Topnyhed:Nana Bule forlader Microsoft: Her er den nye direktør for Microsoft Danmark

Artikel top billede

Knald eller fald for net-neutralitet i USA: Afstemning torsdag kan få kæmpebetydning for teknologi-udviklingen

Det kan være slut med netneutralitet på det gigantiske amerikanske marked allerede torsdag, hvor telestyrelsen står til at ophæve netneutralitet. Afgørelsen kan ramme hele den måde, som teknologibranchen tænker løsninger på.

Det er torsdag knald eller fald for den såkaldte netneutralitet i USA.

Torsdag afgør den amerikanske telestyrelse, FCC (Federal Commmunications Commision) nemlig, om de amerikanske netneutralitets-regler skal ophæves.

De blev indført under stor ståhej i 2015 under den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama.

Alt tyder på, at FCC vil ophæve reglerne, som i dag sikrer, at de amerikanske ISP’er behandler al data ligeværdigt.

Før reglerne blev indført, neddroslede ISP’erne - der håndterer datatrafikken under internettet - i hemmelighed hastigheden for bestemte applikationer, der anvendte deres netværk, typisk streaming-tjenester eller lignende.

Det kaldte man for ‘throttling.’

Der har også i denne omgang været heftig debat om netneutralitet i USA.

Fortalerne for netneutralitet - der blandt andet tæller det demokratiske parti - frygter, at de store ISP’erne straks vil indføre krav om øget betaling for hurtig data-trafik - og bevidst sænke farten yderligere for dem, der ikke vil betale en øget pris.

De frygter, at en ophævelse af reglerne vil føre til et marked, der i langt højere grad er styret af få, store spillere, fremfor mange små spillere i et dynamisk, konkurrenceprøget miljø.

Helt teknisk bygger beslutningen på, om bredbånd skal regnes som almindelig ‘informations-service’ eller samfunds-vigtig ‘kritisk telekommunikation-service.’ Men kortene er lagt an til en ophævelse og har faktisk været det siden foråret, da præsident Donald Trump udnævnte Ajit Pai til ny formand for FCC. Han er kendt som indædt modstander af netneutralitet.

Læs også: Lige på trapperne: Nye retningslinier for netværks-neutralitet på vej

Stor betydning for it-virksomhederne

For virksomhederne kommer en eventuel ophævelse af netneutralitet på amerikanske grund til at få betydning - blandt andet for den måde, som de fremover vil designe apps og andre løsninger samt for hele cloud-miljøet, der jo er båret af muligheden for løbende dataoverførsler.

Sådan lyder i hvert fald vurderingen i Computerworlds amerikanske nyhedsbureau af analytikeren Jack Gold, J. Gold Associates.

Han mener, at ISP’erne vil benytte sig af muligheden til at neddrosle hastigheden for de mest anvendte cloud-baserede mobil-apps på samme måde, som de vil skrue ned for eksempelvis Netflix og andre streamningtjenester.

Der er også mulighed for, at interne applikationer kan blive ramt af ‘throttling,’ påpeger han, hvis de fungerer via internettet.

Samme melding kommer fra analysehuset Forrester.

Her peger analytiker Sophie Vargas på, at mange virksomheder, der opererer i USA, vil blive præsenteret for det, som hun kalder for en ‘pay-for-play’-model for deres brug af internet-trafik - der i mange tilfælde er afgørende for kvaliteten af deres ydelser og forretning.

Ny måde at designe på

Ifølge Forrester-analytikeren vil ophævelse af netneutralitet i USA desuden kunne føre til helt nye måder at designe ikke mindst mobil-apps på.

Med en ophævelse af netneutraliteten vil udviklingen nemlig gå i retning af apps, der er meget mindre ‘data-intensive’ (som hun kalder det) end i dag.

Samtidig vil virksomhederne forsøge at hoste dem tættere på de dele af forretningen, hvor de anvendes mest.

Ophævelsen af netneutralitet vil også få effekt på de virksomheder, der betjener eksterne kunder med eksempelvis mange foto eller meget video.

“Disse løsninger ‘pinger’ jo netværket hver gang eller ‘pusher’ data-pakker afsted i større eller mindre dele. I dag er næsten al design baseret på performance for slutbrugeren,” siger hun til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Herhjemme indførte EU netuneutralitet i 2014.  Det kan du læse mere om her: Telebranchens smuthuller lukket: Væk med roaming, ind med net-neutralitet

Der er indtil videre intet, der tyder på, at den amerikanske afgørelse vil få betydning for EU's holdning til net-neutralitet.

Læs også: Teleselskaberne begår en fejl ved at gøre modstand mod Netflix og Google
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere