Artikel top billede

Foto: Martin Bech. Thomas Fredenslund, direktør hos UNI-C og rektor hos DTU, Anders Bjarklev skriver under på overdragelsen af Forskningsnettet, Dix'en og DK-CERT.

Uni-C forærer DiX'en og Forskningsnettet væk

UNI-C har foræret tre af de rigtig gamle danske internetinstitutioner i Danmark til DTU.

Den statslige virksomhed UNI-C har foræret de danske internet-Institutioner DiX'en, DK-CERT og Forskningsnettet til DTU. 

Det skete per 1. januar 2013, oplyser direktøren for UNI-C, Thomas Fredenslund. 

Internet-organisationerne, hvis historie går tilbage til den spæde begyndelse af dansk trafik på internettet i midtfirserne, har dermed fået ny ejer.

Skal slankes

Hos UNI-C fortæller Thomas Fredenslund, at overdragelsen af institutionerne sker som led i en slankning af UNI-C, der er resultatet af en resortændring, som blev påbegyndt inden regeringsskiftet tilbage i 2011.

Meningen er, at UNI-C med sin placering under Børne og undervisningsminsteriet skal fokusere på it-opgaver, som knytter sig til børne og unge-området, til og med ungdomsuddannelsenerne og altså ikke universiteterne, fortæller han. 

Thomas Fredenslund fortæller, at UNI-C ikke har fået noget for de overdragne institutioner, der ikke skal betragtes som et egentligt salg, men en resortflytning.

"DTU har fra universitetsiden haft et ønske om at få de universitetsrettede opgaver omkring forskningsnettet tættere på," siger Thomas Fredenslund.

50 millioner kroner

Med afhændelsen af Forskningsnettet, DiX'en, DK-CERT, en supercomputer på Island og et par hostingopgaver, mister UNI-C omkring 50 millioner kroner på budgettet i grove tal.

"Vi har overdraget de mennesker og den hard- og software der er til DTU. Vi mister 50 millioner, men har jo så heller ikke nogen omkostninger længere, og har deror hverken tjent eller tabt på det," siger Thomas Fredenslund.

I forbindelse med bortgivelsen overdrager UNI-C omkring 40 medarbejdere til DTU.

I praksis sidder de ansatte dog i forvejen i en bygning på DTU, så flytningen foregår i praksis på papiret og i regneark.

Her er DiX'ens nye navn

Hos DTU er Forskningsnettet blevet fusioneret med Dansk Center for Scientific Computing og har fået navnet DeIC (Danish e-Infrastructure Cooperation), som ledes af Steen Petersen, der er it-chef på DTU.

Det fortæller divisionsdirektør Martin Bech, der sammen med knap 40 kolleger fra Forskningsnettet nu er ansat hos DTU.

Han fortæller, at DiX'en i øjeblikket sammen med en række andre internetrelaterede har fået navnet i2, som ikke reguleres af DeIC.

I2 leverer en række sikkerheds og hostingydelser på kommercielle vilkår til alle, som en sideaktivitet til Danish e-Infrastructure Cooperation.

DK-CERT er til gengæld havnet direkte under vingerne på DeIC.

Mindre spredt

Det kan lyde indviklet, men de 40 ansatte der blev foræret væk af UNI-C og fusioneret med omkring 10 andre mennesker, er tilfredse, giver Martin Bech indtryk af .

"Alle os 50 sjæle er nu formelt ansat på DTU, hvor vi har Steen Petersen som chef. Og på den måde er det blevet mindre spredt end det var," fortæller divisonsdirektøren.

Han bemærker, at ingen af de 40 ansatte hos UNI-C er blevet så usikre på processen, at de har sagt nej til at flytte med over til DTU.

"De er allesammen blevet. Der er ingen, som har sagt op," siger Martin Bech.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere