Artikel top billede

Produkter som Amazon's Alexa kommer til at blive langt mere dominerende i vores hverdag i fremtiden. Det mener milliardær og it-spåmand Michael Saylor, der før har haft ret i sine fremtidssyner.

Bliver lige så banebrydende som kunstig intelligens og cloud: Stemmestyring bliver afgørende i de kommende år

Interview: Snart vil vi i høj grad betjene de fleste af hverdagens tekniske hjælpemidler ved hjælp af vores stemme. Sådan lyder spådommen fra it-milliardær og forfatter Michael Saylor, der før har haft held med at spå om fremtiden.

Revolutionerende var det, da det blev muligt at flytte store dele af vores hverdag over på et digital instrument, som man kunne holde i hånden.

Men det er snart fortid vurderer it-milliardær og forfatter Michael Saylor. Han forudsagde, at alt ville blive mobilt i sin bog fra 2012 "The Mobile Wave" - nu hører han stemmer forude.

"Teknisk tror jeg, at de store bølger, vi ser skylle ind over os nu, bliver cloudbølgen, ai-bølgen men særligt voice-bølgen," siger han.

"Jeg tror, at den her voice-bølge kommer til at sprede sig alle steder. Det vil blive bygget ind i biler, huse, fjernsyn og møbler. Det er så praktisk, at alle vil have det, og det sparer en masse tid og energi."

Nu kommer gennembrudet

Følger man en smule med, så ved man, at det i mange år har været et stort mål for mange udviklere at få lavet en stemmekontrol, der rent faktisk virker. 

Derfor kan man også tillade sig at være en kende skeptisk overfor, at der netop nu skulle være et gennembrud i sagen. Det er Michael Saylor fuldstændig uenig i. Han mener, at tiden er netop nu er inde. 

"Jeg plejer at sige  "technology fails until it succeeds". Jeg har studeret videnskabshistorie på MIT, og det har været sådan med alle videnskabelige paradigmeskift, at det altid fejlede, indtil det ikke gjorde det længere," siger han.

"Mennesket forsøgte at bygge en flyvemaskine i 2000 år, indtil det lykkedes i 1903. Hvis du havde spurgt nogen i 1901 om en flyvemaskine nogensinde ville virke, ville de komme med hundrede forklaringer på, hvorfor den ikke ville virke og hundrede eksempler på, at nogle havde forsøgt sig og var kommet galt afsted, men til sidst virkede det."

Sådan er det i følge Michael Saylor også med stemmekontrol. Selv om man i mange år har haft middelmådige erfaringer med teknologien, så bare i løbet af de seneste måneder er teknologien begyndt at storme frem.

"Det virkede ikke i 2013. Det begyndte at virke i 2015 og de seneste måneder har det virket rigtig fint. Det er som en s-kurve. Man prøver og prøver og så lykkes det og "baam", så kører det og kommer til at køre i 10 år," siger Michael Saylor begejstret.

Komponenter betyder alt
     
Grunden til, at vi netop nu skal til at kigge frem mod en tilværelse, hvor vores stemme styrer musikken, lyset, ovnen og alt muligt andet skal ses som et tegn på, at puslespillets brikker nu falder på plads.

"Der er altid en begrænsning af teknologi. Echo-instrumentet fra Amazon kræver syv retningsbestemte mikrofoner, der er tilsluttet til en billig men kraftfuld chip, der så er sat til hurtigt internet og en kraftfuld cloud. Hvis du fjerner en af de komponenter så er det bare "a piece pf junk."," siger Michael Saylor.

Har før haft ret
Forudsigelsen kommer ikke fra en Hr. hvem-som-helst.

I 2012 udgav Michael Saylor bogen "The Mobile Wave".

Heri beskrev han, hvordan mange ting fremadrettet ville blive mere mobile på grund af den teknologiske udvikling man så indenfor tablets og smartphones. 

Han argumenterer i bogen for, at idet fremtidens computer er mobil vil det stille ryste op i hele den måde man tænker virksomheder på i dag.

Han var allerede dengang fokuseret på mulighederne for at flytte bankforretninger over på mobilen, og han mener selv i store træk, at han fik ret i mange af sine spådomme. 

"Jeg mener substantielt at alt, hvad jeg forudsagde, blev til virkelighed. Jeg troede, at vi ville have haft en halv til en hel milliard flere smartphones, end vi har i dag, så der var nok lidt optimistisk."

Voldsomt begejstret

Den 52-årige bagmand bag amerikanske Microstrategy, der udvikler software, der analyserer og visualiserer data for virksomheder, er da i øjeblikket også helt oppe at køre over de første effektive eksempler på voice-bølgen.  

"Lad os tage Alexa fra Amazon. Du sætter den på bordet og kobler den på internettet, og så kan du tale med den. Du kan sige "Alexa spil Hotel California", du kan spørge, hvad temperaturen er, eller du kan spørge, hvor gammel Michael Saylor er, og hun vil svare dig," siger han. 

"Det virkede slet ikke for to år siden, men sidste år fik jeg selv en. Jeg troede, det var legetøj, så jeg begyndte at lege med den. Nu har jeg købt ti mere. Jeg har en i loftet i mit soveværelse i Washington D.C, en i mit soveværelse i Miami og en ved min pool. Når jeg går i seng om aftenen, beder jeg Alexa om at vække mig klokken syv. Det ligesom Edwin Jarvis i Iron Man," siger den amerikaneren, der tror på, at hjælpemidler som Alexa har en stor fremtid i vente. 

Oplagt til hoteller

Et af de steder, som Michael Saylor mener er oplagt for den velfugnerende stemmekontrol er på alverdens hoteller, hvor gæsterne vil kunne drage nytte af det. 

"Jeg har været på 1.000 hotelværelser de seneste 10 år. Hver dag jeg vågner på et hotel, er der altid en clockradio, og der er altid en telefon, så man kan ringe til hotellets concierge," siger Michael Saylor og fortsætter:

"Sidst jeg var i New York boede jeg på Ritz ved Battery Park. Jeg kiggede på værelsets cd-afspiller og tænkte, at man burde rive det ud og i stedet installere et echo-device. Det skal installeres på alle hotelværelser i hele verden. Så kan jeg sætte et vækkeur, spille min musik, bestille roomservice eller bede om friske håndklæder," siger Michael Saylor. 

Computerworld har tidligere testet Alexa. Det finder resultatet af testen her: Test: Amazon Alexa er en nem genvej til det smarte hjem, du drømmer om
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere