Artikel top billede

Professor: Dansk bredbånds-konkurrence fungerer langt fra optimalt

De danske bredbåndspriser er højere end nabolandet Sverige, fordi konkurrencen på det danske marked ikke virker, lyder dommen fra CBS-professor. Staten er på trapperne med en rapport, der skal gennemlyse konkurrencesituationen.

Danmark er måske slet ikke så billigt et bredbåndsland, som vi indtil videre har troet.

En ny undersøgelse har i hvert fald vist, at det både er billigere i tilslutning og i månedlige abonnementspriser at surfe på bredbånd i lande som Sverige, Finland og England.

"Det tyder jo på, at konkurrencen ikke fungerer godt nok," lyder dommen fra professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagens Business Schools afdeling for it-management.

Han siger samtidig, at priserne godt kan presses yderligere, hvis man kigger på teleselskabernes profitter.

Mister konkurrenceparameter

Blandt andet peger han på TDC, der ved sit sidste regnskab kunne notere et resultat på 10,1 milliarder kroner i overskud før skat, afskrivninger og renter.

"TDC har jo haft nogle kolossale tilbagekøbsordninger af aktier, hvilket betyder, at selskabet har et stort overskud med betydelige profitter. De penge har man så valgt at bruge på investeringer i Norge," fortæller Niels Bjørn-Andersen.

At danske teleselskaber har forskellige lokkemidler som gratis musik, film og anden underholdning i tilkøb til et bredbåndsabonnement giver han ikke meget for.

Heller ikke selvom alle disse udenomsservices kan være en årsag til højere bredbåndsabonnementer i Danmark i forhold til eksempelvis Sverige. 

"TDC startede med gratis musik, og så fulgte de andre efter. Når alle bredbåndsudbydere tilbyder underholdning, så er det jo ikke længere et konkurrenceparameter," lyder forklaringen.

Makedonien har smartere teknologi

Danmarks status som et middeldyrt bredbåndsland overrasker samtidig ikke CBS-professoren synderligt.

"Hvis vi ser på det generelle prisniveau i eksempelvis detailhandlen, så ligger Danmark jo højt placeret," forklarer Niels Bjørn-Andersen.


Når det så kommer til vores teknologi-efterslæb, så undrer det ikke Niels Bjørn-Andersen, at et land som Makedonien ligger helt i top som både det billigste land at tilslutte sig nettet, mens det også her er billigst at surfe på de brede båndvidder.

"I Makedonien har man ikke samme legacy-systemer som herhjemme, og derfor kan der indkøbes ny teknologi ved opbygning af landets digitale infrastruktur, hvilket er en blandt flere årsager til, at de kan gøre det billigere end i Danmark."

TDC mod de andre

En anden årsag til, at Danmarks bredbåndspriser er højere end vores naboers ditto, kan simpelthen også bare skyldes manglende konkurrence om landets omkring 2,3 millioner bredbånds-abonnementer.

For modsat mobilmarkedet, hvor flere selskaber som Telia, Telenor og 3 tager kampen op mod TDC, så har det tidligere telemonopol med godt 1,4 millioner bredbåndsabonnenter sat sig solidt på markedet.

Den udvikling er blandt andet sket igennem opkøb af selskaber som Fullrate og senest ComX.

Stor analyse på vej

I en tværeuropæisk måling ligger Danmark da også langt efter EU-gennemsnittet for, hvordan nye spillere er rykket ind på det danske bredbåndsmarked og har kapret markedsandele.

Derfor var det også interessant, da regeringen i 2013 meldte ud, at den vil skabe sørge for bedre bredbånds- og mobildækning i Danmark. For i kølvandet på den udmelding har Erhvervsministeriet valgt at undersøge konkurrencen på det danske bredbåndsmarked.

Den seneste undersøgelse af konkurrencen på det danske bredbåndsmarked stammer fra 2007.

Nu vil staten således igen efter syv år undersøge eventuelle skævvridninger i den danske konkurrencesituation - og samtidig give råd til, hvordan konkurrencen på bredbåndsmarkedet kan øges, så priserne kan presses til kundernes fordel.

Erhvervsministeriets rapport med den brede analyse af det danske bredbåndsmarked forventes at se dagens lys, inden 2014 bliver til 2015.

Læs også:
Høje priser i Danmark? Internet er billigere i Sverige, Finland og 41 andre lande
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere