Sådan arbejder Dell med de vilde udviklings-projekter: Mød manden i spidsen for dem alle

Interview: "Selvfølgelig er mit mål ikke 100 procent succes, for så tog mine folk ingen risici. Men vi skal heller ikke under 50 procent succes, så folk tror, at vi ikke laver noget brugbart. Det er en svær balance." Vi har mødt chefen for al Dells udvikling, Jai Menon. Se her, hvordan Dell griber udvikling og forskning an.

Hvad har dna-analyse, mobilsikkerhed og en computer, som genkender dit humør til fælles? 

De er alle sammen projekter under Dells forskningschef, Jai Menon, og de har alle sammen levet op til de delmål, som han har krævet.

For Jai Menon er en chef, som ved, hvad han vil have fra sine medarbejdere.

"Jeg er ret hård, når vi starter et projekt op. Før et projekt får lov til at gå i gang, skal der ligge en liste klar, som fortæller, hvornår hvilke kriterier skal være opfyldt, og hvilke kriterier der vil føre til lukning af projektet. For det er svært for forskere at indse, at deres projekt skal lukkes. Det er jo deres baby," fortæller Jai Menon med et smil, som gør det klart, at han også selv kender den følelse.

Få folk har da også så stor erfaring med forskningsprojekter, som Dells forskningschef.

Han ejer selv mere end 50 patenter og har arbejdet med forskning, siden han blev ansat hos IBM i 1982.

I 2013 blev han så hentet til Dell, som en del af Michael Dells omstrukturering af firmaet.

Michael Dell ville have en ny forskningsafdeling, som skulle skyde bredt og levere nye idéer, og Jai Menon var lige, hvad han ledte efter.

Fejl skaber succes
"Jeg vil gerne have, at mellem 50 procent og 70 procent af vores projekter enten skal forbedre et produkt, skabe et nyt produkt eller skabe en ny forretning for Dell."

Den målsætning opfylder ikke sig selv uden modet til at fejle, og det er Dells forskningschef helt på det rene med.

"Selvfølgelig er mit mål ikke 100 procent succes, for så tog mine folk ingen risici. Men vi skal heller ikke under 50 procent succes, så folk tror, at vi ikke laver noget brugbart. Det er en svær balance."

Projekter og profetier
De projekter, som Jai Menon og hans forskere arbejder på, skal ikke bare være teknologi, for teknologiens skyld. De skal være med til at hjælpe både Dell og kunderne.

"Vi prøver på at se, hvad kunderne har brug for, og hvad teknologien faktisk kan og så bevæge os hen i skæringspunktet."

Den opgave indebærer blandt andet at forholde sig til, hvad teknologien kommer til at kunne, så forskningen ikke løber bagefter udviklingen.

Derfor udgiver Dell Research nu årligt rapporten Dell Technology Outlook (DTO), hvor udviklerne sætter fokus på 10 udviklinger i it inden for de næste fem år og sætter dato på, hvornår de vil blive en del af vores verden.

"De projekter, som vi arbejder på, er udledt af vores DTO. Det er ikke en tilfældig proces. Hvis vi siger, at noget kommer til at ske, så skal vi have et projekt til at sikre, at det gør det."

Men når I så vælger, hvad I gerne vil arbejde med, hvor meget er så jeres egne idéer, og hvor meget er Michael Dell og resten af topledelsen, som siger til jer, hvad de gerne vil have?

"Michael sender mig rigtigt mange e-mails. Han ser en masse startup firmaer og spørger så mig 'Hvad synes du om det og det, Jai?' Men jeg taler jo også meget med kunderne. For eksempel er der kunder, som har internet of things-produkter. De er vant til at få data tilbage fra måske 50.000 enheder, men de kan godt se, at om får år er det måske ni millioner enheder. De skal have hjælp til at skalere deres software op, så det kan håndtere meget større mængder af data. Den slags møder påvirker jo også hvilke projekter, vi arbejder på."

Praktisk anvendelig forskning
Netop det praktisk anvendelige fokus i forskningen er hjørnestenen i Jai Menons arbejde.

For der er ikke penge i forskning, som ingen kommer til at bruge i deres produkter.

"Hvis du ikke har begge ben på jorden og tager udgangspunkt i verden rundt om dig i din forskning, risikerer du meget nemt, at du ikke har et anvendeligt produkt til sidst. Patenter er selvfølgelig en fin ting, men hvis de bare ligger på hylden og ikke bliver brugt til noget, er de ikke særligt spændende."

En af de udviklinger, som rapporten fokuserer på, er, at brugerflader vil forstå mere om brugernes hensigt.

Det er selvfølgeligt et område, som Dell også investerer både tid og penge i - blandt andet med udviklingen af software, der måler brugernes sindstilstand. Det skal gøre computere mere intuitive i forhold til brugerne.

"Vi arbejder på en humørsansende computer, som løbende skal aflæse din reaktion. På den måde kan din oplevelse tilpasses din sindstilstand. Hvis du begynder at kede dig, mens du spiller et spil, kan sværhedsgraden blive skruet op."

Tanken om Dell som spiludvikler er måske lidt fremmed for de fleste, og der er da også andre tanker bag udviklingen.

"Folk i undervisningsbranchen er ret vilde med idéen. Mange universiteter vil gerne bruge det til at undersøge, hvordan de forskellige dele af forelæsninger bliver modtaget, ikke mindst med stigningen i online undervisning."


Du kan læse mere om Michael Dell's syn på it-branchen her
Du kan læse mere om Dell's strategier her
Du kan læse mere om IoT her

Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.