Artikel top billede

Derfor er Samsungs nye SSD en mindre revolution

Samsungs Pro 850 SSD bruger en ny teknologi, som lover guld og grønne skove i form af bedre hastighed og mindre energiforbrug. Men hvad betyder det egentlig for dig?

Seoul, Korea: Samsung har netop lanceret deres nyeste SSD, Pro 850, og det er den første harddisk, om benytter sig af Samsungs nyeste flash-teknologi, 3D V-NAND.

Flere af SSD-producenterne, herunder Samsung, har længe peget på, at selvom den nuværende stigende efterspørgsel på mindre og mindre teknologi i SSD'erne godt nok giver stadig mindre harddiske, så giver det samtidig større chance for fejl.

Dertil kommer, at lagringscellerne - de enkelte transistorer i SSD-disken - er blevet så små, at vi hastigt nærmer os den grænse for, hvor meget en SSD kan presses til at yde (specifikt write performance).

Det er det problem, som 3D V-NAND ifølge Samsung skal løse.

Tænk på et højhus

Problemet med at gøre lagringscellerne mindre og mindre, hvilket normalt giver mulighed for større hukommelse og bedre ydeevne, er at cellerne også ligger tættere og tættere på hinanden. Standard NAND - også kaldet planar NAND eller 2D NAND - har nået grænsen for, hvor meget mindre cellerne kan blive, da interferensen immellem de forskellige celler bliver for stor.

Tænk på et rækkehus. Hvis husene ligger tæt på hinanden, vil man uundgåeligt blive generet af sin nabo fra tid til anden - især hvis naboen har børn. Tættere rækkehuse: Flere møder mellem familier - Tættere celler: flere interaktioner, hvilket giver korruption i data.

Tidligere har producenterne kunnet klare dette problem ved at udvikle avanceret software, men selv softwaren er begyndt at slås med at kunne følge med.

I stedet kommer Samsung med 3D V-NAND, hvor V'et står for vertikal. I stedet for at bygge flere og mindre lagringsceller på ét niveau placerer Samsung flere rækker oven på hinanden med en radikalt anderledes teknologi til at forbinde de forskellige celler.

Se det som et højhus, hvor man har lejligheder i flere etager - celler i flere lag, som sammen med en anden arkitektur for transistorerne medfører, at ydeevnen stiger.

Langt højere ydeevne, hastighed og effektivitet

Ifølge Samsung vil deres 3D V-NAND disk give op til dobbelt så hurtig ydelse i forhold til tidligere SSD-diske med 2D NAND-teknologi samtidig med, at den skal bruge 20 procent mindre energi. 

De nye SSD-diske med flere lag har endnu ingen begrænsning på, hvor mange lag, der kan være, men denne generation af 3D V-NAND vil have 32 lag. Det betyder, at diskene kan komme i langt større størrelser, og serien af PRO 850 kommer også i blandt andet 512 gigabyte og 1 terabyte-versioner.

Både til datacentre og forbrugere

Samsung kommer med flere forskellige versioner af de nye diske, som både er rettet mod datacentre - i store harddiske med ekstrahurtig skrivehastighed - og en anden model til private forbrugere. 

På papiret ser de nye diske fra Samsung spændende ud. Diskene vil uden tvivl kunne gøre ældre computere unge igen. Men har du allerede en nyere SSD-disk i din private computer, skal du ikke nødvendigvis købe en ny med det samme, da forskellen højst sandsynlig ikke vil være til at mærke.

Fra en HDD til SSD er det en helt anden sag. Der kan det betyde forskellen mellem en brugbar og en ubrugelig computer. 

Inden længe vil du kunne læse en test af Samsungs nye SSD her på Computerworld.

Læs også: 

Ny teknologi giver større og hurtigere SSD-diske fra Samsung

Test: 512 gigabyte SSD-drev med speederen i bund




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere