Foto: Povl D. Rasmussen

Nets har fået ny direktør - her er hans tre største udfordringer

Nets har efter milliardsalget til udenlandske kapitalfonde fået ny direktør. Han skal gabe over mindst tre kæmpe opgaver, lyder skudsmålet.

Betalingsvirksomheden Nets har for nylig fået ny direktør i skikkelse af Bo Nilsson, der afløser Mette Kamsvåg på topposten.

Bo Nilsson har været CFO (økonomidirektør) i Nets siden maj 2013.

Dermed har han været med på det seneste års heftige rutchebanetur for Nets i form af selskabets salg til udenlandske kapitalfonde samt den efterfølgende tys-tys-skandale, der er udnævnt til at være en af danmarkshistoriens største medieskandaler.

Professor Anders Drejer fra Aalborg Universitets Institut for Økonomi og Ledelse peger på, at den nyudnævnte direktør har tre store udfordringer i vente for virksomheden.

Forventer fyringer og frasalg
"Først og fremmest skal den nye Nets-direktør have lagt en strategi for, hvornår kapitalfondene kan få deres penge med en forrentning tilbage igen," forklarer Anders Drejer.

Økonomiprofessoren peger her på, at det er en manøvre, der ikke kræver meget mere end god forretningsforståelse og et regneark.

"I praksis vil det givetvis være nedskæringer på forskellig vis, og derfor er det ikke overraskende, hvis vi kommer til at se fyringer og frasalg på den korte bane," lyder det fra Anders Drejer.

"Det er selvfølgelig ikke en fed situation for medarbejderne, fordi man som kapitalfondsejet virksomhed aldrig bliver færdig med at spare, og så er situationen altså usikker," fortsætter han.

Et liv efter kapitalfondene
Opgave nummer to på direktørens to-do-liste bliver ifølge Anders Drejer at sikre, at Nets som organisation er levedygtig, når kapitalfondene har tjent deres investering tilbage med et pænt overskud.

Med Nets' monopollignende dominans på det danske betalingskortmarked fremhæver professoren, at selskabets position ikke er helt ulige situationen for KMD og TDC, da disse to selskaber blev solgt til kapitalfonde.

På betalingsmarkedet kan Nets i Anders Drejers optik blive endog meget presset, da det myldrer frem med alskens alternative betalingsmidler som Paypal, bitcoins, NFC-teknologi i smartphones og sågar festivalarmbånd.

"I dag skal de fleste spillere forbi Nets på et eller andet tidspunkt i betalingen, men lad os se, hvor længe det fortsætter," filosoferer Anders Drejer.

Han pointerer, at Nets' overlevelse på den lange bane efter kapitalfondenes indtog i høj grad afhænger af, at selskabet forstår og formår at innovere og fremtrylle nye produkter.

"Samtidig vil der givetvis være mange frustrationer blandt medarbejderne, fordi der sjældent vil være råd til at gøre ting, der ikke giver penge i kapitalfondenes kasse her og nu," vurderer Anders Drejer.

Læg låg på balladen
Et tredje punkt på Nets-direktørens liste over vigtige opgaver er ifølge økonomiprofessoren fra Aalborg Universitet helt speciel for Nets og har intet med normal kapitalfondsejet virksomhed at gøre.

"Der skal ryddes op og lægges låg på al uroen med tys-tys-historien, især fordi kapitalfondene ikke havde noget med Nets at gøre på daværende tidspunkt. Der skal simpelthen lægges afstand til den historie," forklarer Anders Drejer.

Computerworld har kontaktet Nets og anmodet om at få en kommentar fra Bo Nilsson om hans udfordringer i direktørstolen.

Meldingen fra Nets' presseafdeling lyder dog på, at den nyudnævnte direktør endnu ikke stiller op til interviews, før han har drøftet Nets' fremtidsplaner med den øvrige ledelse og de nye ejere.

Nets blev i slutningen af marts købt af kapitalfondene Bain Capital og Advent International samt danske ATP (der overtager 5,5 procent af Nets). De lagde tilsammen 17 milliarder kroner på bordet for selskabet.

Læs også: 
Her er Nets' fremtid - så vildt kan det blive
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.