Artikel top billede

Høje priser og en sværm af dygtige rivaler: Har Blockbuster overhovedet en chance?

ComputerViews: TDC forventer at kunne sælge streamede film for 100 millioner kroner om året via sit ny-lancerede Blockbuster, der imidlertid bygger på en forretningsmodel, som kan være 'so much last year.' Har Blockbuster overhovedet en chance?

ComputerViews: TDC har under fanfarer og stor ståhej relanceret den engang så succesrige film-butik Blockbuster, der engang med sit store blå facade-skilt og sine hylderækker af film-titler var repræsenteret i 70 danske byer.

Blockbuster var et af de selskaber, der gik ned med et brag, fordi det missede en vigtig 'technology-turn' - altså et af de store skift i teknologi-brugen, som kommer med nogle års mellemrum, og som alle virksomheder skal være i stand til at indrette sig efter, hvis de skal overleve på sigt.

De største eksempler i tech-branchen på kollaps efter et 'technology-turn' er Nokia, der missede smartphone-bølgen, samt Kodak, der missede digital kamera-bølgen.

100 millioner kroner om året

TDC relancerer nu Blockbuster som en 'moderne' online-butik, hvor man kan 'leje' og købe film til levering via nettet til priser fra 19 kroner for leje - altså en visning - af såkaldte 'katalog-film' til 169 kroner for køb af såkaldte 'premium premiere film.'

Det kommer til at koste 49 kroner at leje en 'premium premiere film.'

Det kan du læse mere om her: Blockbuster klar til dansk online-comeback med 5.000 film på hylderne

TDC forventer at kunne sælge og udleje film for mere end 100 millioner kroner om året.

Selskabet er i fuldt sving med en kæmpesatsning inden for film og underholdning, som også har ført til det nylige milliard-opkøb af en af Norges største udbydere af kabel-fjernsyn, Get.

Det kan du læse mere om her: Fem skarpe til Carsten Dilling: Derfor bruger TDC milliarder på opkøb i Norge

De 100 millioner kroner i forventet omsætning er ganske vist en del mindre end det 'rigtige' Blockbusters tidligere omsætning i Danmark (390 millioner kroner i 2009 og 404 millioner kroner i 2008), men siden har det danske film-marked jo også gennemgået en regulær bundvending, der skyldes én ting: Fremkomsten af flat-rate.

TDC/Blockbusters store konkurrenter i markedet er således de meget succesrige online-film-kanaler som HBO, Netflix og Viaplay, hvor seerne for 79 kroner om måneden kan se film og serier døgnet rundt.

Hertil kommer en stribe af andre udbydere, der som TDC's Blockbuster tilbyder film, som betales stykvis, som iTunes, samt andre, som er gratis, eksempelvis YouTube og DR Nu.

Til den netop afholdte præsentation af det nye Blockbuster, løftede TDC's nye Blockbuster-chef, Casper Hald, sløret for nogle af forventningerne til den nye tjeneste.

Han sagde her til Computerworlds udsendte, at både 50.000 og 100.000 brugere ville gøre TDC og Blockbuster glade, samt at han forventer en omsætning på 'over 100 millioner kroner og omkring 2,5 millioner visninger."

Det er naturligvis løse tal, men tager vi alligevel udgangspunkt i dem, betyder det, at TDC sigter efter at skulle levere mellem 25 og 50 film-visninger per bruger om året - altså to til fire film om måneden.

Samt at TDC forventer, at hver bruger i gennemsnit vil betale mellem 1.000 kroner og 2.000 kroner for Blockbuster-film om året.

Det svarer til mellem knap 85 kroner og 166 kroner om måneden, som altså vil udløse visning af mellem to og fire film om måneden.

Læs også: Magtkamp på tv-markedet: Streaming betyder helt nye spilleregler

Masser af tilbud - hvor er 'killer app'en'?

Læg 70 kroner oven i det dyre eksempel med fire film om måneden, og du kan for samme beløb streame døgnet rundt på både HBO, Viaplay og Netflix på én gang.

TDC håber, at selskabets udbud af nye film er nok til at gøre dén beregning til skamme. Og at brugerne trods den i sammenligning langt højere pris per film alligevel vil vælge Blockbuster til - også i forhold til eksempelvis iTunes, der på samme måde sælger film stykvis.

Priser falder - og leverandører skal med

Det er en grundlæggende tommelfinger-regel inden for økonomi og prissætning, at alle nye produkter kan sættes ind på markedet til en høj pris, men at alle produkter falder og falder i pris over tid, indtil prisen er så lav, at produkterne nærmest regnes for gratis.

Den udvikling har vi forlængst set med kuglepenne, papir og lignende, og i nyere tid ligeledes med musik, nyheder, telefoni - og altså i de senere år også med film, hvor netop flat rate-modellens indtog har presset prisen per film helt i bund.

I dette marked satser TDC altså alligevel på betaling per film.

TDC har tidligere brændt fingrene på en lignende satsning, nemlig 2012-lanceringen af filmtjenesten YouBio. Dengang bedyrede TDC, at selskabet ville blive 'markedsledende.'

Så kom Netflix buldrende og ramte plet og støvsugede markedet med sit flat-rate-tilbud, hvilket du kan læse mere om her: Derfor giver Netflix alle de andre bøllebank

Siden er YouBio i erkendelse af nederlaget til Netflix og de øvrige flat-rate-tjenester blevet lagt sammen med en række andre TDC-tjenester under fællesbetegnelsen YouSee Play.

Nu prøver TDC altså igen med en for selskabet mere attraktiv og indbringende løsning end flat rate, der altså til gengæld er markant dyrere for kunderne.

Det er et bevidst valg, for TDC kan umuligt have misset det massive 'technology-turn' over mod flat rate-film via internettet, som har ramt det danske film-marked med fremkomsten af Netflix, Viaplay og HBO.

En undersøgelse fra i sommer viste, at 30 procent af de danske husstannde i sommers abonnerede på Netflix, mens 11 procent abonnerede på Viaplay, seks procent på TV 2 Play og fire procent på HBO.

Så hvor er logikken for TDC?

Bliver du Blockbuster-kunde i fremtiden? Hvad mener du taler for denne model i forhold til dit film-forbrug på internettet?

Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Magtkamp på tv-markedet: Streaming betyder helt nye spilleregler

Blockbuster klar til dansk online-comeback med 5.000 film på hylderne.

Danske banker frygter at ende deres dage som Blockbuster

TDC køber Blockbuster-brandet: Har store planer

Netflix-boss ikke i tvivl: Derfor er flow-tv'et stendødt om 15 år

Så populær er Netflix: Tæsker konkurrenter og danske tv-kanaler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere