Artikel top billede

Oracle siger stop: Vil af med ansvaret for Java EE - men hvem skal overtage?

Oracle vil have nogle andre til at stå med ansvaret for udviklingen af enterprise-versionen af Java, som Oracle overtog med købet af Sun Microsystems i 2010.

Oracle vil have nogle andre til at overtage ansvaret for enterprise-versionen af Java - Jave Enterprise Edition (Java EE).

Selskabet er derfor gået på jagt efter organisationer, som kan forestilles sig at overtage opgaven.

Oracle har her især kig på forskellige open source-organisationer som eksempelvis Apache eller Eclipse.

Meddelelsen fra Oracle kommer i forbindelse med den kommende lancering af den nye version, Java EE 8.

Selskabet meddeler, at lanceringen af Java EE 8 rummer en mulighed for at ‘gentænke den måde, hvorpå platformen bliver udviklet.’

Java EE bliver i dag udviklet som open source med bidrag fra en større kreds af udviklere.

Men den styres af Oracle i en proces, som ifølge Oracle ikke er særlig fleksibel og agil - og faktisk heller ikke åben nok.

“Vi mener, at det rigtige skridt vil være at flytte Java EE-teknologier over til en open source foundation, hvilket vil kunne sikre mere agile processer, implemetering af mere fleksibel licensiering og ændringer i governance-processerne,” lyder det fra Oracle.

Fulgte med Sun

Oracle overtog Java med købet af Sun Technologies i 2010.

Med i købet fulgte James Gosling, der regnes for at være opfinderes af Java, men han forlod Oracle efter ganske få måneder til fordel for en stilling hos Google - som han også forlod efter ganske måneder.

Det kan du læse mere om her: Java-opfinder James Gosling forlader Google

James Gosling har adskillige gange opfordret Oracle til at slippe tøjlerne på Java, og han har endda solgt t-shirts med påskriften ‘Free Java.’

Læs også: Endnu en fremtrædende person i Java-udviklingen forlader Oracle

Oracle nævner ikke specifikt nogle kandidater til at overtage ansvaret. Men der peges fra flere steder på Apache Software Foundation og Eclipse Foundation som muligheder.

Eclipse har allerede overtaget håndteringen af Hudson integrations-serveren fra Oracle, mens Apache har overtaget håndteringen af OpenOffice og NetBeans IDE.

Alle disse tre teknologier overtog Oracle også i forbindelse med købet af Sun Microsystems i 2010.

Dengang udløste købet straks bekymring i open source-kredse. Selv forsøgte Sun at berolige miljøet.

Det kan du læse mere om her: Sun: Java er i sikre hænder hos Oracle

Eclipse erklærer sig over for Computerworlds amerikanske nyhedsbureau da også klar til at overtage håndteringen af Java EE.

“Det vil være godt for både platformen og for communitiet, hvis Java EE flyttes til en leverandør-neutral open source foundation. Bliver vi spurgt, vil vi med glæde overtage opgaven som værts-organisation,” lyder det fra Eclipse-chef, Mike Milinkovuis.

Oracle vil fortsat gerne være en del af udviklingen af Java EE.

“Men vi tror på en mere åben proces, der ikke er afhængig af en leverandør som platforms-ansvarlig. Det vil anspore til større deltagelse og innovaiton,” lyder det fra Oracle.

Den anden store Java-variant, Java SE (Standard Edition), bliver i dag udviklet i et mere åbent miljø via OpenJDK. Men Oracle er stadig i spidsen for denne udvikling, selvom både Red Hat og IBM har været meget engagerede i arbejdet.

Læs også:

På rejse ned i dybet: Jagten på Javas fremtid

Oracle siger farvel til en hel række Java-guruer - og næppe på gensyn

Java-opfinder begræder Oracles håndtering af Sun-teknologi

Google er bekymret for Javas fremtid

Her er Oracles 10-års plan for Java-udviklingen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.