Sikkerhedseksperter slår alarm: It-bombe tikker under præsidentvalget i 32 stater

Det amerikanske præsidentvalg er ifølge flere sikkerhedseksperter i fare for at få manipulerede stemmeresultater, når der om få måneder bliver introduceret e-valg i flere stater.

Tirsdag den 8.november skal amerikanerne i stemmeboksen og placere et kryds på enten Demokraternes kandidat Hillary Clinton eller Republikanernes bud på en præsident, Donald Trump.

I 32 amerikanske stater bliver der tilbudt online-afstemning beregnet til amerikanske borgere i udlandet som eksempelvis soldater med oversøisk tjeneste.

Flere sikkerhedseksperter og herunder præsident Barack Obamas sikkerhedsfolk råber dog ifølge The Washington Post vagt i gevær angående online-afstemningerne.

For de elektroniske stemmeafgivelser over internettet vurderes ikke til at være sikre - hverken nu eller i den nærmeste fremtid.

Nemt versus sikkert
Blandt kritikerne af online-afstemningen er sikkerhedsekspert Neil Jenkins fra det amerikanske vagtværn Homeland Security, som ifølge Til The Washington Post i foråret var ude med følgende svada om risici ved online-afstemninger:

"Vi tror, at online-afstemning og især online-afstemning i større skala vil medføre en stor risiko for hele afstemningssystemet. Det rammer borgernes forventninger til fortroligheden, ansvarligheden og sikkerheden ved deres stemmeafgivelse, da det åbner en ladeport for manipulation af afstemningsresultatet."

Fortalerne for internet-afstemninger har i efterhånden mange år påpeget, at stemmeafgivelser i en browser transmitteret over internettet har en kæmpefordel i, at det er nemt og bekvemt for borgerne.

Modstanderne af e-valg på nettet slår derimod på tromme for, at man ikke kan være sikker på, at stemmeafgivelsen foregår frivilligt, når det sker hjemme i privaten, og at det højner risikoen for stemmemanipulation fra eksempelvis hackere.

"Kineserne er ret gode til at komme ind i alles systemer. De har jo hacket de fleste af de 500 største virksomheder," forklarer internetsikkerheds-professor Ron Rivest fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) til The Washington Post.

En broget historik
Hans professorkollega J. Alex Halderman fra Michigan Universitetet har gennemført et forsøg, hvor offentligheden kunne angribe et online-stemmesystem. Inden for 48 timer var systemet overtaget, og alle stemmerne ændret.

Blandt andet på den baggrund konkluderer J. Alex Halderman, at der vil gå årtier, før internet-afstemninger kan være sikre.

Hvis de amerikanske myndigheder kigger lidt på de nyeste sider i historiebogen, er der også flere steder, hvor der burde være indsat æselører, som advarsel for alt for innovative tiltag med e-valg.

Så sent som ved midtvejsvalget til Kongressen i 2014 var der således flere steder, hvor der var digitalt kaos i forbindelse med stemmeafgivelserne.

Det kan du læse mere om her: Amerikansk valg igen præget af flere computer-problemer

Læs også:
Sådan har Norge fået e-valg til at fungere
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.