Artikel top billede

Vild udvikling: Danmark udsat for en sand eksplosion af databedrageri

Danskere bliver bedraget som aldrig før på nettet, viser tal fra Danmarks Statistik og Rigspolitiet. Kom med bag tallene for hvor meget databedrageri, der foregår i dagens Danmark.

Databedrageri er i de seneste år blevet den suverænt største bedrageriform i kongeriget Danmark.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som igen henter sine tal hos Rigspolitiet.

Tallene afslører, at der alene i første kvartal af 2016 er næsten dobbelt så mange registreringer for databedrageri som i hele 2013.

I perioden fra 2014 til 2015 er antallet af anmeldte forbrydelser hidrørende databedrageri stukket helt af i den negative retning, da der er en stigning på 261 procent.

Den samme procentvise stigning kan ses år for år fra 2011 og frem til i dag.

I reelle tal lå antallet af anmeldte forbrydelser for databedrageri i 2011 på 647 tilfælde, mens det sidste år var røget helt op på 16.288 anmeldelser, hvilket svarer til en stigning på 2.517 procent på fem år.

Du kan se udviklingen her i denne graf:

Klik for større billede. Kilde: Danmarks Statistik/Rigspolitiet

Nye beregninger bag eksplosion

At lyssky elementer i stigende grad skulle have kastet sig over computerkeyboards, er dog kun en del af sandheden.

For et andet vigtigt element i opgørelsen over databedrageri er, at Rigspolitiet har ændret sin opgørelsesmetode over bedrageri. I de nyere opgørelser efter 2014 bliver anmeldelser for tyveri ved pengeautomater således nu også registreret som databedrageri.

Denne ændring gør ordensmagten opmærksom på i en pressemeddelelse i forbindelse med sin opgørelse over kriminaliteten sidste år.

Her bliver det blandt flere forbrydelser bemærket, at der er fald i antallet af hjemmerøverier, tricktyverier og indbrud i private hjem.

"Til gengæld kan vi se, at bedrageri er i vækst. Det er i høj grad et område, der er båret af den svindel, der finder sted på nettet. Politiet har oprustet markant på området, og tallene viser, at vi får fat i ganske mange af de mistænkte," lyder det fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg i pressemeddelesen.

Her bliver det også forklaret, at databedrageri blandt andet dækker over svindel på internettet med kortoplysninger eller NemID-koder, der er kommet kriminelle i hænde ved hjælp af phishingmails, hvor personer lokkes til at videregive oplysningerne.

Et lillebitte fald i år

2016 ser ikke ud til at blive markant anderledes, end den skitserede udvikling.

For trods et lille fald i antallet af sager om databedrageri i forhold til fjerde kvartal 2015, fortsætter den kedelige tendens med, at langt hovedparten af bedragerisagerne foregår på de digitale platforme.

De nyeste tal over databedrageri fordelt på kvartaler kan du se her:


Klik for større billede. Kilde: Danmarks Statistik/Rigspolitiet

Det skal samtidig nævnes, at der godt kan være en vis usikkerhed omkring at male et øjebliksbillede af bedragerisagerne, da tallene er styret af registreringsdatoen for anmeldelsen.

Selv bedragerigerningen er i sagens natur sket tidligere end anmeldelsesdatoen.

Læs også:
Ransomware, sikkerhed i biler og DDoS-angreb: Her er de værste sikkerhedsplager lige nu

Danske it-sikkerhedsfirmaer opruster: De it-kriminelle er blevet for dygtige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere