Artikel top billede

Massefyringer: Her er den bedste måde at gøre det på

KMD har i dag fyret et stort antal medarbejdere, men hvordan kommer en virksomhed mest nænsomt igennem sådan en svær situation. En outplacement-ekspert fortæller, hvordan en fyringsrunde skal gribes an.

KMD skal igen stramme livremmen ind. Det betyder, at 109 stillinger i dag blev nedlagt. Fyringsrunden, som blev annonceret i sidste måned, skete både som opsigelser og også som frivillige aftaler om fratrædelser

Fyringer er dog ikke bare fyringer, og Peter Straadt, som er partner i outplacement-firmaet AS3 fortæller, hvordan en virksomhed og dens medarbejdere kommer igennem en opsigelsesrunde.

1: Forberedelse er nøgleordet

Der er mange måder at opsige folk på, men skal det gøres ordentligt, kræver det en masse forberedelse, når medarbejdere skal tages af lønningslisten:

"Som udgangspunkt er det meget vigtigt, at du har en drejebog, som du følger: Årsagen til, hvorfor der skal foretages opsigelser, og at det er en professionel betragtning. Det kan være økonomisk eller strategisk, men vigtigst er, at den samme fortælling kommunikeres ud til de afskedigede, de tilbageværende og til pressen," siger Peter Straadt.

2: Sådan skal afskedigelsen eksekveres

Nogle dage er bedre end andre: Mandag er medarbejdere ikke kommet ordentligt i gang med arbejdet efter weekenden, og fredag er det svært at samle medarbejdere op, hvis de går på weekend umiddelbart efter, mens tirsdag til torsdag formiddag er langt at foretrække.

Når der er tale om masseopsigelser, er ét hug bedre end mange små.

"Alle sidder i bund og grund og venter, så ligesom at trække en tand ud er det bedre at melde ud, hvornår det kommer, og at de ramte får en hurtig og klar besked," siger Peter Straadt og fortsætter:

"Store planlagte opsigelser er bedst at afvikle fra morgenstunden, og i den ideelle verden skulle det ske via personlige samtaler. Vi ser dog, at når der er tale om så store afskedigelser, bliver det mere normalt med en kollektiv indkaldelse og afskedigelse til at starte med, hvorefter alle skal tilbydes en individuel dialog og eventuel psykolog- eller coachsamtaler."

3: Husk alle de tilbageværende medarbejdere

Opsigelser er i mange tilfælde noget af det sværeste, en leder skal igennem, men det er vigtigt at huske, at der ikke kun skal tages hensyn til de medarbejdere, der skal afskediges - de tilbageværende skal der også tages hånd om.

"Efter en endt opsigelsesrunde er det vigtigt, at chefen dels giver de afskedigede medarbejdere mulighed for selv at fortælle deres nærmeste, at de er blevet opsagt, dels at det skal meldes hurtigt ud, at opsigelserne er overstået, så de resterende kan tage det roligt," siger Peter Straadt.

4: Undgå at skabe et tabu om fyringerne

Opsigelser kan både betyde, at medarbejdere bliver umiddelbart fritstillet, eller at de skal møde op de næste tre måneder.

"Mit bedste råd er: Lad være med at taburisere afskedigelserne og lad folk snakke om det. Vi har afholdt flere seminarer i virksomheder, hvor vi samlede opsagte og ikke-opsagte, og deres meldinger var oftest, at de bare ville fortsætte med at have det, som de plejede, selv om de i bund og grund var i en gravkammerstemning."

5: Sådan undgår virksomheden dårlig omtale

Rygter er kilde til rigtig mange dårlige historier. Derfor skal de undgås, hvilket lettest sker med en klar kommunikation, både internt og til pressen:

"De afskedigede medarbejdere skal vide, at virksomheden stadig står bag dem, dels som reference, dels ved at hjælpe med den efterfølgende jobjagt," siger Peter Straadt og fortsætter:

"Jo mere åben og ærlig man er om forløbet, jo bedre vil man også komme igennem fyringerne. Det er vigtigt, at den årsag, man giver sine medarbejdere, er professionelt funderet, og at alle medarbejdere får den samme forklaring. Og den forklaring skal også kommunikeres ud til pressen."

Læs også:

Her er KMD-bossens plan: Sådan skal KMD trimmes til fremtiden
KMD-fyringer gennemført: Sådan ramte de organisationen
Fyringsrunde: KMD opsiger ansatte med e-mail
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital