Artikel top billede

Microsofts nye virkelighed: Når den store digitale transformation rammer dig med høj fart

Reportage: Med nye værktøjer, nye avancerede sikkerhedsløsninger og nye analyse-muligheder skubber Microsoft yderligere på rykket mod cloud'en. Kom med på den digitale transformation nu, lyder budskabet fra selskabets store Ignite-konference, der netop er blevet skudt i gang. Se her, hvad Microsoft har i støbeskeen.

Microsoft Ignite, Atlanta, USA: Hvis nogen skulle være i tvivl: Den store digitale transformation er begyndt, og den kommer ikke til at stoppe.

Alting sker meget hurtigt, og centralt i alting står cloud'en. Er du med på bølgen eller venter du stadig?

Er du en af dem, der stadig venter, bør du omgående komme i gang. For en udflytning af din it-infrastruktur til cloud'en skaber plads til kreativitet, produktivitet og agilitet i organisationen, der til gengæld skal fokusere mindre på driften, serverne og jernet i kælderen.

Den sang har vi efterhånden hørt nogle gange. Men noget er begyndt at ske.

Der hersker i hvert fald en pludrende stemning af optimisme og tro på en spændende fremtid på Microsoft store Ignite-konference, der mandag blev skudt i gang i Atlanta, USA, med deltagelse af 23.000 deltagere fra hele verden - herunder omkring 600 danskere.

Ignite-konferencen er Microsofts business-tech-konference og er opstået som en sammenlægning af en række mere teknologi-specifikke samlinger.

Sammenlægningen underbygger den pointe, som Microsoft (og andre) har understreget igen og igen i de senere år: Teknologier, infrastrukturer, systemer, processer og funktioner smelter sammen og bliver mere og mere indbyrdes afhængig.

Og det går stærkt, viser alene den kadence, som teknologi-firmaerne for tiden launcher nye produkter med.

Det øgede samspil mellem teknologioerne øger kompleksiteten markant. Men det øger også muligheder for dem, der vælger rigtigt.

"Engang sagde vi, at 'it' står for 'Information Technology.' Men i dag er betydningen langt mere 'Innovation og Transformation. Med mere personal computing, mere business processecing, mere brug af intelligente platforme, kan vi høstre enorme fordele.Den store opgave lige nu er at gøre it-afdelingen til heltene i virksomhederne'," lød det fra Julia White, chef for Microsofts division for cloud og enterprise.

Som altid bliver vinderen den, der bedst forstår at udnytte de nye muligheder, og det er grunden til, at de mange tusinder it-folk kan trommes sammen i Atlanta:

De søger ny viden, ny inspiration og nye ideer til at komme foran konkurrenterne - og få deres kunder til at banke deres konkurrenter.

Den store digitale transformation har også ramt Microsoft-verdenen, der i de seneste år har været gennem en markant transformations-proces væk fra det ensidige fokus på lukkede platforme og over mod en multiplatform-strategi, hvor mange platforme, teknologier og lignende inviteres inden for i det engang så lukkede miljø.

Det ser vi måske tydeligst med cloud-centralen Azure, der består af et væld af forskellige business-rettede teknologier - inklusive løsninger fra flere ellers indædte Microsoft-konkurrenter som Linux, Oracle, VMware og mange andre.

Det er en verden proppet med data, dataopsamling og analyseværktøjer. Og det er noget, som Microsoft lægger vægt på i udviklingen af nye produkter.

Fra scenen under åbningsceremonien præsenterede selskabet således en række nye teknologier, som er på vej til Office 365.

Flere af dem er ret simple.

Blandt de nye funktioner - der bygger på Microsofts analyse-værktøj, Delve (som omdøbes til MyAnalytics) - finder vi eksempelvis en løsning, hvor Office 365 med et enkelt klik kan vise, hvor mange af modtagerne, der rent faktisk har læst en specifik mail, som du har sendt. Samt hvornår præcist de har læst den.

I en demonstration viste Yusuf Mehdi, hvordan han kunne se, at blot 45 procent af modtagerne af en mail, han havde sendt, havde læst den pågældende mail.

"Med disse oplysninger kan jeg få en ide om, hvordan jeg kan tilrette min mail, så flere læser den," lød det fra Microsofts topchef for Windows and Devices, Yusuf Mehdi.

Ligeledes vil et simpelt værktøj hurtigt vise dig, hvor lang tid du tager om besvare mail fra forskellige modtagere.

