Dansk teleregulering under pres

Teleselskaberne i Danmark må ikke samarbejde om at bygge infrastruktur. Dermed har de større omkostninger, som danske teleforbrugere betaler for, mener teleanalytiker.

Teleselskaberne i Danmark må gerne samarbejde.

Men de må ikke samarbejde på et meget vigtigt område: Nemlig om udbygningen af tele-infrastrukturen.

I de flere lande verden over samarbejder teleselskaberne allerede tæt om at udbygge tele-infrastrukturen.

Senest har T-Mobile og 3 i England indgået en aftale om at lægge virksomhedernes 3G-net sammen.

Et tilsvarende samarbejde er ikke lovligt i Danmark, hvor princippet om ét net per operatør stadig holdes i hævd.

Spørgsmålet er hvor længe.

Storebæltsbroer ved siden af hinanden
En af de stærkeste kritikere af IT- og Telestyrelsens arbejde er John Strand, som driver sit eget konsulentfirma, Strand Consult.

”Når hver operatør skal bygge sit eget net, svarer det til at bygge flere Storebæltsbroer lige ved siden af hinanden.

Ingen vil vel påstå, at det er samfundsøkonomisk fornuftigt,” siger han.

Det er igennem mange år lykkedes IT- og Telestyrelsen at bilde politikerne ind, at det bliver billigere at køre over Storebælt, hvis der bare bygges flere Storebæltsbroer, mener han.

”Konkurrencen skal skabes gennem mange parallelle netværk, mener man. Men styrelsen er nødt til at erkende, at man lavede en fejl dengang, man satte vilkårene for UMTS-licenserne op og forbød netdeling.

Operatørerne har fået større omkostninger, og det er med til at sørge for, at danskerne betaler højere priser,” siger John Strand.

Ikke entydigt svar
Helt så kategorisk vil Ib Tolstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien, ikke udlægge teksten.

”Alle parter er blevet klogere siden UMTS-auktionerne, hvor staten opkrævede skat hos teleselskaberne for 3,8 milliarder kroner for de fire licenser.

Den model ville man nok ikke gentage i dag, men i stedet lade teleindustrien beholde nogle af pengene til at bygge infrastruktur for,” siger Ib Tolstrup.

Han køber ikke John Strands billede af, at den nuværende teleregulering tvinger operatørerne til at bygge storebæltsbroer ved siden af hinanden.

Dels kan investeringens størrelse ikke sammenlignes, dels er der fordele ved at have individuelle net.

De kan tilpasses og moderniseres hurtigere og nemmere end et stort fællesdrevet net, mener han.

Omvendt ville en ophævelse af vilkårene fra UMTS-auktionerne betyde en større frihedsgrad for teleselskaberne.

”Men der er altså ikke noget entydigt svar herfra,” siger Ib Tolstrup.


Godt eller skidt
I UMTS-udbuddet for seks år siden hed det i specifikationen, at det skulle være uafhængige net for at give ægte konkurrence.

Den regel er kommet under pres i konsulentrapporten Strategisk eftersyn af telereguleringen, som IT- og Telestyrelsen selv har fået lavet.

Rapporten anbefaler at ophæve forbuddet mod operatørernes netdeling.

Men diskussionen i teleindustrien står stadig om, hvorvidt en ophævelse af reguleringen fremmer konkurrencen eller ej, påpeger Ib Tolstrup.

”Der er ikke enighed i telebranchen om, hvorvidt det vil være godt eller skidt at fjerne denne regulering,” siger han.

Han mener, at de store teleselskaber, der har adgang til kapital, formentlig har mest lyst til bevare beslutningskraften internt og bygge selv, mens de mindre selskaber bare gerne vil spare penge.

Elendig rapport
Som reglerne er i dag, må operatørerne samarbejde om masterne, men ikke om senderne.

IT- og Telestyrelsens direktør, Jørgen Abild Andersen, holder døren åben for netdeling.

"I rapporten Strategisk eftersyn af telereguleringen har vi nævnt muligheden for, at teleselskaberne kan få lov til yderligere netdeling.

Selvom ideen blev støttet, tilkendegav teleoperatørerne dog ikke den store interesse ved den høring, vi har gennemført," siger Jørgen Abild Andersen.

IT- og Telestyrelsens rapport får forventeligt knubbede ord med på vejen af John Strand:

”Det er en elendig rapport, fyldt med fejl og udeladelser, men den anbefaler dog, at teleoperatørerne deler nettene.

Netværksdeling er ganske almindeligt i for eksempel Spanien, England, Italien, Sverige, Norge, USA og Brasilien,” siger John Strand.

Han forventer at se flere operatører i flere lande samarbejde om netværk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Tirsdag kårer Microsoft de bedste partnere i Danmark: Proactive og Delegate fører feltet an med flest nomineringer
Landets ypperste Microsoft-partnere bliver tirsdag hædret af Microsofts danske ledelse. 20 virksomheder har fået en indbydelse til det prestigefyldte arrangement. Her er et overblik over, hvem der er blevet nomineret.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.