Nokia tester brændselsceller i headset

Brændselsceller er fremtidens teknologi, som kan overkomme begrænsningerne i batteri-levetiden, mener Nokia. Finnerne har fremstillet 100 Bluetooth-headset med brændselsceller, som nu bliver testet.

Nokia er i gang med at teste, om brændselsceller i fremtiden kan give mobiltelefoner og anden trådløs elektronik længere arbejdsdage, end det kan lade sig gøre med dagens batterier.

Nokia har produceret 100 headsets, som udvalgte medarbejdere i verdens største producent af mobiltelefoner er i gang med at teste.

De 100 headsets er baseret på den trådløse Bluetooth-teknologi, men de er nu ikke helt uden ledninger.

Lidt større end et æg

Brændselscellen, der fylder lidt mere end et stort æg, skal derimod bæres i lommen, hvorfra der går en ledning op til selve headsetet. Til gengæld kan brugerne bevæge sig væk fra telefonen, mens de taler.

Hele pointen er dog, at levetiden er fem gange så lang som de to timer, det normalt er muligt at tale i et Bluetooth-headset, inden batteriet løber tør for strøm.

Nokia finder det ikke realistisk, at mobilkunder verden over vil løbe rundt med store enheder i bukselommen for at kunne benytte deres headsets.

Der er derfor mere tale om en test af, hvor langt teknologien med brændselsceller er nået, og det er ifølge udviklingsdirektør Yrjo Neuvo ganske langt. Han betegner brændselscellerne som "relativt moden" teknologi.

- Der er fordele ved teknologien, men spørgsmålet er alligevel, om de er store nok til at overvinde forhindringerne, siger han til International Herald Tribune.

Udskille af metanol

En af forhindringerne er, at cellerne skal fødes med brændslet metanol. Den brint, som brændselscellen kører på, bliver udskilt af metanolen, og teknologien er generelt accepteret som meget ren. I teorien er vand og kuldioxid de eneste affaldsprodukter.

En anden forhindring er den teoretiske risiko for eksplosioner, når man render rundt med metanol, der skal omdannes til brint, på sig.

Nokia anser den dog ikke som noget stort problem, da brændselscellen fødes med to milliliter ad gangen, hvilket er mindre, end der er i en lighter, som millioner af mennesker render rundt med på sig.

Selve påfyldningen sker med, hvad der minder om en pipette, og hvis man ellers har metanol på sig, kan de 10 timers taletid på headsetet udvides uden at apparatet behøver komme i nærheden af stikkontakten.

Selv vurderer Nokia, at en af de største forhindringer for udbredelsen af brændselsceller er distributionen af netop brændslet.

Endnu er det ikke muligt at erstatte batterier med brændselsceller, der i stedet bruges til at forlænge deres levetid. Bærbare computere er mellem de mest oplagte produkter at anvende cellerne til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere