Podcast:Her er de nye (dyre) iPads og den nye Surface Laptop - men kan manglen på chips drille?

Her er området sydvest for Fredericia, hvor det nye datacenter står til at blive bygget.

Nyt gigantisk datacenter på vej til Danmark - har irske forbindelser

Et nyt gigantisk datacenter er på vej til Danmark, hvor det kommer til at ligge ved Fredericia. Der er stor mystik om, hvem der står bag - men der er irske forbindelser.

Et nyt kæmpe-datacenter er efter al sandsynlighed på vej til Danmark, hvor det vil blive etableret i et område få kilometer sydvest for Fredericia.

På Fredericia Kommunes hjemmeside kan man under høringssvar således se detaljerne om datacenter-projektet, fordi der er ansøgt og truffet en afgørelse om, at der der ikke er såkaldt VVM-pligt (Vurdering af Virkninger på Miljøet) på byggeprojektet.

Klagefristen for afgørelsen udløber i denne uge, den 4. august, og allerede nu er der flere offentlige dokumenter om projektet.

Der er tale om en meget omfattende datacenter, for i dokumenterne kan man blandt andet læse, at det bebyggede areal til datalagringsfaciliteter vil være på 117.740 kvadratmeter.

Til sammenligning er det enorme datacenter, som Apple bygger ved Viborg, på 166.000 kvadratmeter.

JydskeVestkysten kunne for et par uger siden afsløre en række detaljer om det nye datacenter-projekt, herunder blandt andet, at datacentret bliver så stort, at det kræver etableringen af to nye højspændingsstationer.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) fra Fredericia ville ikke kommentere JydskeVestkystens historie.

Det ved vi om datacentret
På Fredericia Kommunes hjemmeside ligger der dog flere dokumenter om byggeprojektet. Her kan man blandt andet finde følgende detaljer:

"Fredericia Kommune har den 2. maj 2016 modtaget en anmeldelse vedr. opførelse af bygninger til en datalagringsfacilitet i op til 4 etager med tilhørende administrations-, lager- og teknikbygninger, interne veje og p-arealer."

"Bygningerne vil huse servere beregnet til lagring og bearbejdning af meget store datamængder. Datalagringsfaciliteten har et stort energibehov hvorfor der etableres selvstændig strømforsyning. Det er derfor nødvendigt at strømforsyne bygningen via en 150 kV højspændingsstation."

"Da anlægget producerer meget varme, vil der blive etableret kølingsanlæg. Overskydende varme fra køleprocessen vil blive indsamlet og genbrugt andre steder i projektområdet."

"Bygningshøjden på datalagringsfaciliteten er ca. 28 meter. Bygningshøjden på højspændningsstationen er ca. 9 meter med tilhørende knækmaster og lynafledere på op til hhv. 18 og 26 meter."

Pilen peger mod Irland
Det fremgår desuden af dokumenterne på Fredericia Kommunes hjemmeside, at det er Dapsi International ApS c/o Gorrissen Federspiel (advokatfirma) fra H.C. Andersens Boulevard i København, der står bag anmeldelsen af projektet.

Da Computerworld får fat i kontaktpersonen, Peer Meisner, viser han sig at være fra advokatfirmaet Plesner.

Han ønsker ikke at at afsløre, hvem der reelt står bag projektet i Fredericia - kun at der nok ikke går så lang tid, før der kan meldes noget ud.

Lidt mere information om Dapsi International finder vi på CVR-registret: 

"Databehandling, webhosting og lignende serviceydelser."

"Selskabets formål er at drive virksomhed inden for handel og industri og anden i forbindelse hermed stående virksomhed samt at eje fast ejendom," lyder det på cvr.dk om Dapsi International. 

På cvr.dk fremgår det desuden, at Dapsi International blev stiftet sidste år af det irske selskab Moonville Limited, der holder til i Dublin.

Moonville Limited i Dublin blev stiftet i november sidste år. 

Det fremgår også, at direktøren i Dapsi International hedder Niels Vahman Bang, og der er såmænd også en Niels Bang, der er partner i Gorrissen Federspiel, som var afsender af ansøgningen til Fredericia Kommune.

Det er endnu ikke lykkedes at komme i kontakt med Niels Bang.

Flere oplysninger
De nye oplysninger om et datacenter ved Fredericia er langt fra de eneste indikationer af, at der sker ting og sager, hvad angår nye datacentre på dansk jord. 

I maj måned kunne Computerworld fortælle, at Skatterådet havde givet grønt lys for, at et udenlandsk it-firma kan bygge et dansk datacenter.

Computerworld har også tidligere afsløret, at organisationen Invest in Denmark arbejder på at få en eller flere internationale it-firmaer til at placere datacentre i Danmark.

Computerworld arbejder på at finde ud af mere om det nye datacenter ved Fredericia.

Læs også:

Afsløring: Hemmelige forhandlinger med it-giganter om nye datacentre på dansk jord

Apple bygger nyt kæmpe-datacenter i Danmark: Investerer milliarder

Skat giver grønt lys for udenlandsk it-firmas datacenter i Danmark

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.