Artikel top billede

Google er bekymret for Javas fremtid

Googles chef-arkitekt for Java udtrykker bekymring for Javas udviklingskurs. Håbet er, at Oracle vil få Java på ret kurs.

"Java-platformen har ikke været på ret kurs de seneste par år. Java-miljøet er præget af en lurende utilfredshed, og der er ingen umiddelbar ende på problemerne."

Ordene kommer ikke fra en tilfældig utilfreds Java-udvikler.

Det er Googles Java-chefarkitekt, Josh Bloch, der kommer med udtalelsen på Red Hats Middleware 2020-konference.

Populær platform med problemer

Udover Java-programmeringssproget er der gennem de seneste par år kommet sprog som JRuby, Groovy og JPython, der alle anvender Java-platformen.

Google har udviklet Google Web Toolkit (GWT), som Google selv bruger i stor stil til udvikling af blandt andet Google Wave og Google AdWords. GWT gør det muligt at skrive browserklientkode i Java, da GWT oversætter fra Java til JavaScript.

Den seneste opgørelse over programmeringssprogenes popularitet bekræfter, at Java er populær, dog er sproget efter fire år på toppen faldet ned på en andenplads.

Josh Bloch erkender, at java-platformen stadig er populær, men at den har en række problemer.

"Tekniske og licensmæssige diskussioner gennem de seneste par år har været meget skadelige. Det har drænet enerigen fra java-miljøet og givet dårlig prersseomtale," siger han.

Bloch næver en række problemer for Java: Der går længere og længere tid mellem nye versioner af Java, den kommende Java 7's endelige releasedato bliver hele tiden rykket, og fremtiden for Java Community Process (JCP), der bestemmer udviklingen for Java, forbliver mudret.

Samtidig bemærker Josh Bloch, at kodebasen for første gang risikerer at blive fragmenteret, ligesom moradset af licensbetingelser er et stort problem.

"Den primære ting, som skader Java i øjeblikket, er junglen af licenser," siger han.

Som eksempel peger han på eksistensen af Apache Java Harmony, en alternativ open-source implementering af Java, som er udviklet for at undgå Suns licens-restriktioner.

J2ME i stagnation

Josh Bloch peger også på Java 2 Micro Edition (J2ME) rettet mod blandt andet smartphones som en stagnerende teknologi, der ikke kan følge med tiden. J2ME var ikke designet til at anvende den processorkraft, som enhederne har i dag.

"Det giver ingen mening at anvende en restriktiv platform," siger han og tilføjer, at J2ME-platformen ikke er i stand til at konkurrere med eksempelvis Apples iPhone.

Oracle som frelser for Java?

Problemerne for Java startede, inden Oracle købte Sun Microsystems, som hidtil havde stået i spidsen for udviklingen af Java.

Oracle har været udsat for kritik for håndteringen af Suns open source-projekter, eksempelvis open source-databasen MySQL.

Bekymringen, for hvad der kommer til at ske med Java, steg, da James Gosling, Javas ophavsmand, for nylig valgte at forlade Oracle.

Ikke desto mindre ser Josh Bloch Oracle som Javas redning.

Oracle kan blive en "ægte leder" for Java, en der "er respekteret i det tekniske miljø og en der kan få releases tilbage på en regelmæssig plan med et klart fokus," siger Josh Bloch.

Josh Bloch opfordrer derfor Oracle til at blive den primære steward for sproget og den tilhørende platforms-software.

"Oracle bør tage ledelsen af Java endnu engang," siger han.

Java er stadig kongen

Josh Blochs kritiske og lettere pessimistiske udtalelser bliver dog suppleret med en generel optimisme for Java-teknologien.

"Kongen er ikke død. Kongen lever og har det overordnet set ok. Han har dog en lettere forkølelse," siger Josh Bloch.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere