Artikel top billede

Her er området sydvest for Fredericia, hvor det nye datacenter står til at blive bygget.

Nyt gigantisk datacenter på vej til Danmark - har irske forbindelser

Et nyt gigantisk datacenter er på vej til Danmark, hvor det kommer til at ligge ved Fredericia. Der er stor mystik om, hvem der står bag - men der er irske forbindelser.

Et nyt kæmpe-datacenter er efter al sandsynlighed på vej til Danmark, hvor det vil blive etableret i et område få kilometer sydvest for Fredericia.

På Fredericia Kommunes hjemmeside kan man under høringssvar således se detaljerne om datacenter-projektet, fordi der er ansøgt og truffet en afgørelse om, at der der ikke er såkaldt VVM-pligt (Vurdering af Virkninger på Miljøet) på byggeprojektet.

Klagefristen for afgørelsen udløber i denne uge, den 4. august, og allerede nu er der flere offentlige dokumenter om projektet.

Der er tale om en meget omfattende datacenter, for i dokumenterne kan man blandt andet læse, at det bebyggede areal til datalagringsfaciliteter vil være på 117.740 kvadratmeter.

Til sammenligning er det enorme datacenter, som Apple bygger ved Viborg, på 166.000 kvadratmeter.

JydskeVestkysten kunne for et par uger siden afsløre en række detaljer om det nye datacenter-projekt, herunder blandt andet, at datacentret bliver så stort, at det kræver etableringen af to nye højspændingsstationer.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S) fra Fredericia ville ikke kommentere JydskeVestkystens historie.

Det ved vi om datacentret

På Fredericia Kommunes hjemmeside ligger der dog flere dokumenter om byggeprojektet. Her kan man blandt andet finde følgende detaljer:

"Fredericia Kommune har den 2. maj 2016 modtaget en anmeldelse vedr. opførelse af bygninger til en datalagringsfacilitet i op til 4 etager med tilhørende administrations-, lager- og teknikbygninger, interne veje og p-arealer."

"Bygningerne vil huse servere beregnet til lagring og bearbejdning af meget store datamængder. Datalagringsfaciliteten har et stort energibehov hvorfor der etableres selvstændig strømforsyning. Det er derfor nødvendigt at strømforsyne bygningen via en 150 kV højspændingsstation."

"Da anlægget producerer meget varme, vil der blive etableret kølingsanlæg. Overskydende varme fra køleprocessen vil blive indsamlet og genbrugt andre steder i projektområdet."

"Bygningshøjden på datalagringsfaciliteten er ca. 28 meter. Bygningshøjden på højspændningsstationen er ca. 9 meter med tilhørende knækmaster og lynafledere på op til hhv. 18 og 26 meter."

Pilen peger mod Irland

Det fremgår desuden af dokumenterne på Fredericia Kommunes hjemmeside, at det er Dapsi International ApS c/o Gorrissen Federspiel (advokatfirma) fra H.C. Andersens Boulevard i København, der står bag anmeldelsen af projektet.

Da Computerworld får fat i kontaktpersonen, Peer Meisner, viser han sig at være fra advokatfirmaet Plesner.

Han ønsker ikke at at afsløre, hvem der reelt står bag projektet i Fredericia - kun at der nok ikke går så lang tid, før der kan meldes noget ud.

Lidt mere information om Dapsi International finder vi på CVR-registret: 

"Databehandling, webhosting og lignende serviceydelser."

"Selskabets formål er at drive virksomhed inden for handel og industri og anden i forbindelse hermed stående virksomhed samt at eje fast ejendom," lyder det på cvr.dk om Dapsi International. 

På cvr.dk fremgår det desuden, at Dapsi International blev stiftet sidste år af det irske selskab Moonville Limited, der holder til i Dublin.

Moonville Limited i Dublin blev stiftet i november sidste år. 

Det fremgår også, at direktøren i Dapsi International hedder Niels Vahman Bang, og der er såmænd også en Niels Bang, der er partner i Gorrissen Federspiel, som var afsender af ansøgningen til Fredericia Kommune.

Det er endnu ikke lykkedes at komme i kontakt med Niels Bang.

Flere oplysninger

De nye oplysninger om et datacenter ved Fredericia er langt fra de eneste indikationer af, at der sker ting og sager, hvad angår nye datacentre på dansk jord. 

I maj måned kunne Computerworld fortælle, at Skatterådet havde givet grønt lys for, at et udenlandsk it-firma kan bygge et dansk datacenter.

Computerworld har også tidligere afsløret, at organisationen Invest in Denmark arbejder på at få en eller flere internationale it-firmaer til at placere datacentre i Danmark.

Computerworld arbejder på at finde ud af mere om det nye datacenter ved Fredericia.

Læs også:

Afsløring: Hemmelige forhandlinger med it-giganter om nye datacentre på dansk jord

Apple bygger nyt kæmpe-datacenter i Danmark: Investerer milliarder

Skat giver grønt lys for udenlandsk it-firmas datacenter i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere