Fem spørgsmål til Forbrugerrådet: Hvorfor skal Google egentlig anmeldes for at krænke danskernes privatliv?

Googles dataindsamling er helt ude af proportioner, mener Forbrugerrådet Tænk, der har anmeldt Google for brud på persondataloven. Men hvorfor skal Google egentlig anmeldes?

Det er især Googles indsamling af søgedata og såkaldte lokationsdata om brugernes færden i den fysiske verden, den er gal med.

Det er holdningen hos Anette Høyrup, der er seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk, der tirsdag har meldt Google til Datatilsynet. 

"Søgehistorik og lokationshistorik er meget, meget privat og kan bruges til at udarbejde nogle meget detaljerede profiler om al vores færden, og vi undrer os over, at Google har behov for at gemme det i adskillige år," siger Anette Høyrup til Computerworld. 

"Det, mener vi, er et problem ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, fordi der er en risiko for, at de oplysninger kan falde i hænderne på folk med dårlige hensigter," uddyber hun.

Anette Høyrup understreger dog også, at Forbrugerrådet Tænk ikke har kendskab til tilfælde, hvor Google-data er blevet lækket eller har grund grund til at mistænke Google for ikke have styr på sikkerheden.

"Men ikke desto mindre er der en potentiel risiko, og jo flere data, der er samlet ét sted, jo mere sårbare er vi som forbrugere," siger hun.

Læs også: Forbrugerrådet i hårdt angreb på Googles datahøst - bliver anmeldt til Datatilsynet for at krænke danskernes privatliv

Men påhviler der ikke også et anvar på den enkelte forbruger for at sikre sig, hvilke tjenester man bruger og hvor meget data, man afleverer til tjenesterne?

"Jo, selfølgelig skal man som forbruger været kritisk og bevidst i forhold til, hvad der foregår af dataindsamling."

"Men det er vores indtryk, at det overrasker mange forbrugere, når de finder ud af, hvor mange data, der bliver indsamlet om dem. Men vi mener sørme også, at det er vigtigt, at virksomhederne bygger deres systemer op, så de overholder reglerne."

"Det vil sige, at de ikke må indsamle flere data, end det er nødvendigt for at opfylde formålet, og her mener vi, at det er unødvendigt, når Google gemmer data om os i fire, fem eller seks år," siger hun.

Persondataloven indeholder dog ifølge Anette Høyrup ikke klare retningslinjer om, hvor længe dataerne må opbevares.

I siger selv, at I ikke har kendskab til, at Googles dataindsamling har ført til misbrug. Risikerer I så ikke bare at gøre danskerne unødigt nervøse med de her udmeldinger?

"Vi har naturligvis ingen interesse i at skræmme forbrugerne, og det er rigtig meget, som forbrugerne kan gøre selv. Eksempelvis kan de selv logge ind og ændre deres privatlivsindstillinger. Men vores udmeldinger er først og fremmest et opråb til Google, fordi vi mener, at det er vigtigt, at de her store virksomheder går forrest og bygger bedre privatlivssikring ind i deres tjenester."

Kan man ikke bare benytte en anden tjeneste?
I de kommende år kommer vi til at se et boom i tjenester, der er baseret på kunstig intelligens. Det er en type tjenester, der bliver fodret med data. Er det her ikke noget, som forbrugerne bare bør vænne sig til, hvis de gerne vil have fede og innovative internettjenester?

"Selvfølgelig skal vi vænne os til, at data-indsamling foregår, og dataindsamling giver os utvivlsomt adgang til fede tjenester."

"Men vores ret til privatliv gælder også i et digitalt univers, og det bør ikke være noget problem, hvis virksomhederne blot lever op til deres ansvar og automatisk sletter deres data eller anonymiserer deres data efter stykke tid."

Men det må vel alt andet lige gå udover kvaliteten af denne type tjenester, hvis virksomhederne skal begrænse deres dataindsamling?

"Det mener vi ikke nødvendigvis behøver være tilfældet, og det er vores forhåbning, at store virksomheder som Google i fremtiden vil gøre privacy til et konkurrenceparameter."

Men hvorfor er det at Google skal straffes for det her. Hvis brugerne ikke mener, at Googles dataindsamling står i et rimeligt forhold i forhold til kvaliteten af Googles tjenester, så står det forbrugerne frit for at fravælge Googles tjenester. Eksempelvis findes der en glimrende søgemaskine ved navn DuckDuckGo, der sætter privacy i højsædet?

"Den mulighed er der altid, men Google er en stor virksomhed, som man naturligvis bør forvente lever op til reglerne for indsamling af persondata."

"Så nej, det er ikke alene forbrugernes ansvar. Vi kan ikke forvente, at forbrugerne kan gennemskue præcist, hvilke data, som der bliver indsamlet om dem, og her må vi forvente, at virksomhederne lever op til reglerne og skaber den nødvendige gennemsigtighed for forbrugerne."

I øjeblikket har Datatilsynet ingen sanktionsmuligheder i denne type sager, men det ændrer sig 2018, hvor EU's persondata- forordning træder i kraft.

Læs også:

Forbrugerrådet i hårdt angreb på Googles datahøst - bliver anmeldt til Datatilsynet for at krænke danskernes privatlivYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.