Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Folkekirken bryder basal it-sikkerhedsregel: "Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her"

Folkekirken bevæger sig på kanten af persondataloven. Kirken opfordrer borgere til at sende cpr-numre i åbne emails, når de vil udmeldes eller registrere deres børn som konfirmander.

Det gejstlige Danmark har tilsyneladende ikke styr på it-sikkerheden.

Kirker i hele landet beder nemlig borgere om at sende cpr-numre i ganske almindelige emails, når de vil meldes ud af folkekirken eller melde deres børn til konfirmand-undervisning.

I det sidste tilfælde er det børnenes cpr-numre, der skal sendes til kirken med usikker e-post.

Dermed balancerer folkekirken på kanten af persondataloven og er direkte i strid med kirkeministeriets retningslinjer for håndtering af data.

Ifølge persondataloven må offentlige myndigheder ikke transmittere persondata ukrypteret over det åbne internet. Og selvom det i dette tilfælde er borgeren selv, der transmitterer data, tager Kirkeministeriet klar afstand fra den usikre praksis i kirkerne.

"Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her. Der er en række vejledninger om, hvordan de skal håndtere de data, så der er ingen undskyldning," siger Torben Stærgård, der er kontorchef for Folkekirkens IT hos Kirkeministeriet til Computerworld.

Han tilføjer, at han vil kontakte kirkerne og sørge for, at de retter ind.

"Jeg vil nu skrive ud til dem og fortælle dem, at denne her praksis ikke er i orden."

Datatilsynet kritiserer

Fordi det ikke er kirkerne, der sender cpr-numrene på åben mail, er den usikre indsamling af data ikke direkte ulovlig.

Men ikke desto mindre møder kirkerne kritik fra Datatilsynet, der opfordrer kirkerne til at ændre praksis.

"Efter Datatilsynets opfattelse bør kirkerne ikke indrette sig således, at de opfordrer forældrene til at transmittere personnumre på en usikker måde. Dette følger af princippet om god databehandlingsskik, jf. persondatalovens § 5, stk. 1," hedder det i en mail fra tilsynet.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra biskopperne for de stifter, hvis kirker indsamler cpr-numre på usikker vis.

Biskopperne har ved deadline ikke ønsket at medvirke på grund af et fire dage langt bispemøde, som har gjort, at de er utilgængelige for pressen.

Læs også: Jeg har mailet mig ud af folkekirken - så (skræmmende) let var det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere