BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Ingen kan gemme sig: Programmørers skrivestil kan afkodes så nøjagtigt som fingeraftryk

Ny analysemetode af små detaljer og forskellige i programmerings-kode kan vise helt nøjagtigt, hvem der har skrevet koden. Det kan komme til at gøre en forskel, når det gælder malware samt i copyright-sager og lignende.

Alle programmører har bestemte måder at skrive kode på, selv om det godt kan være, at de ikke selv er særligt bevidste om det.

Det kan være en forkærlighed for eksempelvis bestemte måder at skrive comments på eller tabs eller navngivning.

Et stort forskningsprojekt viser nu, at skrive-stilen faktisk er en slags fingeraftryk, der ret nøjagtigt kan pege i retning af en bestemt programmør, hvis der skulle være brug for at afgøre, hvem der har skrevet hvad.

Det kan for eksempel være i forbindelse med malware eller copyright-sager og lignende.

Forskerne - der er fra en række forskellige universiteter - har udviklet en særlig metode, der kan genkende skrive-måde og koble det til bestemte programmører.

Du kan læse om deres resultater i papiret 'De-anonymizing Programmers via Code Stylometry.'

Analyseværktøjet kigger på layout og på fordelingen af de forskellige tokens-typer.

Det helt nye er imidlertid en funktion, som forskerne kalder for 'abstract syntax trees,' der ifølge forskerne kigger på kode-stil 'helt uafhængigt af skrive-stilen.'

Kan gennemskue ændringer

Det betyder, at værktøjet ikke bliver forvirret og vildledt, hvis programmøren pludselig ændrer sin måde at anvende eksempelvis navngivning, spacing eller comments på - så længe den bagvedliggende funktionalitet er den samme.

Forskerne har testet deres teorier på større mængder data indsamlet fra Googles Code Jam for at se, om det faktisk kunne lade sig gøre at identificere bestemte programmører.

Her kiggede de på C++-kode skrevet fra 2008 til 2014 af mere end 100.000 forskellige programmører.

Her nåede de frem til, at analyseværktøjet i 95 procent af tilfældene kunne identificere programmøren, der havde skrevet koden baseret på analyse af 640 kodelinier skrevet af 250 forskellige programmører.

I en analyse af 30 programmører, der havde skrevet 1.900 kodelinier, ramte værktøjet rigtigt i 97 procent af tilfældene.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere