Knald eller fald for net-neutralitet i USA: Afstemning torsdag kan få kæmpebetydning for teknologi-udviklingen

Det kan være slut med netneutralitet på det gigantiske amerikanske marked allerede torsdag, hvor telestyrelsen står til at ophæve netneutralitet. Afgørelsen kan ramme hele den måde, som teknologibranchen tænker løsninger på.

Det er torsdag knald eller fald for den såkaldte netneutralitet i USA.

Torsdag afgør den amerikanske telestyrelse, FCC (Federal Commmunications Commision) nemlig, om de amerikanske netneutralitets-regler skal ophæves.

De blev indført under stor ståhej i 2015 under den tidligere amerikanske præsident, Barack Obama.

Alt tyder på, at FCC vil ophæve reglerne, som i dag sikrer, at de amerikanske ISP’er behandler al data ligeværdigt.

Før reglerne blev indført, neddroslede ISP’erne - der håndterer datatrafikken under internettet - i hemmelighed hastigheden for bestemte applikationer, der anvendte deres netværk, typisk streaming-tjenester eller lignende.

Det kaldte man for ‘throttling.’

Der har også i denne omgang været heftig debat om netneutralitet i USA.

Fortalerne for netneutralitet - der blandt andet tæller det demokratiske parti - frygter, at de store ISP’erne straks vil indføre krav om øget betaling for hurtig data-trafik - og bevidst sænke farten yderligere for dem, der ikke vil betale en øget pris.

De frygter, at en ophævelse af reglerne vil føre til et marked, der i langt højere grad er styret af få, store spillere, fremfor mange små spillere i et dynamisk, konkurrenceprøget miljø.

Helt teknisk bygger beslutningen på, om bredbånd skal regnes som almindelig ‘informations-service’ eller samfunds-vigtig ‘kritisk telekommunikation-service.’ Men kortene er lagt an til en ophævelse og har faktisk været det siden foråret, da præsident Donald Trump udnævnte Ajit Pai til ny formand for FCC. Han er kendt som indædt modstander af netneutralitet.

Læs også: Lige på trapperne: Nye retningslinier for netværks-neutralitet på vej

Stor betydning for it-virksomhederne
For virksomhederne kommer en eventuel ophævelse af netneutralitet på amerikanske grund til at få betydning - blandt andet for den måde, som de fremover vil designe apps og andre løsninger samt for hele cloud-miljøet, der jo er båret af muligheden for løbende dataoverførsler.

Sådan lyder i hvert fald vurderingen i Computerworlds amerikanske nyhedsbureau af analytikeren Jack Gold, J. Gold Associates.

Han mener, at ISP’erne vil benytte sig af muligheden til at neddrosle hastigheden for de mest anvendte cloud-baserede mobil-apps på samme måde, som de vil skrue ned for eksempelvis Netflix og andre streamningtjenester.

Der er også mulighed for, at interne applikationer kan blive ramt af ‘throttling,’ påpeger han, hvis de fungerer via internettet.

Samme melding kommer fra analysehuset Forrester.

Her peger analytiker Sophie Vargas på, at mange virksomheder, der opererer i USA, vil blive præsenteret for det, som hun kalder for en ‘pay-for-play’-model for deres brug af internet-trafik - der i mange tilfælde er afgørende for kvaliteten af deres ydelser og forretning.

Ny måde at designe på
Ifølge Forrester-analytikeren vil ophævelse af netneutralitet i USA desuden kunne føre til helt nye måder at designe ikke mindst mobil-apps på.

Med en ophævelse af netneutraliteten vil udviklingen nemlig gå i retning af apps, der er meget mindre ‘data-intensive’ (som hun kalder det) end i dag.

Samtidig vil virksomhederne forsøge at hoste dem tættere på de dele af forretningen, hvor de anvendes mest.

Ophævelsen af netneutralitet vil også få effekt på de virksomheder, der betjener eksterne kunder med eksempelvis mange foto eller meget video.

“Disse løsninger ‘pinger’ jo netværket hver gang eller ‘pusher’ data-pakker afsted i større eller mindre dele. I dag er næsten al design baseret på performance for slutbrugeren,” siger hun til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

Herhjemme indførte EU netuneutralitet i 2014.  Det kan du læse mere om her: Telebranchens smuthuller lukket: Væk med roaming, ind med net-neutralitet

Der er indtil videre intet, der tyder på, at den amerikanske afgørelse vil få betydning for EU's holdning til net-neutralitet.

Læs også: Teleselskaberne begår en fejl ved at gøre modstand mod Netflix og Google


IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Ny topchef skal lede det danske it-sikkerhedsfirma CSIS mod nye internationale markeder
CSIS' nye topchef, Daniel Shepherd kommer til at stå i spidsen for selskabets ekspansion i nye markeder.
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.