To hybrid-løsninger til test: den ene kører med en mobilprocessor.

Duel: Stærk mobil-CPU mod sløv laptop-processor – hvilken er egentlig bedst?

Vi sætter Lenovos sejlivede Miix 630 op mod den kompakte Surface Go fra Microsoft.

Windows har siden debuten i firserne løbet et intimt parløb med pc-hardware. Programmet krævede, nogle særlige processor-instrukser som kun findes i dedikerede processorer fra Intel og AMD (med nogle få undtagelser).

Men det gør Windows ikke længere, nu hvor Microsoft har tilpasset sit styresystem til at det kan afvikles – uden begrænsninger på alskens ARM-baserede processorer. Det er dem, der i dag driver størstedelen af klodens smartphones frem.

De er billige, de er særdeles strømeffektive og de kommer ofte med et 4G-forbindelse i sidevognen.

Men er de kraftige og kompetente nok til at køre Windows 10 på tilfredsstillende vis?

Det skal dagens duel afgøre.

Duellanterne
I den ene lejr har vi Microsofts fine, fikse Surface Go, som til trods for sin iPad-lignende størrelse gemmer på en vaskeægte PC-indmad. Det er en Intel Pentium dual-core der tikker her, med den velkendte 7. generation Core-arkitektur fra 2017.

Dertil kommer 8GB RAM og PCI-e baseret SSD. Største ulempe for PC-lejren her er, at den maksimalt snurrer med 1,6GHz.

Her kan du læse Computerworlds stortest af den kompakte tablet: Vores dom over Microsofts nuttede lille Surface Go: Let at blive forelsket i, men ikke lige nem at leve med

I den anden lejr har vi en stortablet fra Lenovo: Miix 630.

Her har Lenovo lånt en otte-kernet Snapdragon 835 fra mobilverdenen. Det er den man også kan finde i flere af 2017-toptelefonerne som Samsung Galaxy S8 og OnePlus 5T.

Her snurrer op til 8 kerner med op til 2,45 GHz sammen med 4GB RAM og 128GB PCI-e SSD lager. Sammen skal de drive Windows 10S frem – denne kan dog opgraderes til Windows 10 Pro gratis.

Da mange af duellens testprogrammer kræver en fuld Windows version, er Lenovo-maskinen i testens anledning opgraderet til fuld Windows 10 Pro.

Selve tabletten er også skruet godt sammen. Her bydes på 780 gram slankt metalkabinet, et 12,3 tommers Full HD-display samt et kombineret tastatur og simililæder-cover.

På testbænken
I benchmark-programmer som PCMark 10 og Geekbench 4 tegner sig et interessant billede.

Geekbench 4 består af to test: den ene tester enkelkernet ydelse, hvor Surfacen brillerer med 2.079 points og Lenovoen sakker agterud med sin sølle 848 points.

I den anden disciplin, flerkernet ydelse, haler Lenovoen ind på sin lille konkurrent med 3.090 point mod 3.988 i Microsoft-maskinen.

Den omfattende PCMark 10 gør os ikke klogere på magtforholdet, her kan Lenovoen slet ikke gennemføre testen: Ingen kompatible benchmarks siger programmet.

Her scorer Surface Go 1.609 points.

Se også: AMD på gaden med ny vanvittig processor: Slår tidligere verdensrekord

I brug
Et er tal, noget andet er praksis, hvor maskinerne opleves som mere forskellige end hvad de nogenlunde jævnbyrdige tal indikerer.

Realiteten er, at Lenovo maskinen svage enkeltrådede ydelse lader sig bemærke oftere, end man skulle tro.

Når hjemmesider åbnes tager tingene sig mere end god tid, når Chrome-browseren er i spil. Her er der tydeligvis ikke noget velfungerende samspil. Her stikker den lille Surface Go tydeligt fra sin dyre konkurrent.

Andre opgaver klarer Lenovo maskinen dog uden det store besvær. Eksempelvis tager det 70 sekunder at pakke en 2,3 GB stor ZIP-fil ud, mens Surfacen får brug for fem yderlige sekunder for at klare tjansen.

Jeg ville også gerne have afdækket hvordan tungere opgaver såsom foto- og videoredigering klares, men hverken Adobes Photoshop eller Premiere Pro synes at fungere på Lenovo-maskinen.

Begge programmer kommer med fejlmeddelelser, når de startes op.

