Jon von Tetzchner var i mange år manden bag Opera-browseren som stifter og direktør i selskabet. Nu indtager han de samme roller med den konkurrerende Vivaldi-browser.

Browser-ekspert: Derfor vil apps aldrig kunne erstatte browseren

Interview: Apps vil aldrig komme til at erstatte browseren, mener Jon von Tetchner, der stod bag Opera-browseren og nu i fuld sving som manden bag Vivaldi-browseren.

Apps versus browser.

Diskussionen var på sit højeste for nogle år siden, hvor app-feberen rasede, og der ligefrem var dem, der mente, at browseren var ved at være passé, og at apps ville komme til at dominere i fremtiden.

Selvom apps ganske rigtigt fylder meget i dag på smartphones og tablets, er browseren dog slet ikke forsvundet.

Tværtimod er der i øjeblikket et bedre udvalg af browsere og mere innovation på området, end der måske nogensinde har været.

Læs mere her: Browser-krigen 2016: Vælger du Chrome, Firefox, Safari, Edge - eller en helt anden browser?

Og det er slet ikke tilfældigt, hvis man spørger Jon von Tetzchner, der er stifter af og direktør i Vivaldi Technologies og havde de samme roller i Opera Software, før han forlod det selskab i 2011.

"Browseren er den eneste måde at få adgang til alt indholdet på internettet på," forklarer han til Computerworld.

Han ridser op, hvordan situationen var, før world wide web for alvor slog igennem:

"Det har taget lang tid at nå dertil, hvor vi er i dag. Krigs-dagene var faktisk før internettet."

"Det var dengang, hvor vi kun havde 'apps'. Hvis du havde en Mac, kunne du ikke rigtig kommunikere med dine venner på Windows. Der var kompatibilitets-problemer, dokumenter kunne ikke udveksles, og du kunne ikke køre selv de mest populære programmer. Der var en masse problemer."

"Web har været det, der samlede det hele, og det har ændret tingene dramatisk. Det vil være en alvorlig fejl at forlade det igen," lyder det fra Jon von Tetzchner, der altså nu er aktuel med Vivaldi-browseren.

Læs første del af interviewet: Vivaldi-stifter om behovet for en ny browser: De andre browsere har for mange begrænsninger

Jon von Tetzchner sender samtidig en stikpille afsted mod nogle af de mange apps, der i dag findes:

"Der er en masse virksomheder, der ser en fordel ved at give dig det indtryk, at du er nødt til at have en app. Apps er big business - og det er også ok. Men de fleste apps er faktisk websider i en frame."

"Du har brug for en browser, og det ser jeg ikke vil ændre sig. Det er det eneste, der er universelt. Du kan skrive en web-app eller en webside, og det vil fungere på tværs af alle devices."

"Alternativet er at lave applikationer, der kører på Windows, Mac, Linux, Android, iOS og så videre. Det er langt mere komplekst," lyder det fra Jon von Tetzchner.

Den 48-årige islænding er bosiddende i Boston i USA. Siden december 2013 har han arbejdet på at få udviklet den nye browser, Vivaldi.

Læs også:

Vivaldi-stifter om behovet for en ny browser: De andre browsere har for mange begrænsninger

Browser-krigen 2016: Vælger du Chrome, Firefox, Safari, Edge - eller en helt anden browser?

Helt ny browser klar i færdig udgave: Nu kan du hente Vivaldi 1.0

Prøvekørt: Derfor er den nye Vivaldi-browser noget helt særligt

Det vrimler med spændende browsere - men danskerne er mest til Chrome og Safari
Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.