Artikel top billede

Windows versus Mac OS X: Hvilket styresystem er bedst i 2014?

Microsoft og Apple fortsætter det vilde kapløb med at levere de bedste styresystemer. Vi ser nærmere på, hvem der har teten i øjeblikket.

Det korte svar på, hvem der har det bedste styresystem, er, at det afhænger af, hvilke behov og ønsker, brugeren har.

Det lidt længere svar er, at selvom Windows og Mac OS X på mange områder er to forskellige verdener, så det trods alt stadig styresystemer, vi har med at gøre - og de kæmper imod hinanden på markedet.

Derfor er det også fair at stille styresystemerne op overfor hinanden.

Windows 8.1 versus Yosemite

De to selskabers seneste styresystemer er henholdsvis Windows 8.1 og Mac OS X Yosemite.

Hvor Apples nye version kun har været frigivet i få uger, har Windows 8.1 og de senere opdateringer af det styresystem været tilgængeligt i mange måneder efterhånden.

Microsoft er allerede i fuld sving med at udvikle det næste Windows, Windows 10, men den version ventes dog først at være klar i butikkerne i midten af 2015, så 2014-kampen hedder altså: Windows 8.1 versus Mac OS X Yosemite.

Sammenligner man de to systemer på en række parametre - eksempelvis design, brugervenlighed, sikkerhed, ydelse og funktioner - så får man en idé om, hvad man umiddelbart får mest ud af at vælge, hvis man i dag står og skal købe en helt ny computer med tilhørende styresystem.

Hvad man får for pengene

Begge styresystemer er gratis for de brugere, der allerede har nyere maskiner, så på den front er der hverken vindere eller tabere.

Ser vi på den tilhørende hardware, er der prismæssigt en meget stor variation i Windows-land, mens det er er et lidt mere simpelt billede i Mac-butikken.

Om man skal bruge spareskillingerne det ene eller det andet sted, afhænger dog stadig i høj grad af de specifikke behov og ønsker, man har.

Eksempelvis koster en Mac typisk mere end en Windows-maskine, hvis man alene kigger på RAM, processor og storage.

Omvendt må man også give Apple, at der er brugt en del kræfter på at designe slanke og smukke maskiner - ligesom man eksempelvis får glimrende foto- og videoredigerings-software med i prisen, når man køber en en Mac.

Vælger man Windows, kan man vælge imellem et hav af forskellige produkter i forskellige prisklasser, så man kan skræddersy løsningen efter meget specifikke behov. Et plus til Microsoft-lejren.

På den måde er der argumenter for og imod begge platforme, når man skal investere i en ny computer.

Men hvis vi for en stund lige kaster de økonomiske betragtninger ud på sidelinjen, hvordan tager kampen imellem Windows 8.1 og Yosemite sig så ud?

Windows 8.1 versus Mac Yosemite

Vores kolleger på det det amerikanske Infoworld har testet begge styresystemer og forsøger i en længere anmeldelse at vurdere, hvor systemerne har deres styrker og svagheder - og hvilket styresystem, der står som den samlede vinder.

Blandt andet sammenlignes brugervenligheden i de to styresystemer.

Her løber Yosemite med sejren med karakteren 9 af 10 mulige mod karakteren 7 til Windows 8.1.

Det skyldes ikke mindst, at Yosemite bygger videre på et allerede meget brugervenligt styresystem, Mavericks, og føjer nye funktioner til, der er med til at øge brugervenligheden endnu mere.

"Yosemite kommer med nogle få, mindre forbedringer til brugergrænsefladen: En af dem er, at Notification Center - ligesom i iOS 8 - nu kan indeholde widgets som information om aktier, vejret og tredjepartsnotifikationer, inklusiv opdateringer fra Evernote," lyder det blandt andet i artiklen fra Infoworld.

Noget hårdere er ordene om Windows 8.1:

"Til trods for enkeltheden, kan Metro-miljøet være forvirrende. Store-app'en og Internet Explorer er eksempelvis svære at navigere rundt i, og kan let få dig til at gå i ring."

"En årsag til dette: Der er et begrænset åbenlyst hierarki i Metro-apps, og du må ofte bruge navigation bar'en for at at navigere hen til specifikke funktioner i stedet for at navigere sidelæns via den synlige navigation-kontrol."

Infoworld roser også Yosemite for de to nye funktioner, Handoff og Continuity, der gør det let at skifte frem og tilbage mellem Mac og iPhone/iPad, når man arbejder.

Skribenten forklarer dog også, at Handoff endnu ikke virker helt stabilt, når man ønsker at slippe arbejdet på én enhed og fortsætte det på en anden.

Admin-mulighederne

For mange it-afdelinger er styringen og administrationen af maskinerne stadig ganske afgørende.

Selvom Apple i stigende grad bejler til erhvervsbrugerne, er det fortsat Microsoft og Windows, der er førende på det område - hvis man ellers er villig til at betale for eksempelvis Microsofts System Center.

"Remote installation, policy-håndhævelse, monitorering af applikationer, software-opdateringer og så videre er alt sammen tilgængeligt," skriver Infoworld, der dog også roser Apple for at føje nye erhvervsfunktioner til Mac OS X med Yosemite.

"Men den grad af kontrol, der er tilgængelig for Windows-administratorer - ligesom antallet af værktøjer til at udøve den kontrol - er stadig langt større, end det er tilfældet for OS X-administratorer."

Her er dommen

Efter en længere gennemgang af plusserne og minusserne ved Windows 8.1 og Mac OS X Yosemite ender Infoworld ud med en samlet karakter på 7,8 til Microsofts styresystem og 8,7 til Apples.

"OS X Yosemite er helt klart et bedre styresystem end Windows 8.1. Det er bedre designet, er i stand til mere og understøtter - i modsætning til hvad mange tror - de gængse behov for sikkerhed og styring i virksomheden.

"Men Windows understøtter et meget bredere univers af apps, så mange mennesker kan kun forsvare at bruge en pc," skriver Infoworld også i konklusionen.

Samtidig skriver mediet dog, at Windows 7 fortsat er at foretrække for mange brugere, og at Windows 8.1 - selvom det er bedre end Windows 8 - stadig lader meget tilbage at ønske.

Dommen fra Infoworld er således ganske klar: Yosemite er det bedste af de to styresystemer i øjeblikket.

Hvad mener du?

En del af de problemer, der var ved Windows 8, blev udbedret med Windows 8.1 - og når Windows 10 rammer markedet i 2015, venter vi en langt mere helstøbt brugeroplevelse i Microsofts styresystem.

Vi har tidligere prøvekørt technical preview-versionen af Windows 10 her.

I skrivende stund eksisterer dog kun Windows 8.1 og Apples Yosemite - og så naturligvis de forskellige Linux-distributioner.

Fortæl gerne om dine egne overvejelser om valg af styresystem: Hvad skal et topmoderne styresystem kunne, og hvordan ser du på kvaliteten af de styresystemer, der er på markedet?