Det samme billede tegner sig, når det kommer til spil, hvor store dele af min Steam-kollektion slet ikke kunne installeres (GTA V og Civ 6), og hvor selv enkelte af de spil der kunne hentes (f.eks XCOM: Enemy Unknown) nægtede at fungere.

To lyspunkter: batteriet og forbindelsen
Når man som processor kommer fra mobilverdenen, har man en kæmpemæssig fordel i, at være udviklet med strømforbruget som en afgørende parameter.

Det nyder Lenovo Miix 630 godt af, ved at kunne opnå driftstider, som er uhørte i en laptop.

Lenovo lover her 20 timer, og de kan faktisk godt opnås her, hvis ellers lysstyrken holdes under middel. Ved samme regime holder Surface sig kørende i omtrent 8 timer.

Mest imponerende er dog driftstiden i spil - når der endeligt findes et spil der fungerer (her testede jeg Civ 5).

Her holder Lenovoen sig kørende i over syv timer, mens Surface Go har svært ved at holde løjerne kørende i mere end tre.

Til Surfacens forsvar, følger der et beskedent 27 Wh batteri med maskinen, mens Lenovoen har 48 Wh at rutte med.

Med det forbehold kan mobilprocessoren skønsmæssigt køre omtrent halvanden gange længere end konkurrenten fra pc-verdenen.

En anden stor fordel ved mobil-CPU'en er, at der ofte følger kompetent 4G-forbindelse med de mobile processorer.

Lenovo Miix 630 er derfor ekviperet med en Gigabit-LTE forbindelse som knytter sig effektivt til mobilnetværket - en sjældenhed bland dagens laptop-løsninger.

Læs også: Intel svarer på presset fra konkurrenterne: Er på vej med ambitiøst processor line-up til efteråret

Mobilverdenen har lang vej endnu
Det er altså en pose blandede bolsjer som mobilprocessoren byder på.

Ydelsen veksler mellem det middelmådige og det svagelige, men der kvitteres også med en mærkbart forlænget driftstid.

Oplevelsen er dog deciderede ringe, når visse programmer nægter at starte som de skal.

Kan man holde sig indenfor de begrænsninger som Windows 10 S påbyder, kan oplevelsen dog være væsentlig bedre.

Når den næste platform, Qualcomms Windows-optimerede Snapdragon 850, kommer – angiveligt med mere end 30 procents højere ydelse - vil den være kærkommen.

Forhåbentlig bliver samspillet mellem den fulde Windows 10 og mobilplatformen også bedre til den tid.

Se også: Duel mellem to alt-i-en maskiner: Kan en af disse to telefoner fungere som mobilt kontor?
Premium
Anne Marie Engtoft Larsen gør klar til at rejse til USA som Danmarks nye tech-ambassadør: "Jeg har glædet mig helt vildt"
Interview: Om få dage drager Anne Marie Engtoft Larsen til Silicon Valley, hvor hun indtager embedet som Danmarks nye tech-ambassadør. "Mit mandat bliver at at fokusere på, hvordan vi skaber handling," siger hun i sit første interview som Danmarks tech-ambassadør.
Computerworld
Ups!: Gammelt fjernsyn lagde internetforbindelsen ned i hel landsby i halvandet år
I halvandet år var en hel landsby i Wales plaget af elendig bredbåndsforbindelse, som begyndte hver dag klokken syv om morgenen. Teknikere kæmpede med at løse mysteriet, men lige meget hjalp det. Årsagen viste sig at være et brugt tv, som en af byens familier havde taget i brug.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan vinder de etablerede virksomheder med digital transformation
For virksomheder der forbereder sig på at gennemgå en digital transformation, hvor Customer Experience er en central faktor, så har der aldrig været mere på spil end nu. Digital disruption truer med at ændre måden legacy virksomheder driver forretning på. Etablerede virksomheder udfordres af nye virksomheder, som mestrer det hurtigt udviklende digitale landskab. Kunder forventer en nem oplevelse og de vil kunne drage nytte af de samme digitale kanaler, som de bruger til at kommunikere med venner og familie med, til at kommunikere med virksomheder. Denne guide har vi designet til at hjælpe Enterprise virksomheder, der er i de tidlige stadier af deres digitale transformation, de organisationer vi kalder Digital Transformers – til at forstå de bedste næste skridt baseret på deres unikke profiler og hjælpe dem med at benchmarke mod deres konkurrenter.