Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard)

It-minister Sophie Løhde: Lovgivning står i vejen for succesfuld digitalisering

Mange af de offentlige it-skandaler skyldes, at de danske love er for komplekse til at de kan digitaliseres på en effektiv måde. It-minister Sophie Løhde (V) vil gribe ind.

Mange af de offentlige it-skandaler bunder ikke i dårligt it-arbejde, men i kompleks og indviklet lovgivning.

Sådan lyder det fra fra innovationsminister Sophie Løhde (V) i et debatindlæg på Altinget.

Her peger hun på, at det er et ‘generelt problem' at de danske love er fulde af undtagelser, tilføjelser og skøn, der altsammen er noget, som it-systemer har svært ved at kapere.

It-systemer tænker i sagens natur logisk. Og derfor fungerer de bedst med enkle og gennemskueregler uden for mange muligheder for gradbøjninger.

"Derfor har jeg en stærk ambition om at gøre vores lovgivning mere digitaliseringsklar. Det vil blandt andet sige, at lovgivningen ikke må være så kompleks, at den ikke kan administreres digitalt. Det gælder både i forhold til ny lovgivning, men også når vi reviderer allerede gældende love og regler," lyder det fra ministeren.

Samme melding kom fra et stort set enigt folketing helt tilbage ved Folketingets åbning i 2015.

Dengang krævede en række ordførere, at den danske lovgivning blev kigget efter i sømmene for at gøre den mere digitaliseringsparat.

Også dengang lød det, at kompleksiteten skyldtes, at lovgivningen typisk er strikket sammen af et kludetæppe af tilføjelser, undtagelser, tillæg, særregler, tilføjelser til tilføjelserne og så videre.

Det kan du læse mere om her: Politikere banker hårdt i bordet: It-skandalerne skal føre til ændringer i dansk lovgivning.

Siden har også Statens It-projektråd været på banen med lignende synspunkter. Her har næsformand Birgit Nørregaard peget på, at netop lov-kompleksiteten er en af de tre barrierer, som de offentlige it-projekter typisk løber ind i.

De to øvrige er statens silo-opbygning samt statens karriere-struktur.

Læs også:

Vi får nok aldrig bugt med statens it-katastrofer

Professor om it-skandaler: Staten bør fokusere mere på god it-ledelse og mindre på pris i udbud
IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

MAN Energy Solutions

Cloud FinOps Practitioner

ALD Automotive Danmark A/S

Regional IT-administrator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere