Derfor gik Nordea i sort i weekenden - var under heftigt hackerangreb i flere lande

Nordea var blot en af to store nordiske banker, som blev lagt ned i weekenden. Den formodede gerningsmand angreb først Swedbank og proklamerede kort efter også, at han ville lægge Nordea ned, hvilket skete få timer efter.

Den nordiske storbank Nordea måtte i weekenden slås mod ondsindede hackere, der sendte alle bankens åbne hjemmesider i sort i løbet af lørdagen.

Også den danske hjemmeside Nordea.dk var i knæ under det massive angreb.

Nordea.dk var nede fra klokken 9:30 til 14:30 i lørdags, hvor Nordea igen havde generobret kontrollen over sine sites og genåbnede sine hjemmesider ud mod kunderne.

Hackerangrebet blev med det samme meldt til politiet og de rette myndigheder, fortæller Nordeas pressemedarbejder Maria Lund Lindeberg til Computerworld.

"Vi er også selv i gang med at undersøge, hvad der ligger til grund for angrebene. Kunderne skal i hvert fald ikke være bekymrede; for netbanken fungerer, som den skal," siger Maria Lund Lindeberg.

Hun fortæller, at selve netbanken og mobilbanken ikke var påvirket af angrebet. Det drejede sig derimod 'kun' om de åbne sites som Nordea.dk og Nordea.se og så videre, som kunderne ikke kunne se i deres browsere.

Derfor var banken i weekenden også ude med budskabet om, at kunderne kunne logge ind i deres netbank via en bagindgang, der har adressen netbank.nordea.dk/netbank.

"Vi er selvfølgelig kede af, hvis dette har givet anledning til besvær ude hos kunderne," lyder det fra Maria Lund Lindberg.

Anden bank under angreb
Inden Nordea blev ramt af angrebet, var bankens konkurrent i Sverige, Swedbank, ude for en lignende hændelse.

Ifølge det svenske nyhedssite aftonbladet.se havde en hacker sendt et botnet mod Swedbank, hvilket fredag fik bankens system til at brænde sammen.

Også her var systemer som netbank og kortbetalinger upåvirket, selvom kunderne ikke kunne kom ind til netbanken på almindelig vis.

Læs også: Latterligt billigt: Du kan blive hardcore it-kriminel for 12 kroner

Aftonbladet har via Twitter været i kontakt med den formodede gerningsmand, som udtalte:

"Jeg gør det, fordi jeg kan," lød det fra den formodede hacker, som også påstod, at hans botnet rettet mod Swedbank bestod af 17.000 maskiner.

"Jeg fandt en sårbarhed på deres hjemmeside, og derefter angreb jeg dem med mit botnet," lød forklaringen på angrebet, som blev efterfulgt af et krav om en løsesum på 10.000 dollar (69.000 kroner).

Banken betalte ikke den formodede gerningsmand, som ganske respektløst proklamerede, at Nordea ville blive det næste offer, hvilket altså også blev tilfældet næste formiddag.

Endnu har Nordea ikke meldt ud, om bankens nedetider i lørdags også skyldtes et DDoS-angreb fra et botnet.

Læs også: 
Forsvarets Efterretningstjeneste: Her er alle cyber- og hackertruslerne mod Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af hjemmearbejdende medarbejdede og et stadig mere omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller helt nye krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder vil derfor i gang med intelligent monitorering af data, infrastruktur og fokuseret sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side heller ikke budget til kostbare projekter – eller lyst til at blive afhængig af dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en standardiseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.