Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

UNI-C er afgået ved døden - her er efterfølgeren

Organisationen UNI-C er nu fortid og erstattet med Styrelsen for It og Læring, forkortet STIL. Læs her, hvordan den danske folkeskoles it-kompetencer skal forbedres med STIL.

Den statslige undervisningsvirksomhed UNI-C findes ikke længere, da myndigheden nu er omdøbt til Styrelsen for It og Læring - forkortet STIL.

Forklaringen på navneskiftet ligger i, at UNI-C's navn og rolle som leverandør af blandt andet netværk til universiteter er et levn fra fortiden.

For myndigheden har i de seneste år koncentreret sig om at levere løsninger til folkeskolen og ungdomsuddannelserne.  

Computerworld har spurgt tidligere UNI-C-direktør og nuværende STIL-direktør Thomas Fredenslund, om STIL ikke bare er gammel vin på ny flaske.

"Der er tale om rebranding, men det er ikke kun rebranding," indleder Thomas Fredenslund.

Årsagen til STIL-skiftet

Han forklarer, at fokus i starten på UNI-C's liv ved stiftelsen i 1965 lå på driften af regnecentre på DTU i Lyngby og på universiteterne i København og i Aarhus.

Siden 1960'erne har organisationen også udviklet sig til at være kommerciel leverandør af løsninger som SkoleIntra. Samtidig har der også været nationale offentlige opgaver som eksempelvis at få søsat - og ikke mindst reddet - skolernes nationale test.

Først netværksdelen og siden den kommercielle del er i de seneste år blevet skåret fra, så UNI-C i tidens løb er blevet slanket til at have fokus på at levere ydelser til folkeskolen uden et kommercielt sigte. Og så var det altså også på tide med et nyt navn. 

"Ved min tiltrædelse i januar 2012 fik jeg som hovedopgave at afslutte den kommercielle del af butikken, hvor vi senest har sagt farvel til SkoleIntra," forklarer Thomas Fredenslund og fortsætter:

"I dag er vi så en mere ægte styrelse, der leverer nationale løsninger og arbejder således ikke længere med produktsalg i kamp mod kommercielle spillere. Så det nye navn kommunikerer bedre, hvad vi reelt laver i dag. Navnet UNI-C er jo forældet, fordi vi ikke længere arbejder med de universiteter, hvor vi blev født."

It er strategisk kerneopgave

Thomas Fredenslund, hvorfor er det overhovedet nødvendigt at have en styrelse for it og læring?

"It spiller en utrolig vigtig opgave for udviklingen i den danske folkeskole og i ungdomsuddannelserne, hvor det bliver betragtet som en strategisk kerneopgave."

Hvilket konkret mål er det vigtigste for styrelsen?

"Uden tvivl er det vigtigste mål, at it bliver understøttet i undervisningen. Indkøb og implementering er en kommunal opgave, mens vi leverer løsninger til hele landet som nationale tests og optagelse.dk til universiteterne."

Mener du, at folkeskolelærere overhovedet kan lære nutidens elever noget om it, som de ikke kender i forvejen?

"Helt sikkert. Elever er gode til at bruge en masse computer-enheder, mens lærerne er dygtige til at sætte dem ind i en undervisningssammenhæng. Lærerne er faktisk ikke så ringe til it som det rygte, de har fået."

Et stort skifte på vej i skolen

Jeres forkortelse er STIL - betyder det, at eleverne nu skal bruge it på en mere elegant måde i folkeskolen?

"Ja, det vil naturligvis meget gerne. Navnet kommer nu fra, at vi i den statslige verden lever med meget lange myndighedsnavne, som ofte bliver forkortet. Derfor mener vi, at STIL er et betegnende og derfor også velvalgt navn."

Hvornår vil den nye styrelses arbejde kunne mærkes ude i folkeskolerne?

"Det kan forhåbentligt allerede mærkes i dag, hvor vi er i gang med at bidrage til et større kursskifte fra at have pensum-mål (hvad eleverne skal have læst, red) til at indføre læringsmål (hvad eleverne skal have lært, red.). Det skifte skal vi understøtte digitalt med blandt andet differentieret læring."

Læs også:

Sådan skal nyt it-system gøre danske skolebørn klogere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere