Test: 4K-skærm fra Samsung er en fryd for øjet

Samsungs 4K-computerskærm er fyldt med farverige pixels, men du skal virkelig tænke dig om, før du vælger at smide penge efter den.

Samsungs nyeste UHD-skærm sigter målrettet efter professionelle som fotografer, grafikere, folk der arbejder med filmredigering, ingeniører og andre, som arbejder inden for brancher, hvor opløsning, farver og detaljer spiller en stor rolle.

UD970 fra Samsung er en 31-tommers UHD-skærm med en opløsning på 3.840 gange 2.160 pixels. Det er fire gange så meget som på den 1.920 gange 1.080-skærm, du formodentligt sidder ved, og det giver et billede, som er skarpt. Meget skarpt. 

Problemet med UHD har længe været, at producenterne har fremstillet skærme på 55 tommer og derover, men samtidig har der næsten ikke været noget UHD-materiale at se. Der findes kun få UHD-serier såsom House of Cards fra Netflix, og serien kan ikke afspilles på alle UHD-tv.

Men på computerskærme giver UHD - indtil videre 4K - meget mere mening. Her handler det ikke nødvendigvis om at kunne se andres UHD-materiale, men om at skabe det selv.

Flotte og kalibrerede farver
Skærmen er flot at se på med en metallisk, tynd kant. Skærmen er mat, hvilket fjerner det meste genskin. Og den kan roteres 90 grader, så den står på højkant.

Selve skærmbilledet er flot og utroligt skarpt. Samsung har valgt at bruge den egenproducerede PLS-skærmtype frem for IPS, som ellers er foretrukket af grafikere og fotografer som den mest farve-præcise skærmtype. De største fordele er ifølge Samsung en øget lysstyrke og gode betragtningsvinkler.

Skærmen er kalibreret af Samsung, og der følger normalt en detaljeret test-rapport med hver skærm som bevis. Denne var ikke med til vores testprodukt.

Ud over en grundig kalibrering fra fabrikken har UD970 også "Natural Color Expert Pro", som er Samsungs egen software til at kalibrere skærmen, og som er indbygget direkte i skærmens hardware. Skærmen rammer 99,5 procent inden for Adobe RGB's farverum.

Og der er ikke meget at komme efter. Farverne er flotte og levende, og den skyhøje opløsning giver et skarpt billede, som er en fryd for øjet.

Det er dog langt fra er alt, som er optimeret til den høje skærmopløsning. Word, Internet Explorer sammen med de fleste hjemmesider står knivskarpt. Skype og Chromes tekst er til gengæld gnidret at se på.

Indstillinger er en plage
Skal du pille ved skærmens indstillinger, foregår det med syv knapper nede i hjørnet inklusive en stand by-knap. Det kan være meget svært at finde rundt i, hvilke knapper der skal bruges hvornår, og der forekommer ikke at være nogen større logik.

Der er til gengæld rigeligt af smarte funktioner bygget ind i skærmen. Skærmen er opsat til at vise både Adobe RGB og sRGB, og du kan endda vise begge samtidig ved at splitte skærmen op i to. Dette kan lade sig gøre på grund af skærmens høje opløsning.

Samme høje opløsning giver også mulighed for at køre picture-in-picture, så du bruger én skærm til at vise billedet fra flere computere på samme tid. De førnævnte knapper gør det dog lidt svært at finde rundt i, når det skal sættes op.

Det kommer nok næppe som en overraskelse, at det kræver en stærk computer for at udnytte den høje opløsning. En Surface Pro 3 kunne fint vise 4K-videoer, men vores BRIX-enhed måtte hvæsende give op.

Dommen: Flot skærm med masser af muligheder
Der er ikke meget skidt at sige om UD970. Farverne er naturtro til det absurde, den høje opløsning giver skarpe billeder og masser af skærmplads at arbejde på, og der er rig mulighed for selv at kalibrere skærmen efter egne præferencer. 

Indstillingerne er ikke de nemmeste at finde rundt i, og der er alt for mange knapper til at navigere rundt i en menu, hvor tre havde været rigeligt. 

Dertil kommer prisen. Skærmen koster over 10.000 kroner i Danmark.

For mange vil det nok være en showstopper, men hvis du arbejder professionelt med billeder og grafisk arbejde, er det prisen værd.

Læs også: 

Test: Samsung monitor giver dig 4K opløsning på skrivebordet til overraskende lav pris

Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.