Eksperter forsøger at råbe Apple op: De nye produkter ødelægger designet

Apples engang så stolte tradition for godt produkt-design er erstattet af alt for minimalistiske produkter, der ødelægger det gode design, mener to eksperter i brugervenlighed.

"Der var engang, hvor Apple var kendt for at designe letanvendelige og letforståelige produkter."

"Ikke længere. Selvom produkterne er smukkere end nogensinde, har det en høj pris."

Sådan indledes et opsigtsvækkende indlæg hos det anerkendte Fast Company, et medie der beskæftiger sig med blandt andet digital innovation og ledelse.

Kritikken sendes afsted af Don Norman og Bruce Tognazzini, der - sammen med danske Jakob Nielsen - er stiftere af Nielsen Norman Group, der arbejder med blandt andet brugervenlighed og it-design.

Og de to eksperter lægger ikke fingrene imellem i kritikken af design-tendenserne hos Apple. Den går især på, at Apple glemmer vigtige elementer af designet i jagten på endnu slankere og mere simple produkter.

"Apple ødelægger designet. Endnu værre er det, at Apple revitaliserer den gamle tro på, at design kun handler om at gøre ting flotte."

"Men sådan er det ikke! Design er en måde, man tænker på og finder frem til folks reelle og grundlæggende behov på, så man leverer produkter og tjenester, der hjælper dem," skriver de to brugervenlighedseksperter.

Læs også: Apples iPad-dilemma: Denne beslutning kan komme til at koste selskabet dyrt

"Design kombinerer en forståelse af mennesker, teknologi, samfundet og virksomheder. Produktionen af smukke objekter er kun en lille del af moderne design," lyder det blandt andet i indlægget hos Fast Company.

"Apple forstærker den gamle idé om, at designerens eneste job er at gøre ting smukke, selv hvis det koster de rette funktioner, forståelsen og at det er let at anvende."

Har selv arbejdet hos Apple
Både Don Norman og Bruce Tognazzini har tidligere haft længere karrierer i Apple.

Don Norman er tidligere leder af Apples eget User Experience Architect's Office og vice president i selskabet. Han luftede også for for nogle måneder siden sin skepsis i forhold til Apples moderne produkt-design - læs mere om det her.

I det nye indlæg hos Fast Company fortæller de to skribenter blandt andet, om dengang Steve Jobs stadig var en del af Apple, og hvor man arbejdede med design på en helt anden måde.

"I dag har Apple elimineret fokus på at gøre produkter lette at forstå og anvende og har i stedet valgt en Bauhaus-minimalistisk design-etik til sine produkter."

I artiklen hos Fast Company går den konkrete kritik af Apple blandt andet på valg af skrifttyper, som især mange ældre ikke kan læse, og at de mange muligheder for touch-navigation er blevet uoverskuelige.

Du kan læse hele indlægget her.

Læs også:

Design-guru og tidligere Apple-topchef: Designet og brugervenligheden er helt på afveje hos Apple

Apples iPad-dilemma: Denne beslutning kan komme til at koste selskabet dyrt

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
I dag kan du downloade det digitale kørekort: Her er hvad det kræver
Du kan nu lade dit fysiske kørekort blive derhjemme og i stedet nøjes med en app. For i dag udkommer det digitale kørekort til iPhones og Android-telefoner.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.