Her er hele listen:Sådan klarer 50 danske it-virksomheder sig i Computerworlds store image-undersøgelse

Artikel top billede

Folkekirken bryder basal it-sikkerhedsregel: "Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her"

Folkekirken bevæger sig på kanten af persondataloven. Kirken opfordrer borgere til at sende cpr-numre i åbne emails, når de vil udmeldes eller registrere deres børn som konfirmander.

Det gejstlige Danmark har tilsyneladende ikke styr på it-sikkerheden.

Kirker i hele landet beder nemlig borgere om at sende cpr-numre i ganske almindelige emails, når de vil meldes ud af folkekirken eller melde deres børn til konfirmand-undervisning.

I det sidste tilfælde er det børnenes cpr-numre, der skal sendes til kirken med usikker e-post.

Dermed balancerer folkekirken på kanten af persondataloven og er direkte i strid med kirkeministeriets retningslinjer for håndtering af data.

Ifølge persondataloven må offentlige myndigheder ikke transmittere persondata ukrypteret over det åbne internet. Og selvom det i dette tilfælde er borgeren selv, der transmitterer data, tager Kirkeministeriet klar afstand fra den usikre praksis i kirkerne.

"Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her. Der er en række vejledninger om, hvordan de skal håndtere de data, så der er ingen undskyldning," siger Torben Stærgård, der er kontorchef for Folkekirkens IT hos Kirkeministeriet til Computerworld.

Han tilføjer, at han vil kontakte kirkerne og sørge for, at de retter ind.

"Jeg vil nu skrive ud til dem og fortælle dem, at denne her praksis ikke er i orden."

Datatilsynet kritiserer

Fordi det ikke er kirkerne, der sender cpr-numrene på åben mail, er den usikre indsamling af data ikke direkte ulovlig.

Men ikke desto mindre møder kirkerne kritik fra Datatilsynet, der opfordrer kirkerne til at ændre praksis.

"Efter Datatilsynets opfattelse bør kirkerne ikke indrette sig således, at de opfordrer forældrene til at transmittere personnumre på en usikker måde. Dette følger af princippet om god databehandlingsskik, jf. persondatalovens § 5, stk. 1," hedder det i en mail fra tilsynet.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra biskopperne for de stifter, hvis kirker indsamler cpr-numre på usikker vis.

Biskopperne har ved deadline ikke ønsket at medvirke på grund af et fire dage langt bispemøde, som har gjort, at de er utilgængelige for pressen.

Læs også: Jeg har mailet mig ud af folkekirken - så (skræmmende) let var det
IT-JOB

Tefcold A/S

IT Coordinator

SOS International A/S

System Specialist

Politiets Efterretningstjeneste

IT-sikkerhedseksperter til PET
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere