Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Nets har fået ny direktør - her er hans tre største udfordringer

Nets har efter milliardsalget til udenlandske kapitalfonde fået ny direktør. Han skal gabe over mindst tre kæmpe opgaver, lyder skudsmålet.

Betalingsvirksomheden Nets har for nylig fået ny direktør i skikkelse af Bo Nilsson, der afløser Mette Kamsvåg på topposten.

Bo Nilsson har været CFO (økonomidirektør) i Nets siden maj 2013.

Dermed har han været med på det seneste års heftige rutchebanetur for Nets i form af selskabets salg til udenlandske kapitalfonde samt den efterfølgende tys-tys-skandale, der er udnævnt til at være en af danmarkshistoriens største medieskandaler.

Professor Anders Drejer fra Aalborg Universitets Institut for Økonomi og Ledelse peger på, at den nyudnævnte direktør har tre store udfordringer i vente for virksomheden.

Forventer fyringer og frasalg

"Først og fremmest skal den nye Nets-direktør have lagt en strategi for, hvornår kapitalfondene kan få deres penge med en forrentning tilbage igen," forklarer Anders Drejer.

Økonomiprofessoren peger her på, at det er en manøvre, der ikke kræver meget mere end god forretningsforståelse og et regneark.

"I praksis vil det givetvis være nedskæringer på forskellig vis, og derfor er det ikke overraskende, hvis vi kommer til at se fyringer og frasalg på den korte bane," lyder det fra Anders Drejer.

"Det er selvfølgelig ikke en fed situation for medarbejderne, fordi man som kapitalfondsejet virksomhed aldrig bliver færdig med at spare, og så er situationen altså usikker," fortsætter han.

Et liv efter kapitalfondene

Opgave nummer to på direktørens to-do-liste bliver ifølge Anders Drejer at sikre, at Nets som organisation er levedygtig, når kapitalfondene har tjent deres investering tilbage med et pænt overskud.

Med Nets' monopollignende dominans på det danske betalingskortmarked fremhæver professoren, at selskabets position ikke er helt ulige situationen for KMD og TDC, da disse to selskaber blev solgt til kapitalfonde.

På betalingsmarkedet kan Nets i Anders Drejers optik blive endog meget presset, da det myldrer frem med alskens alternative betalingsmidler som Paypal, bitcoins, NFC-teknologi i smartphones og sågar festivalarmbånd.

"I dag skal de fleste spillere forbi Nets på et eller andet tidspunkt i betalingen, men lad os se, hvor længe det fortsætter," filosoferer Anders Drejer.

Han pointerer, at Nets' overlevelse på den lange bane efter kapitalfondenes indtog i høj grad afhænger af, at selskabet forstår og formår at innovere og fremtrylle nye produkter.

"Samtidig vil der givetvis være mange frustrationer blandt medarbejderne, fordi der sjældent vil være råd til at gøre ting, der ikke giver penge i kapitalfondenes kasse her og nu," vurderer Anders Drejer.

Læg låg på balladen

Et tredje punkt på Nets-direktørens liste over vigtige opgaver er ifølge økonomiprofessoren fra Aalborg Universitet helt speciel for Nets og har intet med normal kapitalfondsejet virksomhed at gøre.

"Der skal ryddes op og lægges låg på al uroen med tys-tys-historien, især fordi kapitalfondene ikke havde noget med Nets at gøre på daværende tidspunkt. Der skal simpelthen lægges afstand til den historie," forklarer Anders Drejer.

Computerworld har kontaktet Nets og anmodet om at få en kommentar fra Bo Nilsson om hans udfordringer i direktørstolen.

Meldingen fra Nets' presseafdeling lyder dog på, at den nyudnævnte direktør endnu ikke stiller op til interviews, før han har drøftet Nets' fremtidsplaner med den øvrige ledelse og de nye ejere.

Nets blev i slutningen af marts købt af kapitalfondene Bain Capital og Advent International samt danske ATP (der overtager 5,5 procent af Nets). De lagde tilsammen 17 milliarder kroner på bordet for selskabet.

Læs også: 
Her er Nets' fremtid - så vildt kan det blive




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere