Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen (Foto: Povl D. Rasmussen)

Nets har fået ny direktør - her er hans tre største udfordringer

Nets har efter milliardsalget til udenlandske kapitalfonde fået ny direktør. Han skal gabe over mindst tre kæmpe opgaver, lyder skudsmålet.

Betalingsvirksomheden Nets har for nylig fået ny direktør i skikkelse af Bo Nilsson, der afløser Mette Kamsvåg på topposten.

Bo Nilsson har været CFO (økonomidirektør) i Nets siden maj 2013.

Dermed har han været med på det seneste års heftige rutchebanetur for Nets i form af selskabets salg til udenlandske kapitalfonde samt den efterfølgende tys-tys-skandale, der er udnævnt til at være en af danmarkshistoriens største medieskandaler.

Professor Anders Drejer fra Aalborg Universitets Institut for Økonomi og Ledelse peger på, at den nyudnævnte direktør har tre store udfordringer i vente for virksomheden.

Forventer fyringer og frasalg

"Først og fremmest skal den nye Nets-direktør have lagt en strategi for, hvornår kapitalfondene kan få deres penge med en forrentning tilbage igen," forklarer Anders Drejer.

Økonomiprofessoren peger her på, at det er en manøvre, der ikke kræver meget mere end god forretningsforståelse og et regneark.

"I praksis vil det givetvis være nedskæringer på forskellig vis, og derfor er det ikke overraskende, hvis vi kommer til at se fyringer og frasalg på den korte bane," lyder det fra Anders Drejer.

"Det er selvfølgelig ikke en fed situation for medarbejderne, fordi man som kapitalfondsejet virksomhed aldrig bliver færdig med at spare, og så er situationen altså usikker," fortsætter han.

Et liv efter kapitalfondene

Opgave nummer to på direktørens to-do-liste bliver ifølge Anders Drejer at sikre, at Nets som organisation er levedygtig, når kapitalfondene har tjent deres investering tilbage med et pænt overskud.

Med Nets' monopollignende dominans på det danske betalingskortmarked fremhæver professoren, at selskabets position ikke er helt ulige situationen for KMD og TDC, da disse to selskaber blev solgt til kapitalfonde.

På betalingsmarkedet kan Nets i Anders Drejers optik blive endog meget presset, da det myldrer frem med alskens alternative betalingsmidler som Paypal, bitcoins, NFC-teknologi i smartphones og sågar festivalarmbånd.

"I dag skal de fleste spillere forbi Nets på et eller andet tidspunkt i betalingen, men lad os se, hvor længe det fortsætter," filosoferer Anders Drejer.

Han pointerer, at Nets' overlevelse på den lange bane efter kapitalfondenes indtog i høj grad afhænger af, at selskabet forstår og formår at innovere og fremtrylle nye produkter.

"Samtidig vil der givetvis være mange frustrationer blandt medarbejderne, fordi der sjældent vil være råd til at gøre ting, der ikke giver penge i kapitalfondenes kasse her og nu," vurderer Anders Drejer.

Læg låg på balladen

Et tredje punkt på Nets-direktørens liste over vigtige opgaver er ifølge økonomiprofessoren fra Aalborg Universitet helt speciel for Nets og har intet med normal kapitalfondsejet virksomhed at gøre.

"Der skal ryddes op og lægges låg på al uroen med tys-tys-historien, især fordi kapitalfondene ikke havde noget med Nets at gøre på daværende tidspunkt. Der skal simpelthen lægges afstand til den historie," forklarer Anders Drejer.

Computerworld har kontaktet Nets og anmodet om at få en kommentar fra Bo Nilsson om hans udfordringer i direktørstolen.

Meldingen fra Nets' presseafdeling lyder dog på, at den nyudnævnte direktør endnu ikke stiller op til interviews, før han har drøftet Nets' fremtidsplaner med den øvrige ledelse og de nye ejere.

Nets blev i slutningen af marts købt af kapitalfondene Bain Capital og Advent International samt danske ATP (der overtager 5,5 procent af Nets). De lagde tilsammen 17 milliarder kroner på bordet for selskabet.

Læs også: 
Her er Nets' fremtid - så vildt kan det blive
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere