oplysninger om brugerens sundhedstilstand, kost, aktivitetsniveau og søvn.

App'en ser ud til at være en pendant til Apples Passbook-app. Passbook indsamler billetter, kuponer og boarding-kort fra andre apps og sørger for, at oplysningerne er samlet ét sted på din telefon. På samme måde kan Healthbook meget vel indhente data fra apps og hardware fra tredjepart.

Det afslører Apples ansættelser

Men det er naturligvis oplagt, at Healtbook-app'en også er designet til at fungere i samspil med et iWatch, og Apples ansættelseshistorik gennem de seneste år understøtter, at sundhed er et emne, som virksomheden interesserer sig intenst for.

Vi har tidligere omtalt Apples ansættelser af Nikes fitness-ekspert Jay Blahnik, der har arbejdet på Nikes Fuelband-armbånd, men det er langt fra den eneste ekspert indenfor fitness og sundhed, som Apple har ansat.

Gennem årene har Apple ansat en lang række eksperter, der bevæger sig i krydsfeltet mellem medicinsk forskning og teknologi. 

Blandt andet eksperter, der har arbejdet med at udvikle sensorer, der kan måle brugernes søvn, aktivitet, puls og blodsukker-niveau.

Med denne trend kan iWatch skabe en revolution

Men mest spektakulær er sandsynligvis ansættelsen af lydeksperten Tomlinson Holman, der sammen med Star Wars-skaberen George Lucas spillede en nøglerolle i stiftelsen af virksomheden THX, der står bag den kendte lydstandard af samme navn. 

Hos Apple arbejder Tomlinson Holman ifølge den amerikanske avis San Francisco Chronicle på et projekt, der skal gøre muligt at forudsige blodpropper ved at opfange lydsignaler fra brugernes blodårer.

Derudover har en teknologi-analytiker hos den britiske bank Barclays spekuleret i, at Apple vil inkludere en UV-sensor i et iWatch, der eksempelvis kan advare, hvis solen er særligt skarp, eller brugeren har opholdt sig for længe i solen. 

Nye og meget løse rygter spekulerer desuden i, at Apple forud for lanceringen af et iWatch vil inkorporere puls- og blodtryksmålere i den næste generation af virksomhedens ikoniske hvide høretelefoner. En funktion som givetvis vil være anvendelig for mange motionister. 

Sundhedsprodukter kan revolutionere

Produkter der indeholder bare nogle af de teknologier, som Apple har udvist interesse for, vil uden tvivl kunne blive revolutionerende, hvis de bliver en naturlig del af den brede befolknings dagligdag. Og produkterne vil desuden lægge sig i kølvandet på en ny trend, der har vundet frem gennem de seneste år, hvor flere og flere mennesker er begyndt at måle deres egen adfærd og helbred. 

Det omtales ofte som "self tracking" eller "quantified self", og folk der er en del af denne bevægelse bruger eksempelvis apps til at registere, hvad de spiser, og fitness-trackere som Jawbone Up eller Fitbit til at registrere, hvor meget de bevæger sig i løbet af dagen. Tilmed findes der digitale vægte, der ud over at tjekke din vægt også kan måle fedtprocenter og knoglemasse samt blodtryksmåler og blodsukkermålere, der kan spille sammen med din smartphone. 

De vil muligvis være af stor gavn for din læge. Men nogle vil måske argumentere for, at denne slags informationer kan have alvorlige implikationer og i princippet kan afsløre sandheder af en så dyster karakter, at folk ikke vil efterspørge det i teknologiprodukter, der ofte har til formål at gøre brugerens dagligdag mere fornøjelig. 

Men bliver funktionerne intelligent og gnidningsfrit integreret i ny teknologi, vil de også kunne være til gavn i dagligdagen. Om få år vil mange af også måske have svært ved at forstå, hvordan vi har kunnet leve uden et ur, der gjorde os opmærksom på, at vi har siddet ned for længe, opholdt os for længe i solen - eller kunne advare os om, at vores blodsukker nu er så lavt, at vi burde spise et æble, hvis vi ikke vil rammes af en uimodståelig trang til at rasere den nærmeste slikautomat.

Læs også:

Fire tegn på at Apples iWatch er lige på trapperne 

Tim Cook: Næste år kommer Apple med en helt ny type produkter