En anden tidsrøver er møder, som af mange ofte opfattes som ineffektive.

Her er Microsoft på trapperne med en ny teknologi, der via et samspil med Office 365-kalenderen vil kunne give dig en hurtig analyse af dine aktiviteter under bestemte møder.

Her noterer teknologien, når du springer til overspringshandlinger - mail, opgaveløsning, browsning og andet - mens du egentlig skulle holde møde.

"Den viden vil vi kunne anvende til at forbedre mødestrukturer og optimere dagsordenen punkter," sagde Yusuf Mehdi

"Med disse analyse-funktioner vil vi kunne tilrette vores mails og budskaber, så vi når flere og bliver mere effektive. Det er en slags 'fitbit for work,' sagde han.

Bør indføre strategi

Når det gælder overgangen til cloud, er den ikke gratis. For alle virksomheder har gamle systemer kørende, som har dannet grundlag for processer og arbejdsgange, som måske fungerer ok.

Men som ikke desto mindre ikke er tidssvarende i en tid, hvor man godt kan regne med, at i hvert fald et udsnit af konkurrenterne er i gang med at finde smartere og mere effektive måder at håndtere tingene på.

"Det er helt sikkert, at en overgang til cloud'en kan sænke omkostningerne og gøre tingene mindre komplicerede. Men der er også en risiko, og der er mange ting at lære. Overgangen til cloud'en indebærer markante ændringer for alle. Alle virksomheder har brug for en strategi på området," siger Microsofts clouid-chef, Scott Guthrie.

Kun fantasien sætter grænser for mulighederne for at sammenkøre data, processer og teknologier i skyen. Og for at udklække data, som man faktisk kan bruge til noget.

Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed

Og så er der sikkerheden.

Intet område er så vigtigt som it-sikkerheden i en tid, hvor trusselslandskabet bliver mere og mere dynamisk og komplekst - og hvor virksomhederne samtidig har brug for, at de ofte løst tilknyttede medarbejdere kan fungere frit, agilt og uden alt for produktivitets-hæmmende begrænsninger.

"Sikkerhed er en virkelig udfordring for os. De kriminelles metoder bliver hele tiden mere sofistikerede, og alle endpoints kan være mål for dem. Sikkerheds-risici bliver større i takt med, at vi øgetr produktiviteten. Der vil hele tiden opstå nye angrebs-flanker, som de kriminelle kan udnytte," siger Yusuf Mehdi.

Problemet er, at vi ikke opdager skaden, før den er sket. Og ofte meget lang tid efter.

Microsoft mener, at en stor del af problemet er løst, hvis vi kan opdage en indtrængende fremmed tidligt.

Selskabet lancerer derfor nu en hel række nye sikkerhedsfunktioner til Windows 10 Enterprise, Office 365, Azure og Enterprise Mobility and Security.

Fælles for dem er, at de sigter mod både beskyttelse og det, som Microsoft kalder for 'post-intrusion' - altså handlingerne efter, at indtrængere er kommet inden for,.

Teknologierne er baseret på både cloud-baserede sikkerheds-analyser, trussels-indberetninger og overvågning af systemerne efter uregelmæssige bevægelser.

Med i billedet er også den nye 'Security Graph,' som indsamler og analyserer data om sikkerhedstrusler og lignende fra 200 milliarder månedlige emails og en milliard Windows-opdateringer.

De nye værktøjer betyder, at den sikkerhedsansvarlige kan identificere og følge et angrebs forløb i organisationen ret nøjagtigt og minut for minut og at den it-ansvarlige skal kunne varsles om en indtrængende langt tidligere.

"Alle bliver jo angrebet. Med disse værktøjer kan vi reagere på angreb meget hurtigere og ikke som i dag først efter flere måneder eller endda år. Alle bliver angrebet. Det handler om at håndtere det," sagde Yusuf Mehdi.

Kom med før det er for sent

Central i det hele står for Microsodft cloud'en som omdrejningspunkt for hele den digitale transformation, der er mange-facetteret og kompleks og som vil få konsekvenser for både den måde, som vi arbejder på, innovation, arbejdsgange, markedsføring, brugerinddragelse og meget andet.

Det er noget, som Microsoft vil gå 'meget aggressivt' efter som hovedleverandør af services, viden og løsninger.

For som - som selskabet siger - står 'IT' ikke længere for 'information technology,' men for 'innovation and transformation.'