Artikel top billede

Folkekirken bryder basal it-sikkerhedsregel: "Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her"

Folkekirken bevæger sig på kanten af persondataloven. Kirken opfordrer borgere til at sende cpr-numre i åbne emails, når de vil udmeldes eller registrere deres børn som konfirmander.

Det gejstlige Danmark har tilsyneladende ikke styr på it-sikkerheden.

Kirker i hele landet beder nemlig borgere om at sende cpr-numre i ganske almindelige emails, når de vil meldes ud af folkekirken eller melde deres børn til konfirmand-undervisning.

I det sidste tilfælde er det børnenes cpr-numre, der skal sendes til kirken med usikker e-post.

Dermed balancerer folkekirken på kanten af persondataloven og er direkte i strid med kirkeministeriets retningslinjer for håndtering af data.

Ifølge persondataloven må offentlige myndigheder ikke transmittere persondata ukrypteret over det åbne internet. Og selvom det i dette tilfælde er borgeren selv, der transmitterer data, tager Kirkeministeriet klar afstand fra den usikre praksis i kirkerne.

"Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her. Der er en række vejledninger om, hvordan de skal håndtere de data, så der er ingen undskyldning," siger Torben Stærgård, der er kontorchef for Folkekirkens IT hos Kirkeministeriet til Computerworld.

Han tilføjer, at han vil kontakte kirkerne og sørge for, at de retter ind.

"Jeg vil nu skrive ud til dem og fortælle dem, at denne her praksis ikke er i orden."

Datatilsynet kritiserer

Fordi det ikke er kirkerne, der sender cpr-numrene på åben mail, er den usikre indsamling af data ikke direkte ulovlig.

Men ikke desto mindre møder kirkerne kritik fra Datatilsynet, der opfordrer kirkerne til at ændre praksis.

"Efter Datatilsynets opfattelse bør kirkerne ikke indrette sig således, at de opfordrer forældrene til at transmittere personnumre på en usikker måde. Dette følger af princippet om god databehandlingsskik, jf. persondatalovens § 5, stk. 1," hedder det i en mail fra tilsynet.

Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra biskopperne for de stifter, hvis kirker indsamler cpr-numre på usikker vis.

Biskopperne har ved deadline ikke ønsket at medvirke på grund af et fire dage langt bispemøde, som har gjort, at de er utilgængelige for pressen.

Læs også: Jeg har mailet mig ud af folkekirken - så (skræmmende) let var det
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere