Artikel top billede

Professor: Dansk bredbånds-konkurrence fungerer langt fra optimalt

De danske bredbåndspriser er højere end nabolandet Sverige, fordi konkurrencen på det danske marked ikke virker, lyder dommen fra CBS-professor. Staten er på trapperne med en rapport, der skal gennemlyse konkurrencesituationen.

Danmark er måske slet ikke så billigt et bredbåndsland, som vi indtil videre har troet.

En ny undersøgelse har i hvert fald vist, at det både er billigere i tilslutning og i månedlige abonnementspriser at surfe på bredbånd i lande som Sverige, Finland og England.

"Det tyder jo på, at konkurrencen ikke fungerer godt nok," lyder dommen fra professor Niels Bjørn-Andersen fra Copenhagens Business Schools afdeling for it-management.

Han siger samtidig, at priserne godt kan presses yderligere, hvis man kigger på teleselskabernes profitter.

Mister konkurrenceparameter

Blandt andet peger han på TDC, der ved sit sidste regnskab kunne notere et resultat på 10,1 milliarder kroner i overskud før skat, afskrivninger og renter.

"TDC har jo haft nogle kolossale tilbagekøbsordninger af aktier, hvilket betyder, at selskabet har et stort overskud med betydelige profitter. De penge har man så valgt at bruge på investeringer i Norge," fortæller Niels Bjørn-Andersen.

At danske teleselskaber har forskellige lokkemidler som gratis musik, film og anden underholdning i tilkøb til et bredbåndsabonnement giver han ikke meget for.

Heller ikke selvom alle disse udenomsservices kan være en årsag til højere bredbåndsabonnementer i Danmark i forhold til eksempelvis Sverige. 

"TDC startede med gratis musik, og så fulgte de andre efter. Når alle bredbåndsudbydere tilbyder underholdning, så er det jo ikke længere et konkurrenceparameter," lyder forklaringen.

Makedonien har smartere teknologi

Danmarks status som et middeldyrt bredbåndsland overrasker samtidig ikke CBS-professoren synderligt.

"Hvis vi ser på det generelle prisniveau i eksempelvis detailhandlen, så ligger Danmark jo højt placeret," forklarer Niels Bjørn-Andersen.


Når det så kommer til vores teknologi-efterslæb, så undrer det ikke Niels Bjørn-Andersen, at et land som Makedonien ligger helt i top som både det billigste land at tilslutte sig nettet, mens det også her er billigst at surfe på de brede båndvidder.

"I Makedonien har man ikke samme legacy-systemer som herhjemme, og derfor kan der indkøbes ny teknologi ved opbygning af landets digitale infrastruktur, hvilket er en blandt flere årsager til, at de kan gøre det billigere end i Danmark."

TDC mod de andre

En anden årsag til, at Danmarks bredbåndspriser er højere end vores naboers ditto, kan simpelthen også bare skyldes manglende konkurrence om landets omkring 2,3 millioner bredbånds-abonnementer.

For modsat mobilmarkedet, hvor flere selskaber som Telia, Telenor og 3 tager kampen op mod TDC, så har det tidligere telemonopol med godt 1,4 millioner bredbåndsabonnenter sat sig solidt på markedet.

Den udvikling er blandt andet sket igennem opkøb af selskaber som Fullrate og senest ComX.

Stor analyse på vej

I en tværeuropæisk måling ligger Danmark da også langt efter EU-gennemsnittet for, hvordan nye spillere er rykket ind på det danske bredbåndsmarked og har kapret markedsandele.

Derfor var det også interessant, da regeringen i 2013 meldte ud, at den vil skabe sørge for bedre bredbånds- og mobildækning i Danmark. For i kølvandet på den udmelding har Erhvervsministeriet valgt at undersøge konkurrencen på det danske bredbåndsmarked.

Den seneste undersøgelse af konkurrencen på det danske bredbåndsmarked stammer fra 2007.

Nu vil staten således igen efter syv år undersøge eventuelle skævvridninger i den danske konkurrencesituation - og samtidig give råd til, hvordan konkurrencen på bredbåndsmarkedet kan øges, så priserne kan presses til kundernes fordel.

Erhvervsministeriets rapport med den brede analyse af det danske bredbåndsmarked forventes at se dagens lys, inden 2014 bliver til 2015.

Læs også:
Høje priser i Danmark? Internet er billigere i Sverige, Finland og 41 andre lande
IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

Data Governance Consultant

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Techno Functional SME
